Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Наследството на Цветанов е в женски ръце

За първи път в историята си МВР облече пола

Първата жена министър на вътрешните превзе силовия бастион 134 години след създаването му. По традиция той беше средище на пагона и на отривистия заповеден мъжки глас. От 12 март, когато президентът Росен Плевнелиев представи новия служебен премиер Марин Райков и министрите му, ведомството преминава в нежните ръце на досегашния директор на специализираната дирекция Европейски съюз и международно сътрудничество Петя Първанова. Навярно впечатлен от този факт, президентът Росен Плевнелиев смело нарече Първанова генерал от МВР, въпреки че още от 2005 г. министерството де факто е девоенизирано. И бившата вече шефка на международната дирекция е била старши комисар, а не генерал.


Приемницата на Цветан Цветанов, поне според информацията за пресата, притежава опит в координацията, подготовката и изпълнението на критериите за членството на България в ЕС в областта на вътрешните работи. А от 2007 г. насам отговаря за координацията при изпълнение на ангажиментите, произтичащи от това. Първанова обикновено била основен играч в делегациите на МВР по време на работата им в институциите на ЕС, ръководи дейността на Работна група Сътрудничество в областта на вътрешните работи към Съвета по европейските въпроси в Министерския съвет. Като шеф на дирекцията тя винаги е близо до дългогодишния заместник министър Бойко Коцев (за чийто човек минаваше), при неговите пътувания в Брюксел до и след приемането ни в ЕС. Той беше на тази позиция във вътрешното ведомство от 2001 до 2007 г. - в кабинетите на Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. От 2007 г. Коцев бе посланик в постоянното представителство на България в Европейския съюз, а от една година вече е посланик в Москва.


Новият министър си прилича с предшественика си Цветан Цветанов по това, че е достатъчно далеч от оперативната работа на ведомството. Да напомним, че под крилото на някогашния главен секретар ген. Бойко Борисов той израсна от редови служител в Човешки ресурси до негов оперативен сътрудник и впоследствие седна в министерския стол.


Очевидно изборът на Първанова е продиктуван от идеята МВР да активизира политиката си на сътрудничество с европейските институции и работата по кандидатстване и усвояване на средства от фондовете на ЕС. А чисто оперативните дела на МВР ще легнат на плещите на главния секретар Калин Георгиев, с блясъка на чийто мундир и с изпънатата му фуражка бяхме свикнали допреди година, а напоследък сякаш го позагубихме от очи.


Информация от втория етаж на МВР, където се намират кабинетите на заместник-министрите и директорите на ведомството, сочи, че Първанова ще запази досегашния заместник на Цветанов - Димитър Георгиев. Той ще има възможност да подготви по-добре почвата за бъдещото ни приемане в Шенген, за което пряко отговаряше. Другият заместник-министър Веселин Вучков вече подаде оставка, заедно с шефа на политическия кабинет на Цветанов - Бойко Славчев. Голямата изненада в екипа на Първанова е новият заместник-министър на мястото на Вучков. Това е д-р Филип Гунев, старши анализатор в Центъра за изследване на демокрацията. Гунев притежава докторска степен по социология от Лондонския икономически институт (London School of Economics), магистърска степен по Международна политика за сигурност в Института за международна и държавна политика в Колумбийския университет в Ню Йорк, САЩ, магистърска степен по социална антропология от Лондонския икономически институт, бакалавърска степен по бизнес администрация от Ийстърн Назариън Колидж в Бостън. Филип Гунев провежда многобройни изследвания на територията на Европейския съюз по проекти на Европейската комисия или на нейните агенции, свързани с организираната престъпност, корупцията и управлението на границите. Той е член на Експертната група по корупция към Главна дирекция Вътрешна сигурност на Европейската комисия.


nbsp;


nbsp;


Първанова е родена на 12 юли 1960 година в град София. През 1978 г. завършва Немската гимназия в София. През 1991 г. се дипломира като магистър по немска филология в Софийския университет Св. Климент Охридски, а през 1998 година - като магистър по право в Нов български университет. В периода 1978-1981 г. работи последователно като администратор в Балкантурист (1978-1979), сътрудник в Държавния стенографски институт (1979-1980) и технически сътрудник в СИФ Бояна (1980-1981). От 1982 до 1991 г. е референт-преводач в Посолството на ГДР в София. В годините от 1991 до 1998-а работи като сътрудник, преводач и експерт по протокола в различни компании. В периода 1999-2001 г. е началник отдел Международни връзки и протокол в администрацията на главния прокурор. През 2001 г. става заместник-директор, а по-късно същата година - директор на дирекция Международно сътрудничество в Министерството на вътрешните работи. За времето на службата й в МВР е многократно награждавана за високи служебни резултати. От 1 юли 2010 г. й е присъдена категория А - старши комисар. Владее немски и английски език, ползва руски език.


nbsp;


nbsp;


Фарс на сбогуване

Последният отчет на вътрешния министър в оставка Цветан Цветанов се превърна в предизборен митинг с аплаузи в подкрепа на досегашната политика на МВР-шефа и с горещи призиви пак той да я продължи в следващо правителство на ГЕРБ след два месеца.


