Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НАУЧНО

Някакъв вечерен вестник в Хамбург направо ми отрови живота. Тъкмо да се отърва от тежненията на миналото, и се яви некое такова издание, та бръкне в живата рана. Досиета, подслушване, ДС - няма край тая история вече 19 години.
Според изданието експерти от Скотланд ярд пребивавали неотдавна у нас във връзка с разследването на убийството на писателя Георги Марков. За тези, които преди двадесет години са били любовен плам в очите на бащите им, ще поясня, че става въпрос за дисидента Георги Марков. А не за автора на сензационни четива Георги Стоев, разстрелян преди няколко месеца.
Всъщност в това е и иронията на прехода - започва с убийството на истинското слово и постепенно преминава в ерзацстори. А как ще свърши, един господ знае.
Та тия експерти открили у нас цял склад с т.нар.български чадъри. С такъв бе убит и Георги Марков.
Да оставим настрана историческата истина, към която се стреми английското разследване. Понеже живея тук и сега, всякакви чадъри, ерзацстори и т.н. ми идват в повече. Стига ми дори изравнителната сметка на Топлофикация...
Като гледам обаче, май всички са на това дередже. Иначе как да си обясня хладното народно мълчание след вестта, че в Габрово се проведе научна конференция Еротичното в историята? Въпреки достойнствата на доклади от сорта Проституцията в Габровско през първата половина на ХХ век, Ракия, чест и секс... Защо?
Открих отговора в името на форума. Еротичното - в историята. Къде да отиде тя, ако не там. Още повече, след като ЕС ни описа днес като най-бедни и най-болни на континента. А народът си го е казал - сещате се онзи лаф за болния и кахърния... Та така. Труден е преходът, за каква еротика говорим въобще...

Facebook logo
Бъдете с нас и във