Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Недосегаемите подсъдими

„Дискутираният напоследък въпрос дали българският съд третира по различен начин делата на богатите и на бедните, аз бих свел до дилемата дали правосъдието в страната дели своите клиенти на обикновени граждани и на недосегаеми. Фактите от българската действителност говорят в подкрепа на подобно раздвоение, защото хора, които многократно нарушават закона, получават или оправдателни присъди, или изобщо не стигат до съд. Това са думи на германския посланик Матиас Хьопнер, казани в интервю пред Дойче Веле през април тази година.
Преди него по щекотливата тема се беше изказал и първия дипломат на САЩ у нас Джеймс Уорлик. Той директно заяви, че магистратите у нас мерят с двоен аршин - единият е за бедни, а другият за богати. Тази седмица прокуратурата допълни така нарисувания от двамата дипломати портрет на българската Темида, като внесе в съда предложение бившият премиер Сергей Станишев да бъде освободен от наказателна отговорност по обвинението, че е загубил документи, представляващи класифицирана информация, и да бъде наказан само с глоба. Причината за това предложение на прокуратурата било чистото му съдебно минало. Преди малко повече от една година експремиерът беше обвинен, че в периода от 4 ноември 2005 г. до 10 септември 2009 г. е затрил седем документа, съдържащи държавна тайна.
Три от изгубените документи са изготвени от ДАНС, два от МВР, един от министъра на отбраната и един от НАТО. Те са били връчени на бившия министър-председател лично и срещу подпис. За престъплението, в което бе обвинен експремиерът, Наказателният кодекс (НК) предвижда до две години затвор или пробация. Това означава, че ако обвиняемият има чисто съдебно минало - както е в случая, прокуратурата може да внесе предложение за освобождаването му от наказателна отговорност и той да плати глоба от 1000 до 5000 лева. Сега остава да видим на колко лева ще оцени съдът държавната тайна.
Подозрението за това, че Сергей Станишев е погазил закона за работа със секретни документи, дойде най-напред от неговия наследник на поста Бойко Борисов. Само месец след като встъпи в длъжност, той сезира прокуратурата за липсата на 11 доклада от ДАНС, които са били предадени на предшественика му, но после не били върнати обратно в секретното деловодство на Министерския съвет (МС), където задължително такива книжа се съхраняват.
В началото на ноември 2009 г. главният прокурор Борис Велчев поиска от НС да бъде свален депутатския имунитет на Станишев, но не се наложи да се прави такава процедура, тъй като лидерът на БСП сам се отказа от него. До юли миналата година Софийската градска прокуратура (СГП) все не сколасваше да повдигне обвинения към бившият премиер. Магистратите обещаваха, че обвинение ще има до Великден, после до 24 май, и най-накрая - макар и с голямо закъснение, това стана през юли 2010 година. Последва ново размотаване от страна на прокурорите, за да се стигне до сегашното им решение да поискат спиране на наказателното дело и замяната на затвора с глоба.
Наблюдаващият делото прокурор от градската прокуратура Емил Галипонов все се оправдаваше, че нямал вина за забавянето. От началото на годината се чакала административна процедура за обявяването за изгубен на един от седемте документа, който е част от обвинението. От прокуратурата обясниха, че за да бъде спазен Законът за класифицираната информация, всеки документ, който не е намерен, а съдържа такава информация, трябва задължително да бъде обявен за изчезнал, като се опише и при какви обстоятелства. С тази процедура по закон била ангажирана Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ).
Процедурата трябваше да е приключила още в средата на март, но това стана два месеца по-късно. Дали изясняването на обстоятелствата покрай изчезването на документа е показало и някаква вина на Станишев - все още не е ясно. В пълна тайна е и становището на ДКСИ - обвинителите от градската прокуратура обявиха, че няма да го коментират. Разследването трябваше да установи какво е движението на документите от канцеларията на Министерския съвет до премиерския кабинет и в каква посока са поели оттам. Станало ли е всичко това, или не - прокуратурата мълчи. Един от адвокатите на експремиера - Васил Василев, обяви, че делото е нелепо и не е трябвало въобще да бъде образувано, а самият обвиняем призова то да бъде прекратено. Дали е нелепо, или не - предстои да отсъди съдът. Самият соцлидер повече от година и половина кара със свален имунитет, но това въобще не му се отразява на самочувствието. Докато е без имунитет, му се роди дъщеричка. Да е жива и здрава. Докато започне да ходи на училище малката Дария, делата срещу татко й ще са отдавна забравени.
