Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Недоизговорената схема "19/45"

(45 000 лв. на 19-о число всеки месец)

Нелеп инцидент или мокра поръчка?! Това е въпросът, когато става дума за загиналия на 16 април в пътен инцидент в Гърция директор на Северозападното държавно горско предприятие Юри Миков. Бомбата за корупционна схема с национален мащаб, и то по високите етажи на властта, хвърли предпразнично лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Експремиерът в опозиция, а след него и бившият земеделски министър Мирослав Найденов посочиха Миков като един от свидетелите, който щял да разкрие схемата пред прокуратурата. Въпреки недомлъвките казаното от Борисов и Найденов е 100-процентов мегаскандал. А по думите им всеки от директорите на шестте горски предприятия в страната на 19-о число всеки месец "се отчитал" с по 45 000 лв. в Министерството на земеделието и хранитe. Горските началници носели лично парите и ги предавали на ръка на заместник-министъра Валентина Маринова.


Скандалите у нас са обаче ежедневие, а захранването на партии, партийни босове и партийни кръгове с фирмени и държавни средства във вид на рушвети си е вече правило. Забърканите в интригата предпочитат засега да мълчат. Единствената официална реакция е изказаното на сайта на земеделското министерство съболезнование, казани са добри думи за професионализма на Миков. Същото говорят и във Враца, където е централното управление на Северозападното предприятие. Същината на бързата реакция (на следващия ден след катастрофата)е обаче не в съболезнованието, а в опита да бъде туширан скандалът. В министерството били "потресени от опитите да се политизира една човешка трагедия и да се петни паметта на нашия колега и приятел". Там съзнавали, че "предизборната обстановка ще подтикне мнозина да се възползват от една или друга възможност за спечелване на политически дивидент". Съболезнованието завършва с призив към "всички български медии и политици да се въздържат от лъжи и манипулации с паметта на инж. Юри Миков и да проявят смирение пред скръбта на семейството му".


Казаното обаче си е казано. А Борисов и Найденов не са се отрекли от думите си. При това експремиерът подкани публично "следствените органи по-внимателно да проверят този случай". Борисов дори даде на главния прокурор Сотир Цацаров доверие на кредит - вярвал му и се надявал да има и други свидетели на далаверата, които да я потвърдят. Доста хора в държавата знаели за тези цифри 19/45 - стига някой да има желание да ги разследва". Самият Миков се колебаел как да постъпи, отишъл в Гърция "да си почине и да намери сили", да каже кое как е, но "ТИР навлязъл в насрещното движение и го убил". Спекулациите са си спекулации, но случаят е пореден тест за това има ли държавни органи у нас, които да разкриват и наказват, а не да прикриват корупцията по върховете.


Никой, разбира се, не се съмнява, че корупционните пари текат непрекъснато, насочвани където трябва от властовата конюнктура. Ясна е и предизборната полза за опозицията от подобни разкрития. Както и това, че да се прибегне до умишлена катастрофа в чужда държава с цел убийство, е доста краен метод за разправа. Но залогът е твърде голям, за да бъде подминато разкритото. Но и прокуратурата, и вътрешното, и външното ведомства мълчат... (Ще добавим, ако върнат отговори)


На Борисов и Найденов , разбира се, не може да им се хване вяра току така. Но пък на прокуратурата й е работа да пита и да разследва. Изнесеното от тях е предостатъчно за образуване поне на проверка и по нея трябваше вече да се работи. А в рамките на тази проверка може да се установят много неща, току-виж даже се намерят и данни за образуване на досъдебно производство. Защо например Борисов (с когото Миков се е разбрал да проговори), и Найденов (с когото горският шеф се видял преди да замине в Гърция и бил изключително притеснен)не са извикани вече да дадат показания, за да кажат повече? Щом се назовават имената на хората, които са наясно със схемата, защо те също не са разпитани и евентуално разследвани? Защо не са призовани да дадат показания земеделският министър Димитър Греков и заместничката му Валентина Маринова, щом като министърът е извикал спешно Юри Миков в София преди фаталното пътуване, а Маринова е посочена като инициатор (или като главен касиер)на схемата? И защо нито един държавен орган не се наема да внесе яснота за инцидента, станал на две крачки от България - на магистралата край Солун?


Някои факти и съвпадения са едновременно смущаващи и елементарни за изясняване. От врачанска информационна агенция например се разбра, че Миков отишъл за три дни със семейството си на Халкидики, но само ден по-късно (и ден след първите разкрития на Борисов)от кабинета на Греков му се обадили да се връща за заседание, в което ще участват всички директори на ловни стопанства. Интересно кога е станало ясно, че ще се провежда заседание и какво е налагало това да стане толкова спешно - три дни преди сакралното 19-о число. Ако ТИР-ът наистина е навлязъл в насрещното платно, а шофьорът му е оцелял, кой е той и какво обяснение дава за станалото?