За изненада на журналистите, дошли в Гранитната зала на Министерския съвет, за да чуят анализа на Цветанов за министерстването му и да зададат въпросите си към отиващия си министър, в залата се озоваха и жители от пострадалото при наводнение село Бисер, свидетели на обвинението по делото срещу Алексей Петров, отвлечените от бандата на Наглите бизнесмени Киро Киров, Ангел Бончев, майката на похитения Джорджо Катрин Маркова, жертви на измами от Стара Загора, родители на деца, загинали по пътищата. Мъките и страданията им обаче бяха отвратително употребени от заминаващия си вътрешен министър, за да извае с тяхна помощ имиджа си на чувствителен и загрижен за жертвите на престъпността държавник. След като това стана очевидно, изчезнаха и сетните съмнения, че всички те са пристигнали в МС на своя глава, а не с автобуси, пратени от организатора на мероприятието. И пресконференцията се превърна в абсурдна драма.


В началото на отчета си МВР-шефът в оставка обяви, че той не може да даде оценка за себе си и за свършеното от МВР, че това ще направят гражданите на държавата. Дошло е времето, когато държавата трябва да чуе гласа на жертвите на престъпността, каза Цветанов и вместо на журналистите в края на отчета даде думата на гостите си. Жителка на с. Бисер, отнесено от водите на запуснатия от министерството на военния министър Аню Ангелов язовир, нарече Цветанов бисерчанец, а майката на убито при пътен инцидент дете го определи като един от нас, човек от народа. Ключовият свидетел по делото Октопод Георги Цветанов пък произнесе прочувствено слово за жертвите на престъпността, като не пропусна да подчертае, че едва през 2009 г. за тях се е явила светлина. Пламенната защита на министъра в оставка продължи с поднасяне на цветя, пожелания за здраве и апели след два месеца Цветанов и екипът му да продължат работата си, защото без вас не можем да се справим.


Химията между Цветанов и гостите му стигна дотам, че в Гранитната зала на МС като тежки късове гранит изгромоляха тежките обвинения на свидетели по делата Октопод и Наглите срещу българските медии, че не дават думата на жертвите на престъпността. За това вътрешният министър призова още в самото начало на т. нар. пресконференция. Сред обвинителите бе и Донка Митова, на чиито показания разчита обвинението срещу бившата барета, и съветник в ДАНС Алексей Петров. Обективността й като свидетел обаче е силно ерозирала от факта, че в края на януари 2012 г. Донка Митева бе сред инициаторите на гражданско движение в подкрепа на основния подсъдим в делото Октопод, което горещо го защитаваше под мотото Истината за Алексей Петров.


Раздялата между криминалните репортери и вътрешния министър в оставка Цветан Цветанов можеше да протече достойно. Но заради болезненото желание на Цветанов да наложи признанията в любов на неорганизираните и спонтанно появили се в МС гости като гласа на всички жертви на престъпността това нямаше как да се случи. Цинизмът в ситуацията стана очевиден, след като в отговор на въпрос защо сред пострадалите не се виждат и родителите на убитата Мирослава от Перник Цветанов смотолеви, че ще им се обади по-късно по телефона.


nbsp;


Въпроси без отговор

Представеният от министъра отчет породи доста въпроси, които заради разиграния театър със спонтанната подкрепа обаче останаха без отговори. Например къде по пътя на европейското развитие на България се загуби Приоритет IIот Програмата на ГЕРБ за периода 2009-2013 г. Гарантиране на правовия ред в страната, борба с престъпността и ограничаване на корупцията?


В програмата като цел 45 бе записано Противодействие и превенция на корупцията по високите етажи на властта. Ограничаване и недопускане на корупционни практики в централната и местната власт.


Цел 46 пък сочеше Ефективно противодействие на престъпността с акцент върху организираната престъпност и корупцията. Пресичане и ограничаване на възможностите за действие на организираните престъпни групировки, както и прекъсване на връзката им с политическите партии и властта.


