Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Не се сърдете, братя Галеви!

Фамозните дупнишки братя Галеви се разсърдиха на държавата. С пълно основание, защото държавният орган, наречен съд, взе че ги осъди на лишаване от свобода. При това ефективно, и то след като първата инстанция ги оправда миналия ноември. Всеки на тяхно място би се разсърдил. Не толкова заради размера на осъдителната присъда, която е направо смешна за мафиотските им изстъпления, колкото за това, че осъждането на мафиоти от такъв ранг у нас е просто неприлично. А и защото делото продължи на втора инстанция едва месец и съдът не събра никакви нови доказателства. Просто и събраните до момента се оказаха предостатъчни!
Неприличният жест към братя Галеви извърши изцяло женски състав на Софийския апелативен съд (САС), който в сряда (6 юли) отмени оправдателните присъди, които им бе наложил Кюстендилският окръжен съд. Пламен Галев беше обиден със седем години лишаване от свобода, а Ангел Христов - с пет. Тандемът беше признат за виновен за това, че между февруари 2007 и януари 2009 г. са сформирали и ръководили въоръжена престъпна банда за рекет и изнудване. Членове на групата са Владимир Ангелов-Стъклето, Апостол Чакалов-Тоци, Георги Градевски-Конана и Георги Блатски.
Пламен Галев ще изтърпява наказанието си при първоначален строг режим, а Ангел Христов - при общ. Галев ще трябва да плати и 10 000 лв. глоба и да се раздели с една трета от имуществото си в полза на държавата. Христов го следва плътно по петите с глоба от 7000 лв. и с конфискация на 1/4 от имуществото му. Двамата трябва да платят солидарно на потърпевшите свидетели Пламен Миланов и Иван Павлов съответно обезщетения от 5000 и 2000 лева.
Апостол Чакалов получи четиригодишна присъда, която трябва да изтърпи в общежитие от открит тип. Той е наказан за участието му в бандата на Галеви и в изнудването на Миланов. Чакалов беше оправдан по обвинение, че през 2004 г. пребил Ивайло Иванов. За участие в същата група Георги Блатски и Владимир Ангелов получиха ефективни присъди в общежитие от открит тип - съответно от три години и шест месеца и четири години. Единствено Георги Градевски мина с условна присъда от една година и шест месеца с три години изпитателен срок. Това наказание той получи заради нанесен от него побой в дискотека Фейсис през 2008 година. Подсъдимите ще трябва да платят общо над 1700 лв. разноски по делото.
Дотук обаче с лошите новини за бандата на Галеви. Докато обжалват присъдите във Върховния касационен съд, в което адвокатът им се зарече, към повечето от осъдените ще се прилага най-леката мярка за неотклонение подписка. Само Ангелов и Чакалов ще внесат гаранция от по 10 000 лева.
Дали ВКС ще потвърди изцяло наложените присъди, или ще започне обичайното връщане на делото за ново разглеждане, предстои да узнаем. Но ден след прочитането на присъдата плъзна слух, че братята имат готов план за бягство във Венецуела. Подплатен с помощ от службите и многомилионни офшорни сметки. Галеви трябваше да се явят пред съда и в четвъртък (7 юли) - този път в кюстендилския, по дело за обида, което водят срещу тях двамата общински съветници от партия Атака в Дупница Милен Попов и Методи Стойнев, но не ги видяха в съдебната сграда.
Сръднята обаче е сериозна и Галеви не я скриха. След като чуха присъдата в сряда, те напуснаха Съдебната палата мълчаливо и в ужасно настроение. За разлика от лъчезарните им изявления след ареста в края на 2008 година. А потърпевшият от силовите им методи Антонио Якимов бе толкова удивен от присъдите, че дори не можа да се зарадва. Стана чудо, каза той. После добави, че оправдателните присъди на първа инстанция са си били напълно в реда на нещата и не са го изненадали. Те са много високо във властта. Не знам в коя власт, но са много високо. Хора като тях не оставят такива неща без последствия, добави още Якимов. И се закани да протестира леките присъди, въпреки страха от отмъщение.
Междувременно в Дупница се правят прогнози как ли ще се правят местни избори без братя Галеви. Повечето хора са убедени, че те продължават да управляват общината чрез своите представители в съвета. А председателят на Кюстендилския окръжен съд Мирослав Начев, който ги оправда на първа инстанция, се хвали, че в по-голямата си част присъдата му е потвърдена, понеже апелативният състав приел тезата му, че братята не носят вина по повечето повдигнати обвинения - седем срещу Галев и пет - срещу Христов. Остава впечатлението, че Начев иска да се намърда в положителната оценка на американския посланик Джеймс Уорлик, направена след присъдата на апелативния съд в социалните мрежи Фейсбук и Туитър: Приветствам куража на съдиите за смелото им решения, взето в трудни обстоятелства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във