Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Негенцова отново №1 в спорен избор

Говорителката на ЦИК Ралица Негенцова беше избрана повторно за председател на Висшия адвокатски съвет (ВАдС), но вероятно и този вот ще поеме към съда. Проведеното през уикенда общо събрание на адвокатурата в страната, което трябваше да избере новите й висши ръководни органи, противопостави отново столичната колегия на провинциалните с единствената цел да се запази статуквото.


Негенцова, за която в професионалните среди се говори, че е протеже на прехвърлилата с повече от три години мандата си Даниела Доковска, събра 183 от всичките 275 делегатски гласа. Останалите кандидати за най-висшия пост в адвокатурата останаха далеч назад. Бившият председател на Софийската адвокатска колегия (САК) Наталия Ценова беше подкрепена от 37 делегати, Веска Волева - от 42-ма, а Марин Марковски се оттегли още преди надпреварата.


Преди една година Ралица Негенцова пак беше избрана за председател на ВАдС, но резултатите от проведеното тогава общо събрание на адвокатурата бяха отменени от Върховния касационен съд (ВКС), защото бе оспорена от лишената от участие столична колегия. За да вкарат протеста си, столичните адвокати се опряха на подкрепата на варненския си колега Орлин Симеонов. ВКС отмени избора като незаконосъобразен и предписа висши ръководни органи да се избират с участието на делегати от всички колегии в страната. При проблем с избора им в някоя от колегиите съдът предписа часовникът да спре, докато изборът бъде потвърден от ВАдС.


На практика Негенцова печели с гласовете на адвокатите от провинцията, които гласуват напук на колегите си от столицата. Освен нея на първия тур бяха избрани само още двама членове на съвета, събрали повече от половината делегатски гласове - софийската адвокатка Ели Христова и бургаският й колега Юрий Бошнаков. Христова е член и на сегашния ВАдС, а възходът й в професията е подпечатан с участието й в защитата на царските имоти в състезание с държавния интерес. На първия тур бяха избрани и председател на Висшия дисциплинарен съд (Емануил Георгиев от САК), както и двама негови членове - Радостин Станчев и Иван Бораджиев. Висшият контролен съвет пък се сдоби само с един член - Драгомир Димов. Балотажът за попълването на трите висши ръководни органи на адвокатурата ще се проведе в събота и неделя.


Делегатите от столичната колегия и този път поискаха отлагането на изборите с мотива, че събранието трябва да е само отчетно. Те поискаха да се образува нова изборна комисия и възможност за участие на нови кандидати извън предложените на миналогодишното общо събрание. Това искане беше обаче отхвърлено от общото събрание, както бе отхвърлено преди това от ВАдС, тъй като новите кандидати се оказаха в челните редици на недоволството срещу политиката на съвета.


При все това реформаторите от столичната колегия не пропуснаха да заявят основните си искания - дълбоки реформи в българската адвокатура, които да бъдат изложени в програмна декларация и да са основани на промени в Закона за адвокатурата. Отсега беше дадено да се разбере, че независимо от изхода на вота в предстоящия този уикенд балотаж резултатът от него ще бъде отнесен до съда. Трудно е да се прогнозира какво ще реши този път ВКС, но самият факт, че изборният сериал в адвокатурата продължава четвърта година е показателен - нещо в нейните редици не е наред.

Facebook logo
Бъдете с нас и във