При такова изобилие от гузна неадекватност Борисов е в стихията си. В началото на тази седмица, коментирайки спада на печалбите на държавните горски стопанства, на кръгла маса в Ямбол за проблемите на горския сектор, той продължи натиска. "Ще дойде ден, в който на една заместник-министърка ще й се наложи да обяснява какво е 19 и 45. На мен това много ми говори, аз и всички в тази зала знаем за какво става дума, но ще дойде ден, в който и тях ще ги питат и те ще трябва да обясняват. Може би много хора се чудят какво е, но аз знам какво е и ще дойде време всички да разберат. Ще кажа само, че 19 и 45 не е час, 19 е дата и 6-те горски шефове знаят какво трябва да направят на 19-о число, знаят и колко да донесат. Тази заместник-министърка вече може да каже какво е 19 и 45 и да спи спокойно - защото ние всички знаем, но ще дойде ден, когато ще разберат и разследващите органи", заяви лидерът на ГЕРБ.


Дали обаче зад повдигнатата от Борисов завеса не се крие практика, създадена още при неговото управление или даже при някое предходно, която управляващите просто са наследили и прибират парите... защото им е дошъл редът? Да напомним, че структурата от шест държавни горски предприятия, които на свой ред са шапка на отделните горски и ловни стопанства, беше въведена преди три години от ГЕРБ, когато Борисов беше премиер, а Найденов - земеделски министър. Според запознати тази "реформа" е направена не за да се сложи ред в сектора, а да се сложи ръка върху него. И схемата "19/45" била само лека модификация на измислената от ГЕРБ стройна организация за пълен контрол върху дърводобива и лова в цялата страна. Големите играчи си плащат на предприятията, те - в министерството, а министерството - на "заслужилите" партии.


В този контекст посещението на уличената заместник-министърка Валентина Маринова във Враца преди два месеца звучи почти комично. То беше описано от самата нея като пряк контакт с бизнеса от горския бранш, за да стане ясно "от какво има нужда секторът в момента и какво е необходимо на пазара, за да го предложим". Маринова обясни тогава, че след промените в Закона за горите се правят промени в Наредбата за възлагане на дейности за определяне на начина и вида на отдаване на дейности. На срещата са присъствали представители на 26 фирми от бранша, областният управител на Враца Венцислав Василев и директорът на Северозападното държавно предприятие покойният вече Юри Миков и началници на териториалните му поделения. А сега Мирослав Найденов твърди, че в последния си разговор с него Миков бил много притеснен и казал: "Тези ще съсипят това, което ние направихме".


 


 


При избора на шефове на новосъздадените шест държавни горски предприятия преди три години "БАНКЕРЪ" "позна" на 100% кои ще са новите им ръководители. Седмица преди да бъдат обявени победителите в конкурсите, вестникът ни назова имената им (в своя бр.17 от 30 април 2011 година). Една-две седмици преди това (в предишните два броя) пък описахме схемите, по които се работи в този сектор, и кои са "кукловодите" в него. Е, едно не познахме - че трима от шестимата мегадиректори са бивши сътрудници на Държавна сигурност. От другите трима един се оказа с прокурорска преписка за злоупотреби, друг - че е уволняван заради съмнения за същото, а трети бе сочен като един от идеолозите на скандалните заменки на горски терени. Срещу далаверите с тях новите тогава управляващи от ГЕРБ воюваха шумно, но само преди изборите. Единият от шефовете с агентурно минало е именно Юри Миков, с псевдоним "Румен". Той дълги години е ръководил Държавната дивечовъдна станция "Витиня". Преди да стане още по-голям горски началник (при управлението на ГЕРБ), Миков е спряган и за шеф на Агенцията по горите при тройната коалиция при кабинета "Станишев".Малко по-късно тръгнаха слухове, че наред с обслужването на партийно-приятелски обръчи и кръгове новите директори са заели постовете с ангажимент да осигуряват по половин милион лева за управляващите в брой. Ако ежемесечната вноска от 45 000 лв. бъде умножена по 12, сумата излиза приблизително толкова за година - 540 000 лева. При петгодишния мандат на горските шефове това прави 2.700 млн. лева. Умножени според броя на предприятията, те стават 16.200 млн. лева. Сума, която не е проблем за управляваните 170 държавни горски и ловни стопанства, чиито активи и приходи са за стотици милиони левове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във