Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Наши проститутки изпълват витрините в Брюксел

Около 70 на сто от проституиращите на витрини в белгийската столица Брюксел са наши сънароднички. Ситуацията и в другите европейски страни е сходна. Тази шокираща статистика огласиха участниците в конференция за прането на пари и трафика на хора, проведена на 7 март в Националната следствена служба. В дискусията се включиха Александър Караянис, заместник-посланик на САЩ в България, Румен Андреев - заместник-министър на вътрешните работи, Бойко Рашков - заместник-министър на правосъдието, Бойко Найденов - директор на НСлС, и бившият министър на вътрешните работи Румен Петков.
Данните сочат, че малка България вече е преодоляла шенгенската бариера и се е превърнала в един от най-големите доставчици на жива плът за Европа. Според изследване на неправителствената фондация Риск Монитор трафикът на хора с цел сексуална експлоатация се е превърнал в социален и криминален феномен за страната му. Причината е, че влизането в тази дейност не изисква големи предварителни инвестиции от престъпниците, но гарантира големи приходи и се е превърнало в основен източник на средства за българската организирана престъпност.
Между
12 000 и 18 000 са българките, работещи на секспазара
извън страната. На базата на информация от интервюта с жрици на любовта за среден брой клиенти, средна цена на услугата и брой работни дни е пресметнато, че те заработват между 900 млн. и 1.3 млрд. евро годишно. По мнението на експертите в страната се връщат между 50 и 80 на сто от тези пари.
Те се генерират продължително време в чужбина и главен проблем пред престъпниците е прехвърлянето им в нашата страна. Установени са три пътя за трансфера на средства: парични преводи, куриери и закупуване на стоки. В първия от случаите най-често се използват бързите парични преводи и по-рядко - банковите институции. Друг прийом за връщане на заработените от проституиращите пари в България е, като с тях се закупуват различни стоки зад граница, които се внасят и пласират в България. Това обикновено са коли втора употреба, нови тежкотоварни автомобили, строителна техника, дрехи, бижута, парфюмерия и др. Много често сводниците притежават у нас търговските обекти, в които се продава внесената стока - автокъщи, бутици, магазини за бижута и др. Характерното в тези случаи е, че търговските обекти продават на много по-изгодни цени от нормалните икономически субекти, с което разрушават конкурентната среда.
Изследвания по темата сочат нещо доста интересно: че една от сферите, в които се влагат най-усилено средства, придобити от трафик на хора с цел сексуална експлоатация, е земеделието. Но това има свое обяснение - с данъчните облекчения за земеделските производители, както и с възможността да се кандидатства за субсидии по европейски програми. За да се включат по-успешно в този бранш, трафикантите например изкупуват или арендуват земеделски земи. При покупката им те са склонни да предложат по-висока от средната пазарна цена, за да съблазнят собствениците да продават. За да изглеждат легално придобити пари, с които е направена покупката, трафикантите в някои случаи ипотекират наследствени имоти.
За изпирането на пари се използват също заведения или магазини, където се декларира много по-голям оборот от реализирания. Организациите за трафик на проститутки вече придобиват клубове и заведения в страните, където действат. Една от най-често използваните напоследък схеми за чистене на пари е тази, в която са включени известни наши спортисти. Трафикантите предават парите на спортиста, той ги внася в своя банкова сметка в чужбина, след което ги прехвърля по сметка на трафиканта в България. Предварително между двете страни се сключва фиктивен договор за заем, който, освен като основание за превод пред банката, позволява на трафиканта да докаже законен произход на парите.
На конференцията бе изнесен и ценоразпис за търговията с бебета - индустрия, в която се оказа, че също сме на едно от водещите места в Европа. Според Антоанета Василева, главен секретар на Националната комисия за борба с трафик на хора към МС, едно бебе от мъжки пол в Гърция се продава по 18 000 евро, а момиченцата вървят от 13 до 14 хил. евро. Майките, които продават децата си, обаче обикновено получавали едва между 2 и 3 хил. евро. Но в много от случаите не вземали дори толкова заради задължения към лихвари. В схемите за трафик на невръстни деца участват нотариуси и лечебни заведения, които прикриват раждането или пък директно го регистрират на гръцката майка. В повечето от случаите най-податливи на зловещия трафик ставали именно родители със сериозни задължения към лихвари, които ги уговаряли да продадат бъдещото си дете, за да им опростят дълговете. Австрия, Великобритания, Франция, Португалия и Гърция са най-честите дестинации за износ на българчета през последните години. През миналата година са засечени 45 такива случая. Като
най-много деца са изнесени в Гърция
където имало сериозно търсене на деца за осиновяване. За съжаление подобни случаи се разкриват сравнително рядко, защото при износа на бебета често в употреба влизат фалшиви документи и идентифицирането на децата е трудно, а се затормозява допълнително и от ниското ниво на сътрудничество с другите държави. Най-много бременни жени са изнесени от Плевен и от Ловеч, сочи статистиката.
Според данните, съобщени по време на конференцията от прокурора от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Евгени Диков, през миналата година в съда са внесени 110 прокурорски акта по случаи за трафик на хора, като за сравнение през 2002 г. имало внесени само два такива акта. Според прокурора Диков вече са разбити такива групи. Като пример бе спомената групата на Йордан Тонов (известен като Данчо Пръча). За съжаление обаче в подобни случаи не се стига до по-тежки присъди заради прословутото съкратено съдебно следствие и това е повод за пореден път да припомним, че то е ахилесовата пета на сегашния НПК. В световен мащаб около 800 000 души годишно стават жертва на трафик през международните граници, като около 80% от жертвите са жени и млади момичета, които са жертви на сексуална експлоатация.
Според Александър Караянис, заместник-посланик на САЩ в София, България продължава да е главно транзитна страна за трафик на хора. По думите му от 2002 г. насам сме натрупали сериозен опит в борбата с този вид престъпност. Дипломатът не пропусна да отбележи и налагането на осъдителни присъди, като обеща помощ от страна на САЩ както в борбата с трафика на хора, така и в противодействието на изпирането на пари - област, в която България търпи критика, че не е направила достатъчно.
Тези неща ние си ги знаем, но когато ни ги каже някой друг, се изненадваме, сякаш ги чуваме за първи път. Очевидно и американците, и партньорите ни от ЕС имат едни и същи критерии за ефективно противодействие - осъдителните присъди. При нас те продължават да са дефицитни. Въпреки че - както се разбра по време на конференцията, и схемите за препиране на пари са ясни, и какви хора участват в тях. Явно обаче и в борбата с прането на пари вече ще трябва да се оправяме сами, след като Брюксел ни отряза за експерти.

Facebook logo
Бъдете с нас и във