Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Назначения по бързата процедура

Сериалът Избор на конституционен съдия в Народното събрание приключи по бързата процедура. В петък (22февруари) последното вакантно място в най-висшия съд беше заето от заместник-председателя на Върховния касационен съд Гроздан Илиев. Наказателният съдия беше избран само с гласовете на депутатите от ГЕРБ. Хората от Атака и Синята коалиция гласуваха против, а БСП и ДПС изобщо не участваха във вота. Това накара лидера на ДСБ Иван Костов да допусне, че парламентаристите на Бойко Борисов са се договорили с тези на Сергей Станишев и Лютви Местан. Цялата биография на човека говори за това, заяви Костов, визирайки дългата кариера на съдията още от тоталитарно време. Той настоя за повторно гласуване, но резултатът остана същият.


Попълнена беше набързо и парламентарната квота в Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество и, естествено, групите на ГЕРБ, БСП и ДПС гласуваха стройно за кандидатите си. Така двама от досегашните членове на комисията - Антоанета Цонкова (ГЕРБ) и Стоянка Николакова (БСП), остават в състава й, а ДПС вкара инспектора от Сметната палата Иво Иванов. Той беше избран и за заместник-председател на комисията. Председателят Пламен Георгиев беше назначен от премиера през януари. Най-видимата заслуга, заради която порасна от прокурор до заместник-министър на правосъдието, а сега и до конфискатор №1, е отказът му да започне разследване по митническия скандал, в който се забъркаха имената на Бойко Борисов и на Ваньо Танов.


Изслушването на Илиев ден по-рано в парламентарната правна комисия също беше претупано. Непосредствено преди председателката й Искра Фидосова внесе промени в предложението за датите за провеждане на двете процедури. Те бяха изтеглени напред - от началото на март за 22 февруари. В резултат неправителствените организации не можаха да поставят своите въпроси, тъй като срокът да ги представят бе 27 февруари.


Номинираният от партия ГЕРБ съдия започна представянето си с уточнението, че кандидатурата му не е партийно обвързана. Издигането на кандидатурата ми за конституционен съдия, макар да е направено от парламентарно представена партия, не е обвързана с която и да е партия, не бих си позволил такова поведение. И понастоящем не съм се обвързал с която и да е партия, заяви магистратът. Гроздан Илиев окачестви номинацията си като положителна оценка за работата му като съдия. Заместник-председателят на ВКС прочете основни положения от концепцията си, която преди това бе качена на сайта на парламента в интернет, и отговори на въпроси на депутатите Янаки Стоилов от БСП и на Красимир Ципов от ГЕРБ. Той бе един от хората, лансирали магистрата за тази позиция.


Това беше трета процедура за избор на конституционен съдия от парламента. Досега две се провалиха с гръм и трясък. При първата - избраната с гласовете на ГЕРБ, ДПС и БСП Венета Марковска, се появиха съкрушителни за нейното реноме компромати и тя не успя да положи клетва, след като президентът Росен Плевнелиев прекъсна церемонията и си тръгна.


Марковска беше многократно призовавана да се оттегли (два пъти и от премиера Бойко Борисов) заради сигнали във връзка с нейната професионална репутация и остра реакция от страна на Европейската комисия. Следващата процедура приключи преди гласуването в парламента, след като издигнатата от СДС спецпрокурорка Галя Гугушева се оттегли от надпреварата. Срещу нея пък постъпиха три сигнала за умопомрачителни семейни бизнес практики и ГЕРБ бяха принудени да оттеглят подкрепата си.


От изложенията на две от кандидатките за членове на комисията по конфискацията, които и в момента работят там: Антоанета Цонкова (номинирана от ГЕРБ) и Стоянка Николакова (предложена от БСП), се разбраха интересни подробности за интензитета на работа в този орган. Според изнесените от тях данни бившата комисия Кушлев била затрупана с хиляди недовършени проверки. Срокът, в който те трябва да бъдат приключени, е десет месеца, като е възможно само едно удължаване - с три месеца, допълни Николакова. Тя посочи, че е необходим приоритетен анализ на причините за забавянето на тези проверки.


Кандидатът Иво Иванов, който е одитор в Сметната палата и е лансиран от ДПС, посочи, че проблем за комисията е, че дейността й не е много публична. Така и не стана ясно кой е виновен за този проблем. Всички кандидати поискаха обаче комисията да получи директен достъп до информация от системата на НАП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във