Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НДСВ ПЪХНА ФАКЕЛА НА СРС ОТЗАД НА БСП

Голям скандал ознаменува първия работен ден Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред към парламента. В сряда (10 септември) шефът на комисията Минчо Спасов обяви, че за 2006 и 2007 г. МВР е дало цели 95 млн. лв.за подслушване и следене. Както е известно, вътрешен министър по това време, който подписва исканията за употреба на СРС, беше Румен Петков
Цифрата наистина е впечатляваща, при положение че 5 на сто от бюджета на министерството отива за дейност, ефективността от която в съда се изразява едва в 3 процента от всички употребени специални разузнавателни средства.
Нарочно или не, Минчо Спасов от НДСВ отново даде старт на поредната интрига, свързана с МВР, този път пъхайки факела на СРС в ръцете на коалиционните партньори. Само ще припомним, че от комисията и нейния шеф излязоха на бял свят скандалните разкрития, довели до оставката на Румен Петков от вътрешното министерство.
Разбира се, че събирането и работата със СРС-та не е свързана само с телефонните импулси, които се заплащат на мобилните оператори. Има много други странични ресурси, които са ангажирани в тази цифра, но това по никакъв начин не променя нейната сериозност и не бива да ни спира от усилията да я ограничим в разумни граници, коментира казуса Спасов.
Сумата от 95 млн. лв. за СРС не е грандиозна, обяви на свой ред бившия вътрешен шеф Румен Петков, след като Спасов хвърли камъните в неговата градина. Сумата от 94 милиона влиза във фонд Работна заплата на три служби и това е 35 млн. лв., които по никакъв начин не биха могли да бъдат прикачени към подслушване или подобен род действия, каза Петков. Според него в сумата влизат и покупката на техника, консумативи, ремонт на сгради и съоръжения, като около 60% от средствата нямат нищо общо с подслушването. Петков обяви, че оповестяването на сумата е грубо и недобронамерено твърдение.
Опозиционните експерти по темата не пропуснаха момента да раздухат огъня. Председателят на парламентарната група на ОДС и член на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Йордан Бакалов предположи, че може би част от сумата е изразходвана за други цели и призова за контрол върху използването на СРС.
Бившият шеф на НСС и депутат от ДСБ Атанас Атанасов пък видя в ставащото изостряща се битка между две крила в БСП - крилото на премиера Станишев срещу това на Румен Петков. Атанасов подметна хрисимия Михаил Миков на информационните лъвове, заявявайки, че именно той подава информацията срещу съпартиеца си Петков в публичното пространство. Изнесената информация за 94 млн. лв., използвани за специални разузнавателни средства за две години, е удар под кръста на Румен Петков, посочи в изказването си Атанасов.
В крайна сметка, в резултат на пресния скандал, се стигна до решението вътрешният министър Михаил Миков да се яви пред парламентарната Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред, за да докладва как през последните две години са били похарчени тези 94 млн. лева.
Със сигурност МВР-шефът ще дава обяснения и за изказването си на откритото заседание на Държавно-обществената комисия по въпросите на превенцията на престъпността в понеделник (8 септември) в хотел Хилтън. Социалноикономическата обстановка в страната дава добри предпоставки за намаляване на престъпността, каза тогава той. Ние сме длъжници за връщане на доверието в МВР, добави още министърът. Речта на силовия министър не мина и без сълзлив апел към обществото. Гражданското общество трябва да се справи с необявяването на престъпления от страна на пострадалите граждани и да се подават заявителски материали, както и пълно съдействие на органите на реда, каза Миков...
За жалост е прав, че доверието към МВР пада и няма изгледи този процес да бъде преустановен, камо ли да се обърне. В нощта преди да направи това изказване избухнаха бомби пред два столични бардака и бяха ранени петима души.
А само няколко часа след форума в Хилтън, тежко пострадал при стрелба гражданин успя да сигнализира органите, че е бил обект на покушение. Тогава на столичния булевард Никола Вапцаров бяха простреляни и ранени тежко 33-годишният Калин Станчев и 34-годишният Владимир Казаков. Появилият се на местопрестъплението генерален секретар на МВР Павлин Димитров предположи, че зад стрелбата се крият неуредени финансови въпроси. Така дитирамбите за добрите предпоставки като че ли приключиха. Остава да чуем какви ще бъдат този път обясненията на МВР пред парламентарната комисия...

Facebook logo
Бъдете с нас и във