Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Наши фалшификатори овършаха Европа

От началото на годината цяла Европа се е видяла в чудо от нашите фалшификатори на банкови карти. Очевидно кризата рефлектира и върху този сектор, тъй като напоследък не минава седмица без в пресата на някоя страна от ЕС да не излезе информация за заловени измамници с банкови карти, в която ядрото винаги са българи. Франция, Италия, Испания са най-често са подложени на набези.
Последният засега случай, за който гръмнаха агенциите, бе тази седмица в Испания. В сряда (10 март) полицията и гражданската гвардия задържаха на о. Палма де Майорка 13 души - българи, испанци и боливийци, участвали в престъпна група за клониране на банкови карти и за източване на сметки. Според непотвърдени данни тези фалшификации са им донесли милиони евро, съобщи авторитетният вестник Ел Мундо.
Испанската национална полиция излезе със съобщение, че мащабната операция срещу мошениците се провежда под кодовото название Булит (на името на детектива Франк Булит) и продължава. Не се уточнява самоличността на членовете на бандата. Във вторник (9 март) са били претърсени осем жилища в Палма де Майорка. В тях са открити и конфискувани голямо количество кредитни карти, пари, компютри и други вещи, използвани за престъпната дейност на групата. Очакват се нови арести, тъй като според силите за сигурност задържаните 13 души са диригентите на бандата.
Малко преди това, на 17 февруари, двама българи бяха арестувани в италианския град Мароне в областта Ломбардия заради опит за клониране на банкови карти, съобщиха медиите на Апенините. Българите - на 29 и на 24 години, пристигнали в Мароне два дни преди да бъдат заловени и поставили устройство за разчитане на ПИН кодовете на банковите карти в банкомат на Банка ди Вале Камоника.
Тарикатите били разкрити от клиент на финансовата институция, който забелязал подозрително устройство в банкомата, докато се опитвал да изтегли пари. Италианецът се обадил на карабинерите и те устроили капан на българите. Хванали ги в момент, когато си прибирали електронното устройство за разчитане на ПИН кодовете от автомата. В колата на заловените полицията открила още две подобни устройства, лаптоп, четири мобилни телефона с предплатени СИМ карти на български оператори, флашка, на която били записани множество кодове на банкови карти. Българите се намират в затвора в гр. Бреша. В момента се води разследване дали те не са част от по-голяма мрежа за източване на банкови карти.
Съседните ни страни също не са застраховани от нашенските майстори на фалшиви карти, особено Сърбия и Македония, където те най-често гастролират. В края на февруари и началото на март нашенци монтирали познатото скимиращо устройство на банкомат в Скопие. С изработените фалшиви кредитни карти 29-годишният П.Д.Д. и съпругата му П.Б.Г. на 32 години изтеглили 11 хил. евро от банкомати в София и Скопие. Съпрузите са били задържани при поредния опит за теглене от АТМ. В колата, с която пътували, са открити скимиращите устройства, както и 31 фалшифицирани карти.
Сега те ще лежат най-малко 30 дни в ареста в Скопие. Според тукашните власти с ареста на двамата българи са предотвратени поне още 547 незаконни транзакции на обща стойност 16 хил. евро.
Докато в Европа се помайват, в Щатите действат. Трима българи бяха признати за виновни на 25 февруари от съда в Бостън заради източване на 137 000 долара от банкомати в САЩ. Това са 28-годишният Ивайло Христов и 40-годишният Антон Венков - и двамата живеещи в Торонто, както и 36-годишният Владислав Владев от София. Всеки от тях е обвинен в използването на фалшиви карти, в банкова измама и в кражба на лична информация.
В продължение на 44 дни те успели да източат голямата сума от банкомати на Бенк ъф Америка и Ситизън Бенк. Христов и Владев ще получат максимум 57 години затвор и глоба от 1.25 млн. долара. Венков го чакат 42 години и глоба от 1.25 млн. долара.
Българските майстори на фалшиви карти стигнаха и до другия край на света - в Австралия. Двама българи бяха изправени миналата седмица пред съда в австралийския град Пърт за кражба на пари от банкомати и притежание на фалшиви чешки и италиански паспорти. Делото срещу двамата българи бе отложено, за да може съдът да намери преводач, тъй като и двамата не знаели бъкел английски...

Facebook logo
Бъдете с нас и във