Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Недосегаемият

Нервите на девет общински съветници от Садово, които са с различна политическа принадлежност, не издържаха и те скокнаха срещу кмета на града Марин Йосифов. Градоначалникът от години е въвлечен в нечисти сделки, твърдят те и пращат сигнал след сигнал до прокуратурата, до Народното събрание, до правосъдното министерство, Висшия съдебен съвет, Европейската комисия и Европарламента.
До момента кметът на Садово Марин Йосифов има зад гърба си пет следствени дела и досъдебни производства. Най-известното от тях е следствено дело №1446/2005 г. за завладените от Кирил Рашков-Цар Киро 86 дка общински земи и гори. От тях 47 дка са тополова гора в местността Изгорялата воденица, а останалата част - полски общински път.
Гората беше заградена с бодлива тел през 2004 г., а вътре Цар Киро и фамилията му отглеждаха екзотични животни. Поставена бе бариера и въоръжена охрана. Преграден беше дори общинският път между близкото до Садово село Катуница и местността Кемера край пътя Пловдив-Свиленград.
По-късно градоначалникът се опита да узакони владението на Цар Киро, като предложи на общинския съвет да му го продаде за 100 000 лв. без търг. Срещу идеята възропта кметът на с.Катуница, а 130 жители на селцето подписаха протестна декларация.
По този случай на подсъдимата скамейка са изправени Цар Киро - с обвинение в самоуправство (чл.323 от Наказателния кодекс), и бившият кмет на Садово Аргил Генчев. Царят се призна за виновен, делото мина по съкратена процедура и на 5 февруари 2007 г. състав на Районния съд в Асеновград го осъди да плати 1000 лв. глоба. Аргил Генчев беше оправдан.
Дело трябваше да има и срещу сегашния кмет на Садово Марин Йосифов. Първоначално е внесен обвинителен акт в Окръжния съд в Пловдив също за длъжностно престъпление (чл.282 от НК). На 1 юни 2006 г. обаче обвинителният акт беше върнат за отстраняване на пропуски и събиране на още доказателства. По-късно държавното обвинение прекрати разследването.
Какво обаче междувременно се случва с незаконно завладените общински земи? В началото на февруари 2006 г. кметът Йосифов издава заповед №121, на основание на която седмица по-късно с протокол завладените общински земи формално са иззети от Цар Киро.
Около тях обаче все още има ограда, а върху тях са издигнати незаконни масивни постройки, а достъпът до общинския път и досега не е възстановен, твърдят общинските съветници. Така че и до днес жителите на с.Катуница все още нямат достъп до местността, а Цар Киро продължава да разполага с терена като с бащиния.
Далавери с обществените поръчки
Едни от най-явните далавери в общината са правени с обществени поръчки, твърди общинският съветник Димитър Здравков. Сигналът му е подаден до Окръжната и Апелативната прокуратура в Пловдив и до Районната прокуратура в Асеновград. Общинарят съобщава за евентуални корупционни действия от страна на кмета Марин Йосифов при възлагането и реализацията на шест малки обществени поръчки (МОП) в общината за периода 2 ноември 2004 - 21 декември 2006 година.
Те са свързани със строително-монтажни работи на обществени обекти. Интересен е фактът, че почти всички те са възложени на ромски фирми, чиято регистрация е... в столицата.
Това обаче не е всичко. Титулярите на повечето от посочените фирми изобщо не познават кмета Марин Йосифов и дори въобще не знаят къде се намира община Садово, въпреки че са страна по сключените договори. Такива се оказват собствениците на фирмите Пътстройремонт ЕООД, Атанасов строй комерс ЕООД, ЕТ Антон Първи-Антон Иванов, ЕТ Омега-9 Неше Хашимова, ЕТ Булгруп-Янко Янков, Елшадай 2005 ООД, Аква ремонт груп ЕООД и Енерго ремонт груп ЕООД. Подписите им са били фалшифицирани, а вместо тях поръчките са изпълнявани от приближени на кмета и неговия доверен човек Танер Хашимов.
В резултат на сигналите Окръжната прокуратура (ОП) в Пловдив образува две досъдебни производства (№693/2006 г. и №168/2007 г.). Разследването по първото досъдебно производство по-късно доказва, че са налице достатъчно доказателства за безстопанственост (чл.219, ал.4 от НК), проявена от градоначалника.
