Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НЕЯСНИ ПАРИ ДЪРПАТ КРИЛЕТЕ НА ВАРНЕНСКИТЕ СОКОЛИ

Името на един от най-старите клубове у нас Спартак - Варна, е сред символите на жилавия български футбол, родил се някога на селската мера и дорасъл днес да тъпче чимовете на такива икони като Ноу Камп, Джузепе ди Меаца, Олд Тафорд...
От петнадесетина години обаче откъм дома на варненските соколи- както верните фенове наричат играчите на Спартак, понамирисва на гнило. И причина за това не е толкова играта на отбора, белязана от спадове и върхове, с каквито може да се похвали всеки един български отбор, колкото до необяснимото присъствие в ръководството му на странни птици, долетели от тъмния свят на подземието, за да дадат финансов гръб на клуба.
Най-новата демократична история на соколите започва знаменателно. През сезон 1988-1989 г. начело на клуба застава никому неизвестният бизнесмен Атанас Атанасов-Кеби. С идването му създаденият през 1918 клуб, носещ някога гръмкото название Български сокол, става първият български футболен клуб у нас с частен спонсор и президент - бизнесмен. Много скоро обаче името на Кеби се появява в прословутия списък на кредитните милионери и нелицеприятната истина за спонсорството на Спартак се забива като трън в петата на първия частен футболен клуб.
Повлякъл крак, Спартак дълго куца под вещото ръководство на Кеби, който от време на време отстъпва поста си на дългогодишния си съратник и понякога съдружник - архитекта с тъмно минало Пламен Тимев-Ганди.
Както Параграф 22 неведнъж е отбелязвал по повод на разностранните интереси на архитекта Ганди, визитката му би могла да изглежда така: свободен предприемач, действащ поне на три континента (Европа, Азия и Латинска Америка), архитект и бохем, скитащ от 30 години по кръчмите с верния си приятел Иван Славков, близък до Владимир Живков, човек на изкуството и културата, създал първия частен театър в България - Ла Страда...
От другата страна на същата визитка с ръка на сърцето обаче ще трябва да запишем: кумец и подопечен на полковник от бившата Държавна сигурност; измамник, срещу когото още през 1987 г. е заведено следствено дело за злоупотреби; далавераджия, който през 1990 г. е уличен в подписването на чек без покритие; пръв представител на бъдещите мутри (през 1990-1992 г.) по Южното Черноморие, когато със съдействието на яките си приятели слага ръка на елитния комплекс Дюни.
Освен това Ганди е съдружник на варненския представител на бившата ВИС - Христо Асенов-Бацата, в бургаската фирма Остро ООД, която е регистрирана още през 1991 година. Той е първият работодател на Митьо Очите през далечната 1991 г., когато назначава бъдещия бос на т. нар. несебърско-поморийска мафия като бодигард в Дюни. А през 1992 г. Пламен Тимев отървава бъдещия създател на бившата борческа империя ВИС - Васил Илиев, от арест за убийство. В същата история се появява и името на неизвестния по онова време Стоил Славов-Телето, който години по-късно ще стане една от легендите на СИК и подземния свят.
Накратко историята, превърната от Ганди в истински театрален спектакъл е следната: на купон в неговата дискотека в Дюни пияният Васил Илиев в изблик на тежка ревност прерязва гърлото на някакъв навлек от ухо до ухо. В заведението настъпва масова истерия, а когато след час и половина е опразнена, Ганди и двама-трима от по-трезвите гости сядат и започват да умуват как точно да потулят инцидента. Полицията е пред вратите на дискотеката, а локвата кръв на убития все още е на пода.
Мозъкът на операцията по потулването на случая, Ганди пуска в игра Стоил Славов-Телето - бивш служител в УБО. Прилагайки различни номера, той разиграва ченгетата от РПУ-Созопол часове, докато вътре в заведението върви трескаво почистване. След напразни увещания да ги пусне созополските полицаи удрят на камък и викат на помощ заместник районен прокурор от Бургас. Той от своя страна изисква помощта на Специализираното подразделение за борба с масовите безредици към РДВР-Бургас. Телето не се предава и вади оръжие. Историята заплашва да се превърне в масова престрелка, когато призори Телето слага пищова на пода. Междувременно трупът на заклания е изнесен и откаран нанякъде, бъдещият бос на ВИС Васил Илиев е скрит в Слънчев бряг, а дискотеката е почистена като за откриване. По-късно срещу Стоил Славов-Телето е образувано дело за оказване на съпротива на органите на реда и за притежание на незаконно оръжие. Две-три години по-късно това досъдебно производство потъва в нечие чекмедже и е забравено, въпреки че пищова на Телето се оказва картечен пистолет, който е откраднат от Специализирания отряд за борба с тероризма (баретите) и с него е извършено убийство.
