Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НАШЕТО МОМЧЕ ЦОЛОВ В БАНКОВА ЗАВЕРА?

Шокиращият скандал отвъд Океана, извъртян от българина Юлиян Цолов и американският му съучастник Ерик Бътлър, за който Параграф 22 подробно писа, взе да придобива невиждани размери.
Както вече се разчу из цял свят, българският талант и неговият колега брокер бяха изправени пред съд в Ню Йорк в началото на септември по обвинение във финансови измами с ценни книжа за над 1 млрд. долара. Двамата са бивши висши служители на втората по големина банка в Швейцария Credit Suisse, която още в началото на разкритията си изми ръцете и обяви бившите си брокери за единствените виновници за аферата.
Изненадващо обаче палачинката се обърна, след като потърпевши клиенти на Credit Suisse, които загубиха огромни пари заради банковите машинации на брокерския тандем Юлиан Цолов - Ерик Бътлър, откриха съдебен фронт срещу групировката. Така досегашната версия, че за мащабната измама са виновни само бившите й служители, започна да издиша.
Покрай разкритията за измамите изскочи и новината, че една от най-големите фармацевтични компании в Канада Biovail Corp. е подала жалба до американската Комисия по ценните книжа и фондовите борси ( US-SEC), която е започнала арбитражна процедура срещу Credit Suisse. Комисията търси компенсация за загуби в размер на 26.8 млн. долара и още 53.6 млн. долара наказателна лихва. Според канадците банката е вложила парите й в ARS (auction rate securities) облигации, които не са били сред одобрените инвестиции на компанията.
Друг клиент на Credit Suisse - швейцарската фирма за чипове ST Микроелектроникс, също оспорва блаженото неведение на банката относно действията на нейните служители Цолов и Бътлър. Според фирмата финансовата институция е замесена в дръзка и сложна схема за измама. В началото на август ST Microelectronics е завела дело срещу Credit Suisse с обвинението, че банката е инвестирала 450 млн. долара от парите й в облигации, свързани с второкласни ипотечни бонове, пренебрегвайки изричните инструкции на компанията да бъдат закупени книжа, гарантирани със студентски заеми. Когато по-късно поискала парите да й бъдат върнати, фирмата е заплашена, че ако се стигне до съд, процесът ще бъде болезнен и труден. Освен това хората от ST Microelectronics подозират, че в измамите са замесени поне седем брокери и директори на Credit Suisse.
Според твърденията на намиращия се в Женева производител на чипове най-малко още 12 компании са жертви на описаните измами. А загубите се изчисляват вече не на един милиард, а на... 2 млрд. долара. Отвъд Океана се появиха информации, че най-малко още две други фирми се опитват да си възстановят загубите, свързани със закупените за тяхна сметка рискови дългови инструменти от банката. Компанията на панамските авиолинии Copa Holdings SA също е подала жалба срещу швейцарската банка по този повод.
В отговор на разследването на щатските регулаторни органи Credit Suisse заяви, че се е съгласила да изкупи обратно от свои клиенти на дребно облигации с дълъг матуритет (ARS) на стойност 550 щ. долара и да заплати глоба от 15 млн. долара. Според Карън Тайлър, президент на Северноамериканската асоциация на администраторите на ценни книжа, експозицията на Креди Суис в ARS възлиза на 3.2 млрд. щ. долара и до 11 декември т.г. банката ще изкупи обратно от свои клиенти облигации на стойност между 500 и 800 млн. щ. долара.
Според Алекс Детрик, говорител на главния прокурор на Ню Йорк, общата стойност на обратно изкупените от Креди Суис книжа ще възлезе на 548 млн. щ. долара. Банката ще възстанови парите на инвеститорите, които са продали книжата си на безценица след пазарния срив, заяви Детрик пред агенция Блумбърг във вторник (16 септември).
Говорителят на Credit Suisse Дейвид Уокър потвърди, че е постигнато споразумение с нюйоркската прокуратура и със Северноамериканската асоциация на администраторите на ценни книжа и заяви, че банката ще изкупи ARS на стойност 550 млн. щ. долара от индивидуални инвеститори, от благотворителни организации и от малки компании. Уокър отказа да коментира на каква сума възлиза експозицията на банката в ARS.
Както стана известно, Цолов и Бътлър пледираха, че са невинни по обвиненията в измама с ценни книжа, комуникационна измама и заговор за извършване на престъпления. Щатската Комисия по ценните книжа и фондовите борси, която заведе гражданско дело срещу двамата, съобщи, че разследването й не е приключило. Адвокатите на Цолов и Бътлър заявиха: Ние ще докажем, че инвеститорите са били изключително опитни и са знаели в какво влагат парите си, така че клиентите ни не могат да бъдат обвинявани за непредвидения срив на пазара на ценни книжа.
Юлиян Цолов бе арестуван на летище „Кенеди в Ню Йорк на 4 септември, след като кацнал самолета, летящ по маршрута от София през Мюнхен до американския град. Ден по-късно той бе освободен под гаранция от 3 млн. долара, която се оказа, че е платил сам, докато гаранцията на колегата му Ерик Бътлър от 2.5 млн. долара е била обезпечена с недвижимо имущество на негово име и на името на жена му. В момента Цолов обитава апартамента си в Манхатън. Към глезена му е прикрепена гривна за електронно наблюдение (какво представлява тя - на стр. 5). Максималната присъда, която застрашава двойката брокери, е до 25 години затвор и до 5 млн. долара глоба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във