Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НАСЛЕДНИЦИ НА СОЛОДОБИВНИЦИ СЪДЯТ ДЪРЖАВАТА В СТРАСБУРГ

Потомци на стари солари от Поморие хвърлиха държавата на съда в Страсбург. Поморийци са завели колективен иск за 16 500 евро. Чакаме насрочване на датата за делото. Не сме доволни от решенията на нашите съдебни институции, затова прибягваме до европейските структури, заявиха част от ощетените пред Параграф 22.
Те са наследници на Българското солодобивно дружество Анхиални солници, което води началото си от далечната 1922 година. Тогава дружеството владеело 28 дка край морето и произвеждало сол. През 1947 г. обаче държавата отнела земите на богатата кооперация и я национализирала. В годините на демокрацията пък всичко преминало в частни ръце.
Шест десетилетия след национализацията наследниците на Анхиални солници не са се отказали от битката за отнетото имущество и дялове в дружеството.
Писали сме писма с искане за разследване до прокуратурата, Министерството на икономиката, комисията срещу корупцията и до кой ли не още, но резултат няма, твърдят наследниците. Според тях не са върнати златни земи в местностите Хонят, Малък и Голям Герен край морето, както и терени в градската част на Поморие. Наследниците оценили дяловия си капитал, акциите и дълготрайните материални активи за милиони левове.
В баланса на национализираното дружество оценката е за над 5 млн. лева. Сега цената на активите, според тях, била далеч по-голяма.
Ощетените собственици са категорични, че в основата на неволите им е приватизацията и последвалото западане на дружеството. Как всъщност станало това?
През 1999 г. със заповед на министъра на промишлеността поморийският цех на бургаската фирма Черноморски солници е отделен и преобразуван в самостоятелно дружество Поморийски солнициЕАД. Междувременно през 2002 г. то бе преименувано в М-Поморийски солници. Пет години по-късно държавата открила приватизационна процедура и едноличен притежател на солниците в Поморие станала пловдивската фирма Солдекс ЕООД.
Никой обаче не споменава, че към земите на продаваното дружество има реституционни претенции на частни собственици, роптаят наследниците.
След тяхна жалба главният прокурор разпорежда проверка на Софийската градска прокуратура. Анхиалски солници не са били обект на приватизация и съответно на следприватизационен контрол, пишат по-късно обвинителите в постановлението си. Те разясняват, че 100% от капитала на Поморийските солници са продадени на централизиран публичен търг на фондовата борса в края на 2004 г. след два първоначално неуспешни опита. Оказало се, че на първите два търга нямало мераклии. Чак когато цената на една акция била свалена от 2.08 на 0.70 лв., Солдекс купил дружеството за общо 342 340 лева.
При разпитите на длъжностните лица от Агенцията за приватизация станало ясно, че при тях няма постъпили документи за реституционни претенции. Самият меморандум за предлагане на акциите е бил изготвен на основа на данните на тогавашния шеф на солниците Иван Проданов, за което той подписал и декларация. Каква точно информация и от кого е предоставена са въпроси от компетенцията на бургаските прокурори, гласи заключението на Софийската градска прокуратура.
Отново според представители на държавното обвинение реституционните претенции на някогашните акционери на солодобивните кооперации трябва да бъдат разгледани в гражданско дело. Така това се оказва поредната проверка, която приключва с липсата на данни за престъпление от общ характер, твърдят наследниците на бившите солари.
Освен жалбата от 22-ма наследници в Страсбург ще бъде заведен и друг иск от името на кооперацията. Решението на наследниците е повече да не чакат и да сезират европейските институции, от които да поискат защита на правата им.
Това не е първият опит на наследниците на бившите солари да потърсят правата си по съдебен ред. В началото на януари миналата година 22-ма собственици на терени, върху които някога са били оформени поморийските солници, заведоха дело срещу фирмата приватизатор. Мотивът им е, че тя незаконно се е облагодетелствала при покупката, тъй като техният интерес не е бил зачетен. Делото се гледа в Поморийския районен съд. Ищците са бивши членове или наследниците им на кооперативното дружество Анхиалски солници, разформировано след 1947 година. Тогава са били одържавени и техните дялове от солниците.
Няколкото опита след идването на демокрацията да си възстановят дяловете са се провалили. Те не са успели и да влязат в реално владение на земите си, тъй като държавата е отказала да ги обезщети. В исковата си молба собствениците пишат, че без въобще да удовлетвори техните интереси държавата е започнала и приключила процедурата по приватизация на солниците.
Двайсет и двамата бивши собственици на солниците настояха фирмата приватизатор да им изплати общо 30 000 лв. като обезщетение. Още тогава юристи обясниха обаче, че делото едва ли ще бъде спечелено от наследниците. Причина за това е фактът, че то е заведено срещу купувача на солодобивното дружество, а не срещу Агенцията за приватизация. Веднага след внасянето на иска пловдивската фирма е продала части от обекта.
Николай Пиронков, един от управителите на М-Поморийски солници, бе коментирал, че съдебното дело е след дъжд качулка и посъветва реститутите да съдят държавата. Той оправда разпродажбата на терени от солниците като законна.
Това не е първият скандал, в който се замесва солодобивното дружество в Поморие. Още през 2002 г. фирмата нашумя със сериозните протести на работниците в нея и поредицата гладни стачки. При един от последните протести 56 работници окупираха цеховете и портала на Поморийските солници броени минути след като стана ясно, че 42-ма от общо работещите 56 души в солниците са уволнени. Едномесечните предизвестия за освобождаване от работа им бяха връчени от тогавашния изпълнителен директор на предприятието Емануил Гавальов. Мотивът на Гавальов за масовите съкращения бе, че Поморийски солници е в изключително тежко състояние, има много дългове и няма средства да плаща дори и минимални работни заплати.

Facebook logo
Бъдете с нас и във