Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НЕ СЕ СРАМУВАМ ОТ ПОДКРЕПАТА, НЕ СЕ ОБИЖДАМ ОТ КРИТИКИТЕ

Много добро впечатление прави на пръв поглед, Вдъхва доверие и респект, Много е комуникативен, добре говори. Тези коментари не са направени от членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), а от съдебните репортери, които едва в четвъртък (19 януари) успяха за първи път да видят на живо и да разменят няколко приказки с единствения кандидат за поста главен прокурор.
Президентският съветник Борис Велчев влезе в сградата на ВСС десетина минути преди началото на заседанието. Той мълчаливо изкача комисията по избора да обяви, че документите му са в ред, след което - с леко притеснен вид - влезе в заседателната зала. А съдебните репортери (около трийсетина души от всички национални медии) направиха нещо, което никога досега не са правили. Докато Борис Велчев уведомяваше членовете на ВСС какви са възгледите му за бъдещето на прокуратурата през следващите седем години, журналята не пророниха дори звук. Цели 20 минути те гледаха втренчено в мониторите и попиваха всяка дума, произнесена от наследника на Никола Филчев. За сметка на това обаче, когато Борис Велчев излезе от заседателната зала като избран, но все още неназначен главен прокурор, съдебните репортери му го върнаха тъпкано:

