Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НАСЛЕДНИЦИТЕ НА ВАЛЬО ТОПЛОТО СЪЩО СЕ НАГУШИХА

Колкото повече прокуратурата се рови в случая около бившия шеф на столичната Топлофикация Валентин Димитров, толкова повече помия (с извинение) излиза на повърхността. Накрая ще се окаже, че софийското парно трябва хептен да се разтури, защото там няма да има нито един шеф, който да не е замесен в някаква далавера, да не си е купил поне едно жилище и да не е напълнил поне един банков сейф с валута.
Тия дни покрай Вальо Топлото изгърмяха още четирима души, трима от които служители на парното. В сряда (13 декември) от Софийската градска прокуратура се похвалиха, че са задържани настоящият изпълнителен директор на дружеството Георги Рогачев, заместникът му Емил Антонов, бившата служителка Лина Абланска и бизнес дамата Мая Стоилова.
Срещу представителите на силния пол в карето са повдигнати обвинения по чл. 203, ал.1 от Наказателния кодекс - за длъжностно присвояване в особено големи размери, което се санкционира със затвор от 10 до 20 години. А двете дами са обвинени в помагачество на това длъжностно присвояване (чл. 203, ал.1 от НК във вр. с чл. 20, ал. 2 от НК), което също се наказва със затвор от 10 до 30 години.
Въпреки че името и подписът на Валентин Димитров липсват под документите, с които е ощетено дружеството, тези дни прокуратурата ще му повдигне още едно обвинение - за подбудителство към извършване на присвояването (чл. 203 от НК във вр. с чл. 20, ал. 3 от НК).
Може да се приеме, че Димитров е мозъкът на операцията. Схемата е добре измислена и работи. Трябва да дадем дължимото на интелекта му. Засега не ни е известно да има интелект над неговия, обяви в четвъртък (14 декември) на специална пресконференция и. д. градският прокурор на София Николай Кокинов, в която участваха прокурорът по делото Божидар Джамбазов и следователката от Националното следствие - Татяна Шарланджиева.
Вальо Топлото бе задържан на 4 юли тази година, след като австрийските власти съобщиха на Агенцията за финансово разузнаване за банкови сметки на негово име, в които има 1.64 млн. евро. Тогава срещу Димитров бяха повдигнати обвинения по два текста от Наказателния кодекс: чл. 253 - пране на пари, и чл.256 - укриване на данъци.
А в четвъртък наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов обяви, че със задържането на четиримата започва същинското разследване на аферата.

