Параграф22 Weekly

Депутатите при избора на нов ВСС:

Нашта система е 5:2:2:1:1

Водевилът с прозрачния избор на членове на Висшия съдебен съвет (ВСС)приключи. Народното събрание, което изигра преди три седмици кулминационната сцена с прословутото изслушване на кандидатите от парламентарната квота, сложи точка на интригата, като избра своите 11 от тях тази седмица. Прозрачността се оказа само прах в очите на публиката. А новият състав на съвета се очертава като безличен, послушен и абсолютно неспособен за решителна съдебна реформа, особено по посока на безпощадни мерки срещу корупцията сред магистратите.


Както продължилото 12 часа изслушване пред парламентарната правна комисия, така и вотът за тези кандидати издадоха безпогрешно наличието на партийна договорка. Рекламираният като безпрецедентно прозрачен избор се оказа комбинация по схемата 5:2:2:1:1. Съобразно представителството си в Народното събрание ГЕРБ вкараха петима свои хора, все жени - Каролина Михайлова, Мария Кузманова, Светла Петкова, Соня Найденова, Юлиана Колева. Мъжемразци се оказаха и в Коалиция за България - червените ще разчитат на твърдо лоби в лицето на Галина Карагьозова и на Незабравка Стоева. ДПС е представило Магдалена Проданова и Васил Петров, РЗС - Димитър Узунов, човекът на Атака е Ясен Тодоров. Гласуването мина на голо - без въпроси към тях и без дебати. Знаейки, че изборът е предрешен, номинираните пък не си направиха труда да кажат по някоя финална дума, с която да наклонят везните в своя полза.


Както депутатите, така и техните избраници се правеха на паднали от Луната, твърдейки в хор, че не знаели, не били и чували за договореност при избора на членове на съвета от парламентарната квота. Критична бе единствено Мая Манолова от БСП, която определи избора като безпрецедентно публичен, но не прозрачен, и добави, че изслушването било крачка напред, но не оказало съществено значение върху крайните резултати. Според Манолова кандидати, които се представили блестящо, не били избрани, а други, които се изявили неособено убедително, получили подкрепа от мнозинството.


Червените трябваше да преглътнат

отхвърлянето на техния кандидат Бойко Рашков, а сините - на Владислав Славов. При изслушването и двамата трябваше да отговарят на въпроса дали не са сред главните виновници за незавидното състояние на съдебната система, след като неизменно присъстваха по върховете й в периода на прехода. Славов получи един от най-слабите резултати и заради решението на ДСБ да не участва в гласуването, а за Рашков се заговори, че БСП се е отказало предварително от него по задгранични внушения. Въпреки това Михаил Миков се бори до последно за него, настоявайки за прегласуване. Получиха се обаче седем гласа по-малко в негова полза, което показва, че сред депутатите има хора, които изобщо не са наясно с избора си.


Единствената кандидатура, зад която застанаха няколко от т. нар. граждански организации - на Надя Пеловска-Дилкова, също беше отхвърлена. На практика тя е също партийна, доколкото я внесе Георги Божинов. Червените и тук дадоха отпор с искане за прегласуване, а Янаки Стоилов определи вота като тест за резултатите от откритата процедура за изслушване и преценка на качествата на кандидатите, въведена от Народното събрание. Ефектът от прочувствената му реч се изрази в 17 гласа повече за Пеловска, но и те не й стигаха да влезе в следващия състав на съвета. В крайна сметка съдия Надя Пеловска получи 77 гласа за, 7 против и 99 въздържали се, но те не бяха достатъчни да бъде избрана.


След този безпрецедентно прозрачен вот за ВСС на дневен ред е


пазарлъкът за нов главен прокурор

При избора на четиримата представители на прокуратурата в съвета преди седмица (заместник главните прокурори Камен Ситнилски и Румен Боев, Михаил Кожарев и Елка Атанасова)шефът на държавното обвинение Борис Велчев призова да не се чака краят на мандата му през февруари догодина и прокурорите в съвета да се обединят за номинация на негов приемник. Велчев посъветва обвинителите в новия съвет от прокурорската квота да си дадат сметка за една особена отговорност, която не отива на другите квоти във ВСС - да издигнат кандидатура за главен прокурор. Упъти ги дори да влязат във връзка с прокурорите от парламентарната квота и заедно с тях, преодолявайки симпатиите и антипатиите, да потърсят убедителна кандидатура.


Едва ли може да има съмнения, че сондажите за избор на следващия главен прокурор вече са в ход. Списъкът със спряганите за поста в публичното пространство засега не е дълъг и вече се очертаха няколко разделителни линии - прокурор, следовател или съдия, мъж или жена, човек на ГЕРБ или компромисна фигура. Ясно е, че прокурорската гилдия ще иска да наложи на поста колега, па бил той и жена. От двете спрягани засега кандидатури едната уж отпадна - през юни президентът Росен Плевнелиев заяви, че вицето му Маргарита Попова няма намерение да влезе в играта. Преди дни пък заместничката на Велчев Галина Тонева потвърди, макар и пределно усукано, че няма да откаже, ако й предложат. Активен остава и вариантът Николай Кокинов. Градският прокурор на София се наложи като удобен за всички, въпреки (или по-точно в името на)неизменните и очаквани провали по всички знакови дела.


Най-упорит е обаче слухът за предизвестения избор на председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров. Любимец бил на ГЕРБ, но го харесвали и хората от БСП. През юни под тепетата с него се срещна бившият вече американски посланик у нас Джеймс Уорлик, чиито похвали за някои арести бяха изтълкувани като сгледа за приемник на Велчев. Именно оттогава тръгнаха изявленията на прокурори и следователи, че не е редно постът да се дава на външен човек, когото те не припознават като свой.


В Пловдив изборът на Цацаров се спряга за почти сигурен и се припомня ролята му в отказа на тамошните магистрати да участват в подписката на 40 съдии, поискали през лятото ВСС да подаде колективно оставка преди изтичането на мандата му, а Народното събрание да освободи предсрочно членовете от парламентарната квота. Нито един магистрат от пловдивския съдебен район не сложи подписа си под тези искания, което се оценява като услуга както за ГЕРБ, така и за опозицията. Логиката е ясна - управляващите не пожелаха да разбутат съвета, за да прокарат през него свои назначения на ключови постове, а БСП и ДПС нямаше как да скочат срещу собствените си назначения. Във всеки случай не е трудно да се предвиди, че съображенията на прокуратурата няма да бъдат взети предвид, ако избраникът й не съвпадне с този на управляващите.


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във