Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НЕ СЕ СТРАХУВАЙТЕ ОТ ПОЛИТИЦИ

В разгара на скандалите около прокурорите Николай Ганчев и Люлин Матев (вече бивш обвинител), уличени в топли връзки с хора от престъпния свят, главният прокурор Борис Велчев се опита да вдъхне кураж на младшите магистрати, които постъпват на работа в системата.
Вторият випуск новобранци, които преминаха задължителното шестмесечно обучение в Националния институт на правосъдието (НИП), получиха дипломите си във вторник (25 юли). На церемонията присъстваха председателите на Върховния административен съд (ВАС) и Върховния касационен съд (ВКС) Константин Пенчев и Иван Григоров, главният прокурор Борис Велчев и директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров.
Ако има нещо, което е дефицит в прокуратурата, това е независимостта. Дано да забравите страха от престъпниците, да оставите настрани страха от политиците. Не позволявайте на началниците да ви манипулират. Ако се направят такива опити, телефонът на главния прокурор го има в ИНТЕРНЕТ сайта на държавното обвинение. Според мен прокуратурата става по-добро място, защото в нея влизат по-добри хора, заяви Велчев в приветствието си към младшите магистрати.
Той им разказа какво му е направило впечатление по време на посещението си в САЩ. На един от разговорите в американското правосъдно министерство му споделили, че младите прокурори там се борят да получат значими дела, които са от особен обществен интерес, защото това било начин да покажат професионалните си възможности.
Докато у нас имало нерешителност. Заради това Борис Велчев призова младшите магистрати да я забравят, пожела им много здраве и упоритост, защото ги чакат тежки и много трудни дела.
Истинската прокурорска работа е работа за истинските професионалисти, заключи Борис Велчев.
Председателят на ВАС Константин Пенчев пожела младшите магистрати да бъдат отговорни и да бъдат за пример за бъдещите новобранци, които ще постъпят в системата. Вашите познания по европейско право могат да бъдат полезни на по-старшите ви колеги, каза още Пенчев.
Според Иван Григоров в професионалния им път трябва да ги съпътстват високият морал, смелостта и достойнството.
Директорът на НСлС Ангел Александров отправи призив, но не към младшите магистрати, а към законодателите. Той поиска те да проявят малко повече разум и да разширят правомощията на следствието, за да може то да поеме поне детската престъпност.
През цялото време, докато слушаха речите на шефовете, младшите магистрати не успяха да скрият радостта си от завършването на курса. Двадесет и девет от тях вече са младши съдии, 48 - младши прокурори, а 14 - младши следователи. Първите бяха облечени в черните съдийски тоги, а вторите бяха надянали виненочервените, които са задължително облекло за държавните обвинители, когато влизат в заседания.
Неудобно ми е с тази тога, тя запарва и е тежка. Но може би така трябва да бъде, защото работата, която ни чака, няма да е лесна. Затова трябва да я носим с чест и достойнство, каза младшият прокурор Нина Янева. Според нея всички са получили отлична подготовка в НИП. Нина Янева допълни, че в работата си ще уважа всички страни в процеса, ще спазва правата на хората и ще следва закона.
Пътят няма да е лек, но проход има. Ще правораздавам разумно и със сърце. Всеки ден ще се уча да бъда по-добър юрист и по-добра с хората, каза младшият съдия Полина Узунова.
Най-незавидно е положението на младшите следователи, тъй като огромна част от разследванията преминаха в дознанието. Но въпреки това младите хора са оптимисти за бъдещето си. Макар и с неголеми правомощия, мисля, че всички тук сме готови да провеждаме всякакви разследвания, каза Марина Веселинчева.
Според информация на Параграф 22 през есента Висшият съдебен съвет (ВСС) няма да провежда конкурс за младши следователи, а само за съдии и прокурори. Причината е повече от ясна - фактическото закриване на следствието с приемането на новия Наказателнопроцесуален кодекс (НПК). Според него 97% от разследванията пое полицията, а на следствените органи останаха само престъпленията, извършени от лица с имунитет, срещу националната сигурност, шпионажът, диверсията, престъпленията срещу мира и човечеството.
В края на церемонията всичките 91 младши магистрати от втория випуск на НИП получиха годишник с техни снимки и две ДВД-та, на които са симулационните процеси, разиграни през шестмесечното обучение. Да си спомняме откъде и как сме тръгнали и какво сме обещали, казаха новобранците.

Facebook logo
Бъдете с нас и във