Общата сума на малките обществени поръчки е на обща стойност 451 430 лева. Разследването сочи, че са нанесени щети в особено големи размери - 149 609 лева. На практика фирмите изпълнителки са ремонтирали пътища и училища за по-малки суми, отколкото са получавали по договор. Така общината е подарила тези 149 609 лв., без реално да е свършена съответстващата за тях работа. Схемата е действала безотказно повече от две години, установява държавното обвинение.
Връзката Марин Йосифов - Танер Хашимов
Кметът Марин Йосифов се познавал отлично с Танер Хашимов още преди да седне на кметското кресло. Знаел, че Хашимов се занимава със строителство и след като станал градоначалник, му се обадил по телефона с примамливо предложение - да участва в ремонтите на няколко обекта в общината. Хашимов към онзи момент нямал своя строителна фирма, нямал и работници, нито пък техника. Това не му попречило да се съгласи. Така започнала съвместната дейност между община Садово и новопроизведения строителен предприемач Хашимов.
Кметът му изпращал покани, с които бизнесменът имал възможност да закупи документация и да участва в подбора на дружества или на еднолични търговци, които да изпълняват обществените поръчки, доказало разследването.
Интересно в случая е в какво качество и по какви критерии е избрано въпросното лице, недоумяват общински съветници. Както и на какъв адрес са пращани поканите от общината и имало ли е изходяща поща в нея. Така или иначе оттук започва завръзката.
Въпросният Танер Хашимов използвал гореизброените фирми с железния аргумент, че бил упълномощен от техните собственици. Повечето от
собствениците дори не подозирали за далаверата
Един от хората, чието име е използвано, е управителят на Енерго ремонт груп ЕООД Димитър Асенов, сочат резултатите от разследването. Човекът обаче хал хабер си нямал, че е едноличен собственик и управител на това дружество.
Твърди, че никога не бил посещавал Садово. Не знаел дори, че съществува такъв град в България. Не бил сключвал никакви договори за обществени поръчки и не бил получил и стотинка от общината. Та този Димитър Асенов уж упълномощил Танер Хашимов да сключва и подписва договори за сметка на фирмата, да открива и закрива банкови сметки, както и да внася, тегли и превежда суми по тях. Пълномощното (№8654) е издадено от нотариус Цветанка Симеонова, с район на действие Районния съд в София на 30 юни 2004 г., установяват разследващите.
Според показанията на Димитър Асенов той дал личната си карта на познат на негов приятел с прякор Шангъла, който му обещал... да го уреди да работи във фирма, занимаваща се с хидроизолация. Подписал някакви документи, но... не започнал обещаната работа.
Но иначе, изневиделица името на Асенов се появява в договор за строително-монтажни работи по водопроводната мрежа в Садово и в ромската махала на близкото с.Чешнегирово.
Контрактът бил подписан от кмета и Димитър Асенов на 10 януари 2005 г., като стойността на обществената поръка била близо 100 000 лева.
Около четири месеца по-късно (4 май 2005 г.) служителите в общинската администрация в Садово Иванка Чохлева (главен специалист в Архитектура и благоустройство в общинската администрация) и главният инженер в администрацията Елена Тонева подписали протокол за приемане на извършени строително-монтажни работи от фирмата на Димитър Асенов.
Въз основа на протокола, съставен от дружеството изпълнител, Енерго ремонт груп била издадена фактура за 50 000 лв., която била подписана и от кмета Марин Йосифов.
Съдебно-техническа експертиза обаче показва, че всъщност работата била свършена за половината пари и че общината е надплатила 28 000 лева.
Направени са и графологически експертизи. Те доказват, че Димитър Асенов никога не е подписвал такъв договор и не е извършвал никаква обществена поръчка. Според заключението на държавното обвинение вместо Димитър Асенов и неговата фирма Енерго ремонт груп ЕООД реално обществената поръчка е изпълнявана от двама приближени на упълномощения от Димитър Асенов бизнесмен Танер Хашимов. Става дума за Васил Христов и за Христо Младенов и за фирмите им Евро строй ЕООД и Елит строй ООД.
