Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Не слагайте всички прокурори под един общ знаменател

Камен Михов е роден в столицата, но корените му са от района на Сандански. Четиридесет и три годишният юрист е началник на отдел „Международно правно сътрудничество във Върховната касационна прокуратура. Председател е на Асоциацията на прокурорите в България. За себе си казва, че е представител на най-хубавата мъжка зодия - Козирог.

Г-н Михов, през септември в детското SOS-селище в село Дрен бе захвърлено осиновено от гръцка гражданка момиченце. От Солун до Благоевград детето е било докарано от осиновителката с личния й автомобил. Там, без каквито и да било документи, без придружител, деветгодишното момиченце е натоварено в такси и изпратено в Дрен. Какво може да направи прокуратурата, за да бъде издирена тази осиновителка?
- Можем и ще предприемем, общо взето, само мерките, които са предвидени в НПК и Наказателния кодекс. Ние обаче сме особено активни във всеки случай, в който е застрашен животът, в който е застрашено здравето на едно дете. Показателно е делото, което образувахме във връзка с осиновявания в чужбина с фалшиви документи. Реално това дори не са законни осиновявания. Просто става дума за извеждане на деца в Гърция. Разследването е много сериозно и продължава. В случая бяха използвани дори специални разузнавателни средства, всички възможности, включително и на правната помощ.
Случаят, за който говорите, не ми е известен, но незабавно ще проверя дали някой е сезирал прокуратурата по този повод. Имаме връзки с гръцката прокуратура, ще поискаме информация от колегите там къде е и какво прави тази жена, какво е дало основание да се отнесе така към дете, което е излязло от България.
С какви точно случаи се занимавате? В коя област най-много работите?
-За добро или за лошо, случаите са много и разнообразни. От влизането на България в ЕС и държавното сътрудничество по всякаква линия се активизира. Голям брой от делата са свързани с трафика на хора. Оказа се, че България е една от основните държави, които са страни на произход - това е терминът, означаващ страна, от която тръгва трафикът на хора. Жените, които заминават за чужбина, са подложени на сексуална експлоатация. Говорим за едно огромно число и за съжаление с това сме известни в Западна Европа. Част от делата, които водим в момента, са свързани именно с трафика на хора. Имаме големи успехи във връзка със сътрудничеството със западните служби и доста от основните групи за трафик на хора - ръководителите им, бяха изведени в чужбина и бяха осъдени. Гордеем се, че има много решени случаи в Холандия, Белгия, Франция .
Другата линия, по която работим активно, е свързана с трафика на наркотици. България е страна, намираща се на пътя на наркотика от Изтока към Запада, пък и на всякакъв вид незаконен трафик. Оказа се, че нашата престъпност заема доста високи позиции в йерархията на Западна Европа, на групите, занимаващи се с търговия на наркотици, и в момента водим редица разследвания съвместно с италианските, испанските, холандските служби и се опитваме да стигнем до корена на злото, да разкрием кои са тези хора, които под някаква самоличност или под прикритието на друга някаква дейност в България се облагодетелстват.
Третият голям ангажимент на прокуратурата е свързан именно с борбата с изпирането на парите от престъпна дейност, които представляват огромна, колосална цифра. Аз неведнъж съм давал един пример, който сам по себе си е куриозен, но реално представлява един тъжен факт. Българка, подложена на сексуална експлоатация в Холандия, за осем години работа беше донесла на своите сутеньори приходи от над 1.5 млн. евро. В същия град, в който е работила тя, по сведение на службите в Холандия е имало над 100 български проститутки. След бързо и успешно разследване успяхме да осъдим там тези хора, след като ги заловихме и ги предадохме на холандските власти.
Годишно над 100 наши престъпници получават присъди в чужбина. Тук може би трябва да се работи в бъдеще не само да бъдат осъдени и да изтърпят присъдите си там в затвора, но и да им бъде отнетото имуществото, придобито по незаконен начин. В момента това е едно от нещата, които ще усъвършенстваме заедно с комисията Кушлев. Насочили сме усилията си да издирим и създадем база данни за осъдените в чужбина български граждани. Защото такава сега няма, информацията стига до България или много късно, или изобщо не стига, а тези хора изтърпяват две-три години в затворите там, след което се връщат у нас и на базата на парите, с които разполагат, продължават да живеят спокойно. Целта е да се отнемат незаконните доходи и незаконно придобитите имущества, за да лишим престъпниците от базата да започнат отново. Това е най-важното.
В кои държави са най-активни българските престъпници?
