Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Наши точат над 1 млн. долара от US банкомати

Полицията в американския град Хувър е арестувала двама нашенци, които са задигнали над 1 млн. долара чрез кражби от банкомати, съобщиха медиите отвъд Океана в петък (27 май). Това са 40-годишният Антонио Великов и 34-годишната му ортачка Мариана Пашова. Двамата са били арестувани малко след полунощ на 20 май, заяви Джим Кокър от полицията в Хувър. Детективът обясни, че българите са монтирали всеизвестните скимиращи устройства на АТМ апарати и чрез тях са черпили информация от кредитните карти на нищо неподозиращи граждани. Освен за теглене на пари информацията е могла да се използва и за други цели на други места.
Според американските власти двойката е замесена в електронни измами от дълги години. Тъй като става дума за федерално престъпление, случаят е в прерогативите на Федералното бюро за разследване (ФБР), поясни Кокър.
Издадена е заповед за обиск на стаята на заподозрените в хотел в Бирмингам, Алабама, където властите са открили 320 фалшиви кредитни карти, 51 432 долара в брой и сложни инструменти за поставяне на устройствата. Срещу българите са повдигнати обвинения за престъпления, свързани с интелектуална собственост, съобразно със закона за компютърни престъпления в Алабама. И двамата са в ареста, отказано им е освобождаване под гаранция.
Междувременно друг българин, 25-годишният Георги Никифоров, живеещ в нюйоркския квартал Куинс, се призна за виновен в четвъртък (26 май) пред съд в Нюарк по обвинения за опит за извършване на банкова измама и кражба на лични данни, съобщи американското издание Nutley sun. Той е източвал банкомати в градовете Нътли и Беливил, щата Ню Джърси. По данни на властите са били откраднати данните за 348 сметки, като са били изтеглени 278 144 долара от банкомати в Ню Йорк и в Канада.
Месец преди това съучастникът на Никифоров, 28-годишният Виктор Кафалов, също се признал за виновен. Най-тежката присъда, която могат да получат българите, е по 30 години затвор и 1 млн. долара глоба. Присъдата ще бъде прочетена на 13 септември.

Facebook logo
Бъдете с нас и във