Между другото това не е първото дело срещу червения лидер. Той си имаше вземане даване с Темида и докато беше на власт. През 2007 г. неколцина граждани претендираха пред съда, че премиерът им е нанесъл неимуществени вреди с изказване пред медиите за досиетата на Държавна сигурност: „... Никой нормален човек извън политическия елит не се интересува от темата за досиетата, каза той. Няколко души твърдяха, че с това изказване им е причинил душевни мъки, терзания, дискомфорт, понижено самочувствие, яд и срам. Делата се гледаха в Софийския районен съд (СРС) в отсъствието на министър-председателя, въпреки желанието на ищците той лично да присъства в залата и да им дава обяснения. Тези дела обаче отдавна са забравени и останаха без каквито и да било последствия за министър-председателя.
Подобен развой на събитията не е изненадващ на фона на тоталния провал на почти всички важни дела срещу държавници - бивши и сегашни. Близо две години откакто вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков разгласи от парламентарната трибуна данни за наличието на таен договор за депозиране на 1 млрд. лв. от фискалния резерв в търговски банки, все още не е определено той извърши ли престъпление, или не. На 21 юли говорителят на СГП Маргарита Немска каза пред Параграф 22, че дългоочакваната експертиза по воденото по случая досъдебно производство срещу неизвестен извършител, член на Министерския съвет, е изготвена. Очакваше се до края на месеца тя да бъде прочетена от наблюдаващия прокурор по делото Десислава Кайнакчиева. Ако прецени, че експертизата е изчерпателна и изяснява казуса, Кайнакчиева трябва да повдигне обвинение или да прекрати делото. Възможен е обаче и друг - често срещан в подобни деликатни производства вариант - да се назначи нова експертиза, която да отложи произнасянето на прокуратурата за неопределено време. Засега обаче не се забелязва никакво движение около това дело.
По всичко личи, че разследването за изтичане на държавна тайна, в което основен заподозрян е вицепремиерът Дянков (въпреки че се води срещу неизвестен извършител), следва плътно нетолкова правилата в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), колкото политическата конюнктура. То надхвърля само с осем месеца срока, подсказан от самата градска прокуратура. Още през октомври 2010 г. нейни представители изразиха очаквания досъдебното производство да приключи до месец. Малко по-късно говорителят Немска попари очакванията, че това ще стане с повдигането на обвинение срещу финансовия министър.
Все в този дух нека припомним, че бившият военен министър от времето на Симеон Сакскобургготски беше оправдан вече по три от общо четирите дела за злоупотреби и рушвети, които се водят срещу него. И е напът да осъди страната в Страсбург заради грубото отношение на прокуратурата. Вечно усмихната депутатка от тройната коалиция Емилия Масларова - подсъдима за злоупотреби за 11 млн. лв., няма причини да си помрачава настроението. С всяко изминало дело един по един се отказват показанията си най-важните свидетели на обвинението. Този факт не е останал незабелязан от Брюксел и беше споменат в юлския доклад на Европейската комисия (ЕК) в частта му, където се коментираше липсата на присъди по високите етажи на властта.
Капакът обаче беше оправдателната присъда по делото за конфликт на интереси срещу депутата Ахмед Доган за баснословния му хонорар за консултации по хидровъзела Цанков Камък. Та - всичко казано дотук потвърждава думите и на немския, и на американския дипломат, и на констатациите в юлския доклад на Еврокомисията. Властимащите - и някога, и сега, си остават недосегаеми за Темида. И това ще продължи още дълго.

Facebook logo
Бъдете с нас и във