- В Холандия, Испания, Италия - това са държавите, в които има голяма съвкупна маса от наши емигранти, даваща възможност да се организират и групи за извършване на престъпления. Доста сигнали обаче има и от Гърция, имаме и доста осъдени лица на базата на разменените доказателства с гръцките служби. Във Франция също има много българи и много криминално проявени лица, извършващи престъпления. През последните години и от там сме приели много хора за изпълнение на присъдите и съответно сме изпратили там.
Има ли сведения за чужденци, укриващи се у нас?
- Това е един сериозен въпрос . Общо взето, чужденците, извършващите престъпления в България, както знаете, се третират по българските закони, наравно с всички български граждани. Ние не правим разлика между наш и чуждестранен гражданин, наказателният закон е еднакво строг към всички.
Що се отнася до това дали има организирани престъпни групи, които извършват престъпления у нас, не смятам. Правили сме опити да обобщим и анализираме постъпилата информация в прокуратурата, но няма данни за концентрирани чуждестранни престъпни групи, действащи в България. Има единични случаи на хора, опитващи се да се скрият от издирване у нас. Такъв беше случаят във Варна с литовския гражданин, когото наскоро арестувахме и чиято екстрадиция разпореди Варненският апелативен съд. Това бе много известен и търсен в Западна Европа престъпник, който бе потърсил начин да се скрие в България и да изпере едно огромно количество пари. В страната ни обаче той е бил по-малко от година. Много трудно беше, тъй като е използвал чужда самоличност, прилагал е всички прийоми, за да се укрие от издирващите го Интерпол и Европол. Така че ние успяваме успешно да противодействаме по линията на международното и полицейското сътрудничество в това отношение. Не допускаме тук да се формират такива групи.
Работите съвместно с комисията Кушлев. Напоследък има спор относно съществуването й. Вашето мнение?
- Аз определено смятам, че законът е изключително полезен. Атаките срещу комисията според мен са недостатъчно основателни. Твърдя го, защото познавам закона и знам колко трудно вървят процедурите по него. Същевременно през тези години, през които беше сформирана комисията, успешно бяха създадени сериозни, работещи регионални структури. Проблемите при тях са, че законът според мен решава въпросите в неправилна посока, изпращайки тези производства да се решават по гражданскоправен ред, което е много трудно. Може би трябва да бъде предвидена някаква друга правна процедура. Вие знаете как се бавят и се отлагат делата по граждански ред. Използват се всички прийоми от хората, срещу които има образувани дела, защото те разполагат с пари, които са обиграни, една голяма част от тях са били и по затворите, мнозина са и правно грамотни. Основният проблем на комисията е недобрата правна регламентация на процедурата според мен. Аз самият и отделът, който ръководя, съм се опитвал да сътруднича много активно с комисията. Предвид на това, че имаме много успешни случаи, ние сме им помагали да събираме доказателства за техни случаи в чужбина, без да имаме този ангажимент по закон. Реално комисията не разполага с правни способи и възможности, за да събере сама доказателства в чужбина. Така че Върховната касационна прокуратура, международният отдел и аз лично сме се ангажирали да осигурим доказателства в чужбина, за да помогнем на комисията. Тоест ние имаме едно наистина близко сътрудничество и мога да кажа, че проблемът не е личностен, а законодателен - затруднява се работата на комисията.
Ще оправдаете ли големите очаквания от прокуратурата?
- Не сме съгласни, че прокуратурата не работи. Какво е положението? Представете си 200 хил. дела, образувани всяка година. Напълно приемливо е да има 100 или 200 от тях, които не са довършени и вървят трудно. Във всички останали случаи прокуратурата се справя добре, знае се колко осъдени лица има, колко са приключените производства. Разбира се, не навсякъде обществото очаква примерно всички престъпници да влязат в затвора. Има нагласа и срещу споразуменията с прокуратурата. Мога да заявя напълно отговорно, че прокуратурата в 99.9%, ако се направи чисто математически анализ на това, което ви говоря, си е свършила работата успешно. Сега не е 1993, 1998, 2003 година. Нещата вървят към подобряване. Ние обаче не сме магьосници, трябва да вървим ръка за ръка с МВР, вярваме, че там реформата върви успешно.
Как ще обясните високия стандарт на живот, който поддържат някои прокурори?
- Всеки случай, в който имотното състояние на колега не отговаря буквално казано на заплатата му, трябва да бъде разглеждан индивидуално. Колегата трябва да обясни по какъв начин си осигурява подобен висок стандарт. Не може да се говори по принцип за всички, защото в България има 1600 прокурори и една голяма част от тях въобще не живеят луксозно. Затова има Инспекторат към ВСС, има медии, има Висш съдебен съвет. Нека не слагаме всички под един знаменател. Във всяко стадо си има и мърша, във всяко стадо си има и черни овце. Да се говори по принцип не е честно, не е правилно. Някои журналисти също карат луксозни коли…

Facebook logo
Бъдете с нас и във