Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Наши студенти по право покоряват Европа

Четвърто място на първото международно състезание по Европейско право, организирано от Съда на ЕС в Люксембург и само на една точка след възпитаниците на най-стария юридически факултет в Европа - в Сорбоната - това е резултатът на четирима млади студенти от Софийския университет, които направиха всичко по силите си по света да се чуе най-сетне и нещо добро за България вместо обичайните обвинения и политически скандали.


Предизвикателството пред третокурсниците Огнян Янков, Калоян Косоров и Михаел Михов, както и пред единствената дама в тима - Диана Дюлгерова, която е вече в пети курс, не било никак малко. Състезания по международно право има много, но това е твърде специфично. Защото за първи път го организира Съдът на ЕС. И заради материята. С правото на вътрешния пазар на ЕС са свързани различните данъчни спорове, митнически дела и ред още "горещи картофи", които в момента заливат съда в Люксембург от всички държави членки. А тази материя все още дори не е залегнала в учебните програми на нашите университети.


С помощта на ръководителя на отбора - главния асистент по право на ЕС Иван Стойнев, обаче младоците се подготвили наистина блестящо. Допълнителен стил пък попили от двете съдийки от Софийския районен съд - Таня Маринова и Розалина Ботева, които за пръв път ги вкарали в истинска съдебна зала, за да се учат как да се държат и да пледират пред съд. При това - на английски.


В крайна сметка в Кавала, където се проведе състезанието (между 24 и 28 април тази година), българите успяха да "прегазят" възпитаниците на десетки университети от Стара Европа с вековна история зад гърба си. И останаха четвърти сред общо осем финалисти. За някои може това да не е достатъчно, но четиримата студенти от Юридическия факултет на СУ са повече от доволни. Не само заради похвалите, които са получили, от натрупания опит в съдебни битки и от контактите с колеги от цял свят. Професионалисти коментираха, че в момента в цяла България по-добре подготвени от тях юристи в тази област на европейското право просто няма, дори и сред съдиите с десетилетия стаж зад гърба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във