А в цел 47 бе записано Повишаване на индивидуалната сигурност на гражданите и възвръщане на доверието им към правовия ред и държавността. Активно противодействие и превенция на общата престъпност.


Липсата на идея и желание за противодействие на корупцията по високите етажи доведе дотам, че година преди края на мандата на ГЕРБ, след офлянкването на управляващите, се появи Законът за конфискация на незаконно имущество. Той обаче бе определен от бившия шеф на комисията за отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност Тодор Коларов като неприложим. България нито води ефективно противодействие срещу тежката организирана престъпност, нито срещу корупцията по високите етажи на властта, нито има намерение да прави това, заяви той, напускайки комисията. Констатацията му явно не бе измислица - същото обвинение чухме от Европа по повод желанието ни да се присъединим към Шенген.


Що се отнася до т.нар. конвенционална престъпност, на която жертва е огромната част от населението на страната, безсилието на МВР да се справи с нея е повече от очевидно. Което не попречи на министъра в оставка Цветан Цветанов да обяви борбата с общата престъпност за приоритет. Това обаче ще се случи в следващ етап от европейското развитие на България.


nbsp;


Какво ни завеща?

Цялото политическо и професионално висше войнство на МВР не отрони и думичка по време и след отчета на вътрешния министър Цветан Цветанов. Смълчани като на помен, край шефа си се подредиха заместник-министрите Веселин Вучков и Димитър Георгиев, главният секретар Калин Георгиев, шефовете на главните дирекции Борба с организираната престъпност, Криминална полиция, Пожарна безопасност и защита на населението, и Гранична полиция Станимир Флоров, Ангел Антонов, Николай Николов и Захарин Пенов.


Наследството, което завещаха Цветанов и мълчаливите му подчинени на служебния МВР-шеф Петя Първанова, пък и на следващото правителство след изборите, всъщност е отдавна известно от безкрайните изявления на досегашния вътрешен министър. Според него всичко, което е било набелязано в началото на управлението на кабинета на ГЕРБ в областта на сектор Сигурност, е изпълнено 90 на сто. Останаха само рамковият закон и отделните закони за сектора, които са в комисията в НС и ще бъдат внесени в следващия парламент, заяви Цветанов.


Сред плюсовете на управлението си Цветанов отбеляза намаляването на ръководния състав на МВР. Един министър, петима заместници и 14 съветници заварил той в кабинета на предшественика си Михаил Миков. Сега заместниците ми са само двама, подчерта Цветанов. Той добави прозрачност на управлението и ефективни действия за намаляване на жертвите при пътнотранспортните произшествия - по думите му те са намалели драстично от управлението на тройната коалиция досега.


Цветанов си тръгва от МВР с един куп приети стратегии: за национална сигурност, за превенция на организираната престъпност, за миграцията, за превенция на престъпността в периода 2013-2020 г., за безопасността по пътищата, за развитие на доброволните формирования.


Сред реформите бившият вътрешен министър посочи премахването на структури в МВР с дублирани дейности, възстановяването на ГДБОП, създаване на Общинска полиция, обединяването на дирекциите Досъдебно производство и Криминална полиция. Като достижение бе посочена и регламентираната със закон през май 2010 г. възможност за неотложни следствени действия от разследващи полицаи. Тогава те са били общо 2000 души, сега са над 8000, посочи Цветанов. Благодарение на тях през 2012 г. незавършените в законовия срок досъдебни производства са били 233, докато през 2010 г. са били 4200. Броят на върнатите пък от 20 239 през 2010 г. са паднали на 5 120 през 2011 година.


Сегашното ръководство на МВР съкрати числения състав на ведомството от 61 170 служители в началото на мандата, до 55 170, а реално в МВР са заети 53 440 щата.


Като плюс на управлението си Цветанов оцени и мащаба на усвояване на средства по европейски програми. До 2007 г. са били усвоени 71 млн. лв., докато до началото на 2013 г. те са станали над 240 млн. лева.


МВР-шефът не пропусна да се похвали с прословутите си операции Наглите, Октопод, Килърите, като благодари на водещите прокурори в тях, че не са се подали на натиск и са довели делата до съдебна фаза. Сред успешните акции Цветанов нареди и разследването срещу Евелин Банев-Брендо, серията от удари срещу кокаиновия трафик по света, операциите срещу измамите с чужди кредитни карти, нелегалните печатници на фалшиво евро.

Facebook logo
Бъдете с нас и във