Тук е мястото да зададем няколко въпроса: ако Танер Хашимов е бил наистина упълномощаван, защо той лично не е сключвал договорите с кмета Марин Йосифов и защо не е било прилагано съответното пълномощно към контрактите? Защо липсва негов подпис в някои от протоколите за приемане на извършени строително-монтажни работи, както и по какъв начин от своя страна той е преупълномощавал въпросните Васил Христов и Христо Младенов?
Отговори на тези въпроси обаче няма, поне досега.
Безупречният тандем Чохлева-Тонева в действие
И още един куриозен случай, свързан с Димитър Асенов и с двете служителки в общинската администрация. На 23 юни 2005 г. бил подписан договор за ремонт на пътя с. Катуница-Пловдив - страни по него са кметът на Садово Марин Йосифов и... нашият герой Димитър Асенов. Стойността на поръчката била почти 70 000 лева. Реалният й изпълнител, както и в предишния случай, обаче бил Христо Младенов чрез фирмата си Елит Строй ООД, констатира прокуратурата.
Както и при много от другите поръчки работата била свършена през пръсти. В разстояние на около 400 метра зейналите дупки по трасето били позапълнени с чакъл... и с това ремонтът приключил, установили разследващите.
Въпреки това Иванка Чохлева и Елена Тонева съставили протокол, в който било записано, че стойностите и количествата на установените на място строително-монтажни работи отговарят на тези по договора. Съответно документът бил разписан от кмета Марин Йосифов, а на фирмата изпълнител били платени 70 000 лева.
Счетоводно-графологическа експертиза обаче установява, че този път нито Димитър Асенов, нито Христо Младенов са се подписвали върху договора. Кой в такъв случай е сложил парафите в контракта остава пълна загадка?!
По-късно е извършена и съдебно-техническа експертиза, според която разбиването на стария асфалт около зейналите дупки и запълването им с трошляк е струвало с близо 32 000 лв. по-малко. Които така или иначе били подарени от общината на Елит строй ООД.
Това обаче не е всичко. Интересни резултати изплуват и около друга съмнителна обществена поръчка.
На 17 януари 2006 г. кметът подписал договор с фирма Атанасов строй комерс ЕООД за ремонт на тласкателен водопровод в селата Поповица и Селци.
На 21 декември същата година дружеството изпълнител съставило фактури за сумата от над 66 000 лева. Документите били подписани от кмета, а по-късно парите били преведени по сметката на частната фирма.
И този път съдебно-техническа експертиза изобличава аферата. От дружеството изпълнили половината от задълженията си по договор, но въпреки това получили с 30 000 лв. повече от полагащото им се.
И още нещо. Както и в други договори, и тук подписът на управителя на фирмата бил фалшив.
Делото... или липсата на такова
За тези и други далавери на 18 февруари 2008 г. Окръжната прокуратура в Пловдив повдига обвинение срещу кмета Марин Йосифов в безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай (чл.219, ал.4, вр.ал.1 от НК). Наказанието предвижда лишаване от свобода от една до пет години.
Освен срещу Йосифов прокурорите повдигат обвинения и срещу тандема Иванка Чохлева-Елена Тонева за изготвяне на документ с невярно съдържание (чл.311, ал.1 от НК). И в този случай се предвижда лишаване от свобода до пет години. Със същото обвинение се сдобива и колегата им Сотир Георгиев, чиято задача е била да контролира изпълнението на обществените поръчки.
Малко след като е внесен обвинителният акт в Окръжния съд в Пловдив, стартира и процесът срещу четиримата подсъдими. По делото обаче се провеждат едва... две заседания. На второто, което се състои на 15 май 2008 г., магистратите прекратяват съдебното следствие и връщат делото на Окръжната прокуратура за отстраняване на процесуални нарушения. Мотивът - материалите по досъдебното производство са предявени на Марин Йосифов извън сроковете по НПК. В определението на съда се казва, че окръжните прокурори трябва да коригират грешката и... нищо повече, твърдят общинските съветници Димитър Здравков, София Христева и Димитър Лулчев.
Какво обаче се случва? Вместо държавното обвинение да отстрани пропуска си и да върне обвинителния акт обратно в Окръжния съд за продължаване на делото, заместник окръжният прокурор на Пловдив Божидарка Попова... издава постановление за прекратяване на наказателното производство. Документът е издаден на 27 юли 2008 г., непосредствено преди лятната ваканция на магистратите.
Мотивът - недоказано участие на обвиняемите в престъплението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във