Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Натовско

Както "Параграф 22" написа още миналата седмица, вече няма съмнение, че именно комшиите от Турция са подали информацията за контрабандата на цигари с ТИР-ове през Капитан Андреево. Това стана ясно от стенограмата на заседанието на кабинета тази седмица. Лично валията на Одрин Дурсун Али Шахин е предал на главния секретар на МВР Георги Костов сигнала за камионите, които преминават през пункта, и е посочил кой от състава на българските гранични власти е крил тази информация. А премиерът Бойко Борисов направо бил потресен, че "валията повече го е грижа за България от нашите митничари и граничари, които като един престъпно седят, мълчат и въобще нищо не се прави..." По тази причина те вкупом бяха посочени от Борисов за организирана престъпна група (ОПГ).

Любопитно е как действията на тази ОПГ ще бъдат преустановени. От стенограмата става ясно, че Борисов е издал заповед до сряда идната седмица контрабандата на цигари да секне. Как? Дори ако на границата изпратят цялата българска армия, начело с Алпийския батальон, няма да стане! Неслучайно самият Борисов рекъл, че  "и две, и три, и пет прокуратури или още две служби ДАНС и още две БОП и още две митници да сложим, човешкият фактор, когато става въпрос за толкова пари, е изключително важен".

Очевидно Алпийският батальон няма да помогне да запушим контрабандната дупка на границата. Човешкият фактор, за който говори премиерът, е наясно, че това, което не се купува с пари, се купува с много пари. А в контрабандата има много пари.

Изход обаче има. И бездруго НАТО ще си прави координационен център у нас  - що да не поеме и границите, та всичко да си дойде на място...

Facebook logo
Бъдете с нас и във