Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НАШЕНСКОТО РПУ: КИЛИЯ В МВР-ФОАЙЕТО

Как изглежда днес едно българско РПУ? Много по-зле, отколкото, да речем, преди 20 години, когато полицията беше милиция. Оттогава, кажи-речи, не е направено почти нищо за тяхното осъвременяване.
В участъците, които не са ремонтирани, откакто са построени, могат да се открият остаряла офис техника и мебелировка отпреди 1989 година. Килиите са само голи стени и под. Заразно болните арестанти съжителстват със здравите; храненето е от дъжд на вятър; поради липса на помещения адвокатите се срещат с подзащитните във фоайетата, телефоните са само за украса, а през зимата температурата е под минимума.

Това са само бегли детайли от картината, която се е разкрила пред погледа на 160 доброволци - граждански наблюдатели, посетили български полицейски участъци в периода януари 2007 до януари 2008 г. в рамките на проекта Гражданско наблюдение в полицията, който се провежда съвместно от Отворено общество и МВР. Без предварително предупреждение наети доброволци са извършили 375 инспекции в 41 Районни полицейски управления в София, Пловдив, Варна, Бургас и Плевен по методология, одобрена от Генерална дирекция Полиция.
Една от основните констатации е, че материалната база е лоша и липсват добри условия в районните управления. Въпреки текущите ремонтни дейности от всички наблюдавани РПУ само четири - Четвърто, Шесто и Девето РПУ в София и РПУ-Камено на територията на Бургаска област, се доближават до нормативните изисквания за броя и вида на помещенията. Остава само да гадаем какво е положението в по-дълбоката провинция...
Липсват отделни помещения за
провеждане на разпит
за свиждане и срещи с адвокат, недостатъчни са и помещенията за настаняване на задържаните лица. Поради този дефицит адвокатите масово общували с клиентите си из коридори и фоайета на РПУ, при което е изключена каквато и да било конфиденциалност на разговорите между тях.
Наред с остарялата материална база липсата на основни консумативи допълнително влошава условията в тези поделения на МВР. От наблюдаваните общо 14 показателя по седем има частично подобрение в сравнение с предишния период (август-септември 2007 г.). Малко по-добре са оборудвани помещенията в РПУ, има известен напредък в осигуряването на правна помощ на лицата, задържани за 24 часа, във воденето на документацията по задържане, при поддържането на хигиената в РПУ. При 24-часовото задържане са регистрирани повече посещения на адвокат в сравнение с предишната инспекция, но въпреки частичния напредък достъпът до правна помощ все още не е достатъчен.
Експертите са забелязали, че продължава негативната практика да се коригира вече вписана в регистрите информация - това все още се случва в РПУ на територията на София и Пловдив. Незадоволителни остават хигиенните условия във варненските и софийските поделения на полицията. Според специалистите обаче има съществено подобрение по три от показателите - информираност на задържаните за правата им, осигуряване на храна за тях и отношение на полицейските служители към задържаните. Любопитен факт е, че на въпрос как се държат полицаите с арестуваните, зачестяват отговорите любезно. Няма промяна по отношение на осигуряването на
медицинска помощ извън спешните случаи
както и на преводач за задържаните чуждестранни граждани, особено в туристическите центрове. Основен проблем при осигуряването на преводач е липсата на ясен механизъм и подзаконова регламентация за заплащането на тази услуга. На по-прост език това означава, че ако си чужденец, попаднал в ареста, за препоръчване е да знаеш български. Иначе може изобщо да не разбереш защо са те прибрали. Повторната проверка е установила, че на задържаните се осигурява храна в общоприетото време във всички наблюдавани 41 РПУ. В това отношение има напредък.
По-добре стоят нещата и по отношение на безплатната правна помощ в случаите на 24-часовото задържане в сравнение с периода юни-август 2007 година. За разлика оттогава, сега вече на доста места са окачени списъци с координатите на служебни адвокати и това постепенно се превръщало в практика. Освен това в килиите на задържаните лица има поставени списъци с техните права - екстра, която до миналата година липсваше.
Лимити за телефоните ограничават комуникациите
между арестантите и техните служебни защитници. На екипите, посетили РПУ в София през декември, е показан документ, в който са посочени ограниченията в бюджета на всяко от управленията и сумата, която полицаите често пъти сами трябва да доплатят. Любопитното в случая е, че телефонните лимити са определени от инструкция, издадена през 1993 г., която едва ли е актуална. Друг недостатък, забелязан от наблюдателите, е липсата на отделни помещения за заразно болни, което създава проблеми особено при задържането на наркоманите. Между другото това противоречи на инструкция на МВР от 2006 г., според която психичноболни, буйстващи рецидивисти и други особено опасни престъпници трябва да бъдат настанени отделно от другите задържани. Според нормативите в местата за задържане трябва да има около седем различни клетки, което обаче засега е само фикция.
Може би това е причината за масовото имунизиране на полицейските служители в София, което протича в момента. Да не говорим, че според европейските норми помещенията трябва да бъдат оборудвани с аудио и видеоапаратура, с неподвижно закрепени мебели, с обезопасени стъкла и други екстри, неприсъщи в момента за полицейския интериор. От инспектираните обекти най-плачевно е положението в Първо РПУ във морската столица Варна, където килията за болни се помещава във фоайето на РПУ. Тук там из арестите проверяващите открили пластмасови столове и фотьойли вместо нарове, а леглата все още са лукс. Интересен е случаят с РПУ-Айтос, където помещението за малолетни и непълнолетни се използва от дознателите за работен кабинет, а пък в РПУ-Поморие при настаняването на малолетен в отредената за целта стая. Инспекторът от ДПС... я напуска заедно с офис апаратурата. Рекапитулацията от проверката е, че от всички 41 ревизирани РПУ само в четири има изискваните от инструкцията на МВР обслужващи помещения.
Може да се изброяват още много, много нередности и дори куриози. Интересното в случая е, че картината в полицейските управления би могла поне малко от малко да се подобри, ако се усвоят 1.300 млн. евро по линия на ФАР по перото Модернизиране на българската полиция и укрепване на нейната ефективност. Според специалисти обаче има несъответствия с нормативните изисквания при обявяването на обществената поръчка. Така че, ако не се направи нов търг по Закона за обществените поръчки до ноември 2008 г., може да загубим и тези пари. Бълха ни ухапала, би казал някой, на фона на милионите, които ЕС ни отряза заради корупция и липса на реформи. Всъщност, докато не се научим да усвояваме европейските пари, без да ги крадем, наистина ще ни хапят бълхите...

Facebook logo
Бъдете с нас и във