Г-н Велчев, изненада ли ви желязното единодушие на Висшия съдебен съвет?
- Да, защото мнозинството от 23 гласа за е изключително солидно мнозинство. Когато човек участва в подобен избор и иска да го спечели, трябва да убеди с думи всички, от които зависи този избор. И аз смятам, че днес това до голяма степен се случи.
Има ли политическо съгласие за издигането на вашата кандидатура? А за победата ви?
- Това са въпроси, който се поставят многократно през последните дни. Искам да кажа, надявам се за последен път, следното: никой не може да отрече правото на политическите сили да имат своя позиция по толкова значим избор за България, какъвто е изборът на главния прокурор. Такава позиция обаче имат не само политическите сили, но и гражданските организации и медиите. Както добре знаете, редица партии изразиха позиции в двата полюса. Едни от тях формираха агресивна и негативна позиция към мен, въпреки че сред тях има хора, които дори не са ме виждали на живо. А друга част от политическия спектър прояви относителна толерантност и даже излъчи положителни сигнали по отношение на моята кандидатура. Ако се ползвам с политическа подкрепа, тя идва от определени представители на управляващата коалиция с много от които - няма да крия - се познавам от години. Но не ми е известно ръководен орган на БСП, НДСВ и ДПС да е вземал конкретно решение в моя полза и затова не се срамувам от тази подкрепа. Така, както не се обиждам на онези партии и политици, които възразиха срещу кандидатурата ми. Знаете, че Висшият съдебен съвет се състои не просто от 25 души, а от 25 души със солидно образование. Ако една част от тях вероятно са симпатизанти на управляващото мнозинство, друга част със сигурност не са. Аз бях избран с 23 гласа, което означава, че съм спечелил одобрението на Висшия съдебен съвет. А това за мен е по-важно от всичко останало.
Г-н Велчев, така или иначе политическите сили се намесиха във вашия избор. Не смятате ли, че това обезсмисля независимостта на съдебната власт?
- Не зная какво имате предвид под намеса, тъй като те изразиха позиция. Защо, между другото, никой не обвинява политиците от опозицията, че говорейки агресивно против моята кандидатура, са повлияли на Висшия съдебен съвет? Дебатът е нещо, което се развива извън мен и аз много исках този дебат да бъде ориентиран не към това чий внук съм и дали се ползвам с подкрепата на управляващата коалиция. Искаше ми се дебатът да бъде ориентиран към това, което съм правил досега, и към това, което бих направил като главен прокурор. За съжаление обаче ситуацията не се разви по този начин и до голяма степен дебатът беше подменен. Но аз не мога да поема отговорност за това, тъй като нищо не зависеше от мен.
Не смятате ли, че дебатът бе подменен точно от политическите сили, чиито представители ви подкрепиха?
- Не очаквайте от мен да дам отговор на този въпрос, защото в това отношение се постараха и политическите сили, и медиите.
Имате ли усещането, че наистина членовете на Висшия съдебен съвет ви изслушаха или те вече бяха приели вашата кандидатура за даденост?
- Приемам упрека, че съм чел изложението си, а не съм говорил. За толкова отговорно нещо обаче не мога да разчитам само на паметта си и затова исках да имам бележки пред себе си. А дали членовете на съвета са изслушали моето изложение си личи от техния избор.
Според вас кое е най-важното в изложението ви?
- Държа на всичко, което казах.
А кой точно ви предложи да се кандидатирате за поста главен прокурор?
- Това е тема, която се обсъжда не само в медиите, но и в професионалните среди от доста време. Ако трябва да си спомня кой и кога ми е казал: А бе, защо не вземеш да станеш главен прокурор? - наистина не помня. Но става дума за разговор в професионалните среди.
Ще кажете ли нещо по-конкретно за новото звено, което смятате да създадете във Върховната касационна прокуратура? Какви конкретни задачи ще му възложите и имате ли вече идея кой ще го оглави?
- Такова звено все още няма и аз нямам визия за неговия ръководител. А неговото създаване не е работа на главния прокурор, а на Народното събрание, което трябва да промени Закона за съдебната власт (ЗСВ). Надявам се парламентът да се вслуша в аргументите за създаване на такова звено, защото има нужда от специализиран екип, който под ръководството на трети заместник главен прокурор да персонализира отговорността за противодействие на корупцията.
Г-н Велчев, в каква степен това звено съвпада с идеята на президента Георги Първанов за създаване на структура, която да се бори с корупцията и която да бъде равно отдалечена от трите власти?
- За съжаление, преди време политиците не се вслушаха в идеята на държавния глава и тя не намери нужната парламентарна подкрепа. Ето защо аз си позволих да направя друго предложение, но в същата посока.
Имате ли визия за реформа на прокуратурата?
- Не ме питайте нищо конкретно. За да ви отговаря професионално, трябва да имам достатъчно информация. А в момента нямам...
Обиди ли ви изявлението на Иван Григоров, че вие сте неговият главен прокурор, защото сте превел Греъм Грийн?
- Не, в никакъв случай. Защо да ме обиди? Той просто видя един акцент в моята биография, на който никой друг не беше обърнал внимание. Аз наистина съм превеждал Грийн.
В изложението си вие не споменахте нищо за делата в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, които България задължително губи главно заради проблеми в досъдебното производство. Какво смятате да направите по този въпрос?
- Много бих искал прокуратурата да работи така, че да няма дела срещу България в Страсбург. Но аз пропуснах в изложението си не само този проблем, но и много други. Но вие не сте очаквали, че за един час мога да кажа всичко, което мисля за прокуратурата, нали?
Г-н Велчев, ще споделите ли критичните си бележки към работата на прокуратурата в момента?
- Не, няма да ги споделя. Но ще ви кажа, че прокуратурата неслучайно е била критикувана за работата си. Аз не харесвам работата на прокуратурата и затова в програмата си заложих на нейното реформиране. Но, ако сега искате да изброя всички недостатъци, които съм констатирал през последните години, ще ме затрудните.
Пред Висшия съдебен съвет заявихте, че ще работите със заместниците на сегашния главен прокурор, а цяла Европа ни критикува точно за работата на държавното обвинение...
- Надявам се в бъдеще то да работи добре. Но ако се наложи - ще има промени във всички структури на прокуратурата, а аз лично ще подбера хората, които ще заемат ръководните постове. И няма да устроя нито един мой приятел с висок пост в прокуратурата.
Богат ли сте, можете ли да бъдете изкушен?
- Не съм притеснен материално, но не зная какво означава богат човек.
По какъв начин ще водите борбата с корупцията в прокуратурата и в съдебната власт?
- Дайте ми шанс да се запозная с фактите и ще ви дам отговор. Засега мога само да ви уверя, че ако получа доказателства, които уличават какъвто и да е прокурор по ранг в корупционни практики, този прокурор тутакси остава без имунитет и ще бъде разследван.
Бихте ли изискали от НСБОП данни за връзки на магистрати с престъпни босове?
- Тъкмо се чудех как ви кажа, че една от амбициите ми е да се запозная с картината на корупция в съдебната власт.
Ще се срещате ли в бъдеще с Никола Филчев?
- Съвсем нормално е да се срещна и да разговарям с г-н Филчев. Вероятно следващите дни до изтичането на мандата му такива срещи ще има и това е нормално.
А защо не го поканите да стане ваш заместник и да оглави структурата за борба с корупцията?
- И този въпрос ще го обсъдя с него.
Какво би могла да направи прокуратурата по делото за убийството на прокурора Николай Колев, защото най-вероятно ще се стигне до Страсбург?
- Прокуратурата трябва да има единна позиция за всички престъпления, защото те трябва да бъдат разследвани своевременно, в срок и надявам се - професионално.
Не ви ли притеснява фактът, че нямате нито един час трудов стаж като магистрат?
- Притеснява ме, разбира се. Но прокурорската работа не бива да се принизява до ранга на някакъв занаят, който се учи само с годините и при който рутината има някаква стойност. Лаская се от мисълта, че макар и да съм нов за прокуратурата, въобще не съм новобранец по проблемите на борбата с престъпността.
Имате ли идея как да се пресекат случаите на безкрайното удължаване на сроковете за разследване?
- Това е задача на административните ръководители в прокуратурата, които трябва да упражняват много строг контрол върху своите подчинени. И се надявам там, където има забавени дела, да имат и разумни обяснения.
Според вас къде е мястото на прокуратурата - в съдебната или в изпълнителната власт?
- Поставил съм си нескромната задача да обезсмисля по-нататъшната дискусия за мястото на прокуратурата. При създаването и приемането на конституцията никой не е оспорвал мястото на прокуратурата в съдебната система. Тази полемика тръгна заради съмнения в работата на самото държавно обвинение. И затова моята амбиция е в края на мандата ми хората изобщо да не си задават въпроса защо прокуратурата продължава да е в съдебната власт.
Какви чужди езици, според вас, трябва да знаят прокурорите?
- Далеч съм от мисълта, че всеки прокурор трябва да знае по три-четири чужди езика. Те трябва да владеят поне един език от разпространените в ЕС, за да се разбират със своите колеги.
Значи руският например не е достатъчен...
- Категорично не.
Смятате ли, че парламентът трябва да има право да ви отстрани от поста?
- Идеята за импийчмънт на главния прокурор и на председателите на двете върховни съдилища ми харесва дотолкова, доколкото тя е финалът на един контрол. В същото време обаче съм леко скептичен относно възможността да се проведе импийчмънт пред политически орган. Моето дълбоко убеждение е, че ако се стигне до такава процедура, тя би трябвало да се проведе пред Конституционния съд.
Трябва ли да бъде свален окончателно имунитетът на магистратите и депутатите?
- Преди седем-осем години написах доста обемиста книга на тази тема, в която съм застъпил идеята, че магистратите и народните представители нямат нужда от никакъв имунитет. Никой в България няма нужда от имунитет, защото понякога той се превръща в защита срещу правото.
Имате ли уверението на президента, че ще подпише указа за вашето назначаване?
- Нямам никакво съмнение...

(Използвани са въпроси и на други медии)

Facebook logo
Бъдете с нас и във