Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НЕ УСПЯХА ДА ОТЪРВАТ ЗНАХАРИТЕ, УМОРИЛИ РУСЕНСКИЯ ЖУРНАЛИСТ

Двама лекари ще застанат пред съда в Русе за смъртта на журналиста Павел Стоянов. В понеделник (27 февруари) Русенската окръжна прокуратура внесе обвинителния акт срещу Дилбер Мохаремова - лекар-ординатор в Центъра за спешна медицинска помощ в Русе, и личният лекар на журналиста - Борис Попов. Те трябва да отговарят за извършено престъпление по чл.123, ал.1 от Наказателния кодекс (НК) - за причиняване на смърт поради незнание или немарливост при изпълнение на служебните си задължения.
На 3 ноември 2005 г. рано сутринта 26-годишният криминален репортер на в. Бряг Павел Стоянов изненадващо почина. Предишния ден той бил дежурен в редакцията до 19 часа. По-късно вечерта започнал да се оплаква от болки в главата, разстройство и висока температура. Притеснените родители веднага се обадили на личния му лекар - Борис Попов, който препоръчал на болния няколко хапчета за сваляне на температурата и... изключил мобилния си телефон.
Тъй като болката в главата не минавала, през нощта близките на Стоянов повикали човек от частната медицинска служба Мобилмед, чиито служители замествали джипитата в Русе през нощта. Пристигналият лекар заварил Павел да се гърчи, но казал, че положението му не е сериозно, и му предписал ново лекарство - пак за сваляне на температурата. Последвали още няколко телефонни обаждания до Мобилмед, но от частната бърза помощ така и не изпратили втори лекар в дома на Павел Стоянов. Едва тогава родителите на журналиста се обърнали към държавната Спешна помощ, но линейката дошла чак към 5 часа сутринта на 3 ноември. По това време Павел вече агонизирал и издъхнал на стълбищната площадката пред апартамента си, докато спешните доктори се чудели как да свалят носилката до линейката.
След смъртта на Павел Стоянов родителите му се обърнали към Българския лекарски съюз (БЛС) с молба да бъдат проверени действията на всички медицински лица, имащи отношение към трагедията със сина им: собственикът на Мобилмед - д-р Илко Маринов, фелдшерът в частната бърза помощ Атанас Атанасов и двете им колежки от държавния Център за спешна медицинска помощ - д-р Дилбер Мохаремова и д-р Тодорка Неделчева. Проверката приключва на 22 ноември 2005 г., а препоръката на Българския лекарски съюз е, че четиримата медици трябва да се простят с лекарските си права най-малко за три месеца.
Мощен изблик на колегиалност обаче накара членовете на русенската Комисия по лекарска етика да слеят ум и разум. След бурни дебати, проведени в края на ноември 2005 г., въпросната комисия излезе със становище, че между влошаващото се състояние на Павел Стоянов и действията на лекарите няма никаква връзка, но за всеки случай четиримата доктори бяха глобени с по пет минимални работни заплати.
Без изобщо да се притесняват, Илко Маринов, Атанас Атанасов и Тодорка Неделчева веднага обжалваха наложените им наказания в Русенския районен съд, докато Дилбер Мухаремова не пожела да защити достойнството си по законов път. В средата на декември районните магистрати потвърдиха решението на Комисията по лекарска етика, а Българският лекарски съюз успокои възмутената русенска общественост с декларация, че смъртта на 26-годишният Павел Стоянов не се дължи на лекарска грешка. И поради тази причина нямало спрени лекарски права, а наложени санкции за лоша организация и морално-етични пропуски.
Цяло щастие (доколкото в случая изобщо е уместно споменаването на тази дума) е, че родителите на Павел Стоянов проявяват характер и тръгват да воюват за истината по другия път - чрез прокуратурата. В хода на предварителното разследване е било установено, че конкретните виновници за смъртта на 26-годишния журналист са двама души - д-р Дилбе Мохаремова от Центъра за спешна медицинска помощ (която във фаталната нощ е била ръководител на дежурната смяна) и д-р Борис Попов (личният лекар на починалия младеж).
Според обвинителния акт по делото, внесен в съда на 27 февруари (понеделник), д-р Мохаремова трябва да бъде съдена, защото е нарушила вътрешния ред, по силата на който трябва да ръководи и да отговаря за оказване на спешна помощ на обслужваната територия. А д-р Попов трябва да отговаря пред закона, защото е е нарушил Националния рамков договор, според който трябва да се посочва хоспитализация за лица, когато лечебната цел не може да се постигне в условията на извънболнична помощ.
Не по-малко брутален бе опитът на Българския лекарски съюз да замаже истината за нелепата кончина на друг русенски колега - 31-годишният Неделчо Неделчев, режисьор на пулт в местната кабелна телевизия КИС 13.
Колкото и злокобно да изглежда, той също почина на 3 ноември 2005 г., но, за разлика от случая Павел Стоянов, русенските доктори трябваше да положат доста повече усилия, за да пратят Неделчо Неделчев в гроба.
Като човек с няколко микроинсулта зад гърба си около месец преди фаталния ден Неделчо Неделчев отишъл при личния си лекар и му се оплакал от силно главоболие. Д-р Пиронков - като един истински професионалист - моментално предписал на пациента си домашно лечение, записал в болничния лист други симптоми на главоболие и го изпратил на... зъболекар.
На свой ред стоматологът също проявил завиден професионализъм и без изобщо да запрята ръкави, на бърза ръка извадил на Неделчо Неделчев два зъба. За зла умисъл обаче единият от зъбите се оказал съвършено здрав и се наложило стоматологът да го изтръгне от челюстта на Неделчо с такъв замах, че му нанесъл сериозна травма на синусите, която можела да бъде оправена само с пункция.
Без изобщо да подозира какво му се е случило, Неделчо Неделчев се подложил на въпросната пункция, но при манипулацията от носа му шурнала силна кръв. Едва тогава слугите на Ескулап осъзнали, че човекът има сериозен проблем в главата, но вече било късно. Неделчо Неделчев изпаднал в кома и три седмици по-късно - на 3 ноември 2005 г., починал.
Както си му е редът, Българският лекарски съюз отбеляза и този трагичен инцидент със становище, което, в най-общи линии, гласи: за смъртта на Неделчо Неделчев всички са невинни. И личният му лекар, и стоматологът ентусиаст, и онези русенски светила на медицината, които катеторично се противопоставиха на идеята изпадналият в кома режисьор да бъде транспортиран до Военномедицинската академия с хеликоптер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във