Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НАВРЪХ ДВОЙНИЯ ПРАЗНИК - ДЕНЯ НА ПОБЕДАТА НАД ХИТЛЕРИСТКА ГЕРМАНИЯ И ДЕНЯ НА ЕВРОПА

Какви са основните промени в новия Наказателнопроцесуален кодекс (НПК), неговото прилагане и въобще има ли почва у нас, както се казва по друг повод, трябваше да бъде темата на разговора на главния прокурор Борис Велчев с младшите прокурори, които в момента се обучават в Националния институт на правосъдието (НИП). Но някак неволно разговорът се насочи към последните промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) и въвеждането на конкурси за магистратите до окръжно ниво.
Срещата се състоя във вторник (9 май). За медиите началото й бе обявено в 9. 30 часа, но когато съдебните репортери пристигнаха в НИП, те с изненада установиха, че главният прокурор е бързал много и затова отишъл на срещата с 20 минути по-рано. А разговорът му с бъдещите магистрати вече приключвал.
Оказа се, че Велчев наистина бърза. Но не за спешни прокурорски дела, а за прием в руското посолство по случай националния празник на страната 9 май - Деня на победата над нацистите. И вместо за качествата и недостатъците на новия НПК главният прокурор е предпочел раздумка на тема проблемния ЗСВ.
Спор няма, че назначенията в системата трябва да стават с конкурс. Но това конкурсно начало е доведено до абсурд. Не е редно един прокурор, който иска да бъде преместен в друга прокуратура на същата длъжност, да държи изпит, както е залегнало в ремонтирания Закон за съдебната власт. Опасявам се, че Върховният административен съд ще се превърне в основния кадрови орган на съдебната система, защото резултатите от конкурсите ще бъдат атакувани пред съда, каза Борис Велчев.
Според него обаче това бил временен проблем, защото в момента в Министерството на правосъдието се пише изцяло нов Закон за съдебната власт и в него споменатите нередности ще бъдат отстранени.
Освен за абсурдните промени в Закона за съдебната власт младшите прокурори се поинтересуваха още какво ще направи Борис Велчев, за да подобри имиджа на държавното обвинение.
Авторитетът на прокуратурата не е на добро ниво. Трябва да работим за една по-агресивна прокуратура, която да не чака МВР да я сезира за сигнали, получени от публикации в пресата, а самата тя да се сезира, каза Борис Велчев.
Той допълни, че всекидневно при него идвали хора, които се оплаквали от този или онзи държавник или магистрат. Но когато той ги питал за какво точно става дума и дали имат по-конкретни данни, хората просто предпочитали да замълчат. Те нямат доверие нито на мен, нито на прокуратурата. Държавното обвинение трябва да стане по-открито, защото колкото е по-ясно какво правим, толкова по-голям шанс имаме обществото да ни повярва, обясни Велчев и допълни: В цялата страна има дефицит на професионалисти, старото лице на прокуратурата се е поизносило и затова ще разчитам на младите хора...
И още нещо обеща главният прокурор на бъдещите си колеги - да наблегне и на морала в държавното обвинение. Имам предвид идеята за обявяване на доходите и имотите на магистратите. Изпратил съм две писма до двете прокурорски сдружения (Асоциацията на прокурорите в България, оглавявана от пловдивския апелативен прокурор Росен Димов и Националното сдружение на българските прокурори, начело с Васил Миков от Върховната касационна прокуратура - бел.ред.). Предлагам да се съберат и да обсъдят декларациите, които обмисляме във ВСС, след което те също да обявят доходите и имотите си. Това е стъпка в правилната посока за подобряване морала на магистратите, сподели Велчев.
Третият тумор, който главният прокурор обеща да изреже от тялото на държавното обвинение, е порочната практика за издаване на устни указания по конкретни дела. Според него това е болезнен въпрос, защото поражда съмнения за корупционни действия. Според Наказателнопроцесуалния кодекс (при това - още от преди 20-30 и повече години) обаче командването на редовите прокурори по телефона е абсолютно забранено, тъй като съдът признава единствено писмените указания.
За да илюстрира добрите си намерения, Борис Велчев сподели с младите си колеги, че вече е направил забележки на двама окръжни прокурори, но, вместо да назове имената им, той предпочете да насочи вниманието на събеседниците си в нормативна посока. С последните промени в Закона за съдебната власт беше добавен текст, който изрично посочва, че главният прокурор и неговите заместници могат да отменят онези постановления на подчинените си, които не подлежат на съдебен контрол. Искахме това конкретизиране не за да се сдобием с повече власт, а защото върху тези документи ще стои моят подпис и така аз ще нося персонална отговорност за всяко свое действие, обоснова се Велчев.
Точно в 10 часа директорът на Националния институт на правосъдието (НИП) Пенчо Пенев обяви края на срещата. Той извини госта си с неотложни ангажименти. Последва близо 20-минутен разговор на четири очи в кабинета на Пенев. Към десет и половина Борис Велчев наистина си тръгна от НИП, защото... до 12 часа трябваше да заведе цялото ръководство на прокуратурата на приема в руското посолство по случай Деня на победата. За целта, още към 11.20 часа, шефовете на почти всички софийски прокуратури се бяха строили пред Съдебната палата с букети в ръце и със зле прикривано нетърпение очакваха началникът им да ги отведе под строй до руското посолство. Където той да поздрави Негово превъзходителство Анатолий Потапов с празника, а те да пият по едно питие заради светлия повод, а не защото ги щипе гърлото...

Facebook logo
Бъдете с нас и във