Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НАСЛЕДНИКЪТ НА ЦЕКО НЕЗАКОНЕН?

Сондажите за прокурора, който ще заеме мястото на уволнения Цеко Йорданов във Висшия съдебен съвет (ВСС), вече започнаха. В понеделник - на 19 март - общото събрание на държавното обвинение се събира, за да избере негов наследник.
Изборът на нов член на ВСС обаче може да се окаже напълно незаконен. А виновен за това ще бъде не някой друг, а главният прокурор Борис Велчев. И не защото не познава закона, а защото... бърза.
За да е ясно за какво всъщност става дума, Параграф 22 се чувства длъжен да припомни фактите около отстраняването на Цеко Йорданов от длъжността прокурор във Върховната касационна прокуратура (ВКП).
На 7 февруари Висшият съдебен съвет го уволни дисциплинарно, защото грубо е нарушавал служебните си задължения. Прегрешенията на Йорданов лъснаха по време на проверката на ВКП, разпоредена от главния прокурор в началото на март 2006 година. Бе установено, че през ревизирания период 2001-2005 г. Цеко Йорданов е забавил цял куп дела, не е изпращал преписи от постановленията на заинтересованите страни, изземал е правомощията на по-нисшестоящите прокуратури и е решавал дела, които не са били от неговата компетентност.
На 21 февруари Цеко Йорданов обжалва уволнението си пред Върховния административен съд (ВАС). Само шест дни по-късно ВАС образува дело и го насрочи за 26 април.
Докато делото на Йорданов се окомплектоваше във ВАС, се случи нещо любопитно. На 7 март главният прокурор Борис Велчев поиска от Висшия съдебен съвет да открие процедура за предсрочно прекратяване на мандата на Йорданов и за избор на нов член на ВСС от квотата на прокуратурата.
Висшият съдебен съвет уважи искането на Велчев. Наистина по закон ВСС е органът, който може да освобождава свои членове, като едно от основанията за това е именно уволнението на някой магистрат от съдебната власт.
Практиката е след това съответната квота - съдийска, прокурорска или следователска - да избере наследник на уволнения във Висшия съдебен съвет.
Няколко дни след като ВСС отстрани Цеко Йорданов от състава си, главният прокурор издаде заповед, с която свиква общо събрание на прокуратурата. Определена бе и дата на сбирката - 19 март.
Според юристи обаче Велчев много бърза и от това може да се получи много неприятна ситуация. Според запознати, преди да предприеме каквито и да са стъпки за избор на нов член на ВСС, главният прокурор трябва да изчака решението на Върховния административен съд.
Защото съществува вариант, според който ВАС може да отхвърли решението на ВСС за уволнението на Цеко Йорданов и да го възстанови на длъжност. При такъв развой на събитията ще се стигне до абсурдната ситуация във ВСС да членуват 26 магистрати, а не 25, както е по закон. Защото освен Цеко Йорданов ще има и още един прокурор, избран на неговото място.
Така че, за да не се стига до недоразумения, юристи предлагат главният прокурор да издаде нова заповед, с която да отложи свикването на общото събрание на прокурорите до произнасянето на Върховния административен съд.

Facebook logo
Бъдете с нас и във