Връзката
Разплитането на случая тръгна след задържането на Валентин Димитров. На 24 август Софийската градска прокуратура (СГП) откри цяла камара пари, разпределени в няколко касетки в един от гражданските трезори на Пощенска банка, наети от Валентин Димитров чрез подставени лица.
Преброяването на парите приключи в средата на октомври, а общата им сума възлиза на 3.7 млн. лева. Чак тези дни обаче се разбра, че като титуляр на една от касетките в документите на банката фигурира Мая Стоилова. По принцип тя е управител на няколко фирми - Хидромонтаж ЕООД, Прострийм груп ЕООД, Инстало ЕАД и Шибър ЕООД, а в частност е упълномощила Валентин Димитров свободно да ползва нейния сейф.
След малко по-задълбочена проверка на фирмите, в които участва Мая Стоилова, прокуратурата и следствието остават впечатлени от изключително близките връзки на бизнес дамата с ръководството на Топлофикация - София АД. А след последвалото яко ровене в документацията на бял свят изскочила сложна схема за източване на пари от софийското парно чрез една от фирмите на Мая Стоилова - Шибър ЕООД.
Планът
За да разбият тази схема, следователите и прокурорите поставят от едната страна на кантара договора за съфинансиране, сключен между Топлофикация - София и Световната банка, а от другата страна поставят бизнес отношенията между Топлофикация - София и частната фирма Шибър ЕООД.
Истината за нещата от паралелния живот на Валентин Димитров и съдружниците му е повече от ужасяваща.
По силата на договора си със Световната банка, ако има нужда от някаква машина, Топлофикация - София АД обявява конкурс за обществена поръчка, провежда търг между различни фирми доставчици и избира за изпълнител онова дружество, което предложи най-изгодната цена. След като въпросната машина пристигне в складовете на Топлофикация, счетоводните документи се оформят и се изпращат в Световната банка. Ако банката одобри процедурата и цената на изделието, тя превежда необходимата сума директно по сметка на фирмата изпълнител.
Според прокуратурата едновременно с това, в периода 2003-2005 г., Валентин Димитров и ортаците му разработват огледална схема, чрез която става същинското източване на Топлофикация - София АД. Казано накратко, те организират паралелни доставки на такива машини и агрегати, за каквито Световната банка вече се е охарчила. При това всичко е уеднаквено до съвършенство - като вид, качество, количество, технически параметри и производител.
Тънките разлики в тази огледална схема са две. Едната е, че основен изпълнител на поръчките винаги е фирма Шибър ЕООД на Мая Стоилова (или чрез преки доставки, или чрез посредничеството на пет други фирми). А другата незначителна разлика е, че машините и агрегатите се осчетоводяват не като завършен продукт, а като отделни възли, детайли, винтове, болтове, капаци, носещи конструкции и т. н.
Целта на това упражнение е ясна: ако Световната банка плаща за една машина по една фактура 10 000 долара, да речем, при огледалната схема на Вальо Топлото фактурите са поне десет, а общата стойност за разкулачената по документи машина възлиза на... 20 000 или 30 000 долара. Които, естествено, излизат от сметките на Топлофикация - София и потъват в сметките на Шибър ЕООД.
В четвъртък (14 декември) прокурорът по делото Божидар Джамбазов съобщи, че в биографията на Вальо Топлото като шеф на столичната топлофикация фигурират общо 15 подобни огледални вноса, като в единия от случаите разликата между платеното от Световната банка към фирмата доставчик и платеното от Топлофикация - София АД към Шибър ЕООД е... 138 000 лева.
При огледалната схема плащането винаги е ставало авансово - обясни на пресконференцията в четвъртък следователката по делото Татяна Шарланджиева от Националната следствена служба. - По правило, всяка такава доставка се заприходява в склада на Топлофикация - София, а насреща се издава само... най-обикновена складова разписка. Има обаче и отклонения от това правило. Примерно - изделието е платено през есента на 2005 г., складовата разписка за него е издадена на 20 декември 2005 г., а по митническа декларация то е внесено в България през... януари 2006 г., разказа още Шарланджиева. А в края на изказването си тя уточни, че досега са събрани документи, според които Георги Рогачев, Емил Антонов, Лина Абланска и Мая Стоилова са източили от дружеството около 1.1 млн. лева.
Ролите
Преди няколко години със своя заповед бившият шеф на Топлофикация - София- Валентин Димитров, прехвърля правомощията си за издаване на платежни нареждания на тогавашните си заместници Георги Рогачев и Емил Антонов.
Според разследващите задачата на Лина Абланска, която до 1 септември 2006 г. е шеф на отдел Материално-техническо осигуряване, е да подготвя документите за огледалните доставки на машините, съоръженията и т. н., както и да калкулира завишените им цени. След това Рогачев и Антонов подписват платежните нареждания за превод на сумите на фирмата изпълнител Шибър ЕООД, а накрая... всички са доволни.
Може да се предполага, че източването на средствата чрез тази схема има връзка с Валентин Димитров - обяви в четвъртък прокурор Божидар Джамбазов. - Наистина не е открит нито един документ, който да е подписан от него, но разполагаме със свидетелски показания и с доказателства, че всяко действие по схемата е било отчитано пред него, каза още Джамбазов.
Замитането на следите
В началото на 2006 г. ръководството на Топлофикация - София АД разбира, че предстои проверка в дружеството. За да прикрият далаверата с фирма Шибър ЕООД, босът Валентин Димитров и заместниците му Георги Рогачев и Емил Антонов заставят подчинените си да изготвят договори за доставени машини със... задна дата. Тоест - накарали са ги да съставят документи с невярно съдържание.
Тези хора са съставили между 200 и 300 такива договора. Писали ги през април 2006 г., а са им поставяли дати от 2003 г. и 2004 г. - заяви на пресконференцията следовател Татяна Шарланджиева. - Тази акция е била необходима, защото ръководството на софийската топлофикация е трябвало по някакъв начин да оправдае наличието на дублираните машините.
Тук става дума за съставяне на документи с невярно съдържание. Поне засега обаче ние няма да повдигаме обвинения срещу тези хора и те остават свидетели по делото, заяви Божидар Джамбазов.
След арестуването им в сряда (14 декември) Георги Рогачев, Емил Антонов, Лина Абланска и Мая Стоилова отказват да дават обяснения. Според запознати те били силно притеснени за по-нататъшната си съдба, но все още предпочитали да мълчат.
На пресконференцията в четвъртък прокурор Божидар Джамбазов обяви, че засега не е налаган запор върху банковите сметки на четиримата, нито пък е сезирана Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (т. нар. комисия Кушлев). Секунди по-късно обаче, изпреварвайки лавината от журналистически въпроси, той уточни, че в най-скоро време всичко това ще се случи, защото същинското разследване на аферата тепърва започва.
В четвъртък, но няколко часа след пресконференцията, Инспекторатът към Столичната община, който пръв повдигна въпроса за злоупотребите в Топлофикация - София и предостави на прокуратурата стартовите материали за разследването, също обеща, че ще продължи съвместната си работа с обвинението. Дано!
Ралица Петрова

