Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НАШИЯТ ЧОВЕК В СТРАСБУРГ МАЙ Е ПРЕДВАРИТЕЛНО ОПРЕДЕЛЕН

За пореден път Параграф 22 влезе в ролята на пророк и позна кой ще спечели конкурса за избор на съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург от българската квота. Двама от победителите са адвокатът Здравка Калайджиева и председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Румен Ненков. Третият финалист е съдията от Софийския апелативен съд Павлина Панова. Резултатите от изпита бяха обявени в сряда вечерта (21 ноември). Ден по-късно (четвъртък, 22 ноември) кандидатурите им бяха одобрени и от Министерския съвет.
Тримата ще заминат за Страсбург, където на 17 декември ще бъдат препитани и от Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ). От министерството на правосъдието съобщиха, че резултатите от събеседването с ПАСЕ ще станат ясни в началото на следваща година и тогава ще се разбере кой от тях ще заеме мястото на Снежана Ботушарова, чиито мандат като съдия в ЕСПЧ изтече в края на октомври.
Доколкото Параграф 22 успя да научи, най-вероятният наследник на Ботушарова е Румен Ненков. Злите езици говорят, че даже вече България се е уговорила с ПАСЕ да вземе именно него. Други пък твърдят, че при еднакво добро представяне на поне двама от кандидатите Съветът на Европа имал практика да пита съответната държава кого от мераклиите предпочита да бъде избран. Така че сделката била вече сключена.
Според слуховете, идеята била Румен Ненков да бъде изкаран от Върховния касационен съд, защото имал търкания с новия председател на ВКС Лазар Груев. Същите тези зли езици говорят, че двамата не могат да си премерят егото - и единият, и другият се смятат за големи специалисти в областта на наказателното право и това пораждало конфликта помежду им. Освен това Ненков не е долюбван от нито една от партиите в управляващата коалиция. БСП, НДСВ и ДПС го смятали за човек на бившия шеф на ВКС Иван Григоров, който пък открито демонстрираше симпатии към хората на лидера на ДСБ Иван Костов.
Дали, обаче, нещата стоят точно по този начин, едва ли някога ще разберем. Просто всеки може сам да си направи изводите когато нашият представител в Европейския съд стана известен.
Ако се окаже, че има сключена сделка в полза на Ненков, най-много трябва да съжаляват останалите две финалистки - Здравка Калайджиева и Павлина Панова, защото няма да могат да участват в истинска надпревара за поста в Страсбург. А първата е една от най-добрите специалисти у нас в областта на правата на човека, докато втората - един от най-добрите наказателни съдии в столицата и преподава в Националния институт на правосъдието.
Всъщност изборът на наш съдия в ЕСПЧ е съпроводен с постоянни скандали. В началото на лятото министерството на правосъдието започна, уж, прозрачна процедура за излъчване на кандидати за поста в Страсбург. В средата на лятото стана ясно, че бившият заместник-правосъден министър Маргарит Ганев, адвокат Снежинка Сапунджиева и преподавателят в Бургаския свободен университет Момяна Гунева са се представили най-добре на изпита. На 1 октомври те се явиха пред ПАСЕ.
Но тогава Съветът на Европа ги отхвърли, защото не владеели достатъчно добре чужди езици и нямали необходимата за ЕСПЧ юридическа подготовка.
Веднага след решението на парламентарната асамблея Миглена Тачева заяви, че това е голям срам за България. Тогава тя обеща ясна, открита и справедлива процедура по избора на кандидати за Европейския съд.
До 12 ноември желаещите трябваше да подадат необходимите документи. Сториха го общо 19 души. До езиковия изпит, който се проведе на 15 ноември, не бяха допуснати четирима от тях, в това число и депутатът от ОДС Филип Димитров и съветникът в комисията по правата на човека в Народното събрание и бивш правителствен агент в ЕСПЧ Галина Самарас. Причината за тяхната елиминация е липсата на необходимите 12 години юридически стаж.
На 16 ноември се проведе вторият етап от конкурса - събеседване по теми, свързани с практиката на ЕСПЧ и европейското законодателство. Именно по време на въпросното събеседване лъснаха поредните проблеми около процедурата.
Най-напред ОДС разпространи декларация, в която защитава Филип Димитров. Комисията добросъвестно отказа да се съобрази с представените писмени доказателства за общоизвестния факт, че Филип Димитров има 18 години стаж като адвокат. Това е преднамерен акт на дискриминация с политически подтекст, смятат от ОДС.
Другият отлюспен кандидат Галина Самарас пък заяви, че отхвърлянето й с мотива липса на стаж води до съмнения за лобистки интереси и поредни предварително сключени сделки. Тя и Димитров заподозряха журито и правосъдното ведомство в нагласяване на крайните резултати. Нещо, което не само те предполагат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във