КАРЕ

ЧЕТИ БАНКЕРЪ, БЪДИ МЪЖ И ПОЛОВИНА

През лятото в. БАНКЕРЪ (бр. 25 от 8 юли) пръв описа огледалната схема, заради която в сряда бяха задържани Георги Рогачев, Емил Антонов, Лина Абланска и Мая Стоилова. В публикацията, озаглавена Арматури и фактури легализират далавери за 12 млн. лева, най-подробно бяха описани както документалните хватки на четиримата, така и ключовото място на Шибър ЕООД в престъпната структура. По този повод тогава написахме:
Любим доставчик на оборудване за Топлофикация - София АД е фирма Шибър. При сключените с нея договори насрещните проверки установяват доста интересни аномалии. В един от тях, например, цената за доставка на клапа със самозаключващо се устройство по договор е 24 990 лева. Насрещната проверка обаче установява, че дружеството е превело 157 835 лв., или 6.32 пъти в повече. Горницата от 132 845 лв. отива при Мая Стоилова.
Впрочем деловите отношения на Стоилова с Топлофикация - София започват още в началото на миналата година. С договор от 20 януари 2005 г. е спазарена доставка на арматура за 16 245 лв., но с изплащането на четири фактури цената вече става 72 959 лв., или 4. 5 пъти повече. Разликата от договореното е 56 714 лева.
С девет фактури на обща стойност 213 843 лв. е заприходен шибър (вид специална арматура - бел.ред.) за район София - Изток. За закупуването на този вид арматура обаче на 10 февруари 2005 г. е сключен договор с едноименното дружество, според който стойността й е 49 960 лева. Казано по-просто, преведените средства са със 163 874 лв. (или 4. 3 пъти) повече от написаното в договора...
Край на цитата. С уговорката, че разликата между 12-те милиона от заглавието на в. БАНКЕРЪ и установените от разследващия екип 1.1 млн. лв. съвсем скоро ще бъде стопена в полза на... БАНКЕРЪ. Не за друго, а защото разследването на аферата наистина е още в самото начало.

Facebook logo
Бъдете с нас и във