След неколкократни сътресения, свързани с финансирането и рокадите в президентския пост между Кеби и Ганди, през есента на 1994 г. начело на Спартак застава друг виден бизнесмен, Николай Ишков. Доколко той е футболен човек, също донякъде е под въпрос. Името му е сред творческия състав на филма на Ранчел Вълчанов А сега накъде, заснет през 80-те години.
Двадесет години по-късно Ишков се завърна към старата си любов в продължението на филма А днес накъде, който стана и един от хитовете на фестивала Любовта е лудост във Варна тази година. Колкото до футболната страст на някогашният президент на Спартак най-показателен е фактът, че за първи път той я демонстрира не на зеления килим, а пред изпитната комисия във ВИТИЗ преди 20 години, когато се явява облечен във...футболен екип.
Артистичният размах на Ишков, изглежда, тежи на клуба и до ден днешен, тъй като на едно от заседанията на ръководството на БФС през лятото една от темите беше лиценза за шампионата през 2008 година. Според сегашния изпълнителен директор на клуба Живко Великов, на Спартак тегнат два милиона дълг към Митко Събев, един от собствениците на Петрол и Петрол холдинг, завещани от Николай Ишков.
Все пак актьорът-президент ще се запомни и с това, че беше сред първите, които повдигнаха пред варненската община въпроса за собствеността на стадион Спартак. Дълги години игрището на соколите е частна общинска собственост, а сградите и съоръженията - частна държавна собственост. Още през 2003 г. Ишков поиска от кмета Кирил Йорданов клубния стадион и стадион Локомотив, където се готви детско-юношеската школа, по силата на новата наредба за общинските спортни имоти. Ишков настоя и за нов статут на постройките и паркингите на прилежащите територии около стадион Спартак, за да се осигури рефинансирането на клуба.
Точно този стадион влезе в криминалните хроники дни след новата 2007 г., когато подземни групировки от града влязоха в открита улична война. На 23 януари тази година трибуната, от която ултрасите на Спартак обичат да гледат мачовете на любимците си, едва не беше взривена от самоделка, съдържаща кило и половина тротил. Бомбата беше заложена под кола, паркирана в близката автокъща Спартак, част от територията на стадиона.
От Областната дирекция на полицията тогава потвърдиха, че спецмерките са свързани с разкрития боен арсенал в автокъщата и предварителна информация за подготвяна нарковойна в града. Всъщност серията от зловещи и зрелищни инциденти във Варна започна с побоя над 25-годишния наркодилър Стоян Янев на 28 декември миналата година, след който той почина. На следващия ден бяха прибрани на топло 15 знакови фигури от криминалния контингент в града.
Вместо арестите да поуспокоят страстите, напрежението в града нарасна, за да се стигне до открита престрелка между групировките на 25 януари пред Планет клуб. При стрелбата бяха ранени 22-годишният Тодор Георгиев, 24-годишният Даниел Христов и 20-годишният Александър Венелинов, четирима от останалите участници в мелето бяха задържани. От полицията уточниха, че пострадалите са хора от престъпната групировка на някой си Жеков. Заговори се за наркокартела Монопол.
На специална пресконференция на 26 януари, заместник-директорът на областната дирекция Полиция - Варна Димитър Димитров обяви, че босовете на двете групи Веселин Жеков и Валентин Николинков- Бандита не са били разпитвани и допълни, че ситуацията в града е под контрол.
Колкото до мястото, където кървавата война трябваше да започне с гръм и трясък, и варненските дечица знаят, че този район е част от бизнес-територията на общинския съветник от листата на ДПС Иван Славков, върху която той развива съвместна дейност с общината.
И докато варненската полиция се занимаваше с въпроса кой всъщност е от Монопол-а и кой не, съмнението, че над един от престъпните босове в града е разперен политически чадър, мрачно се сгъстяваше.
В интервю, появило се в електронен варненски сайт, в отговор на въпроса кога полицията най-сетне ще закопчае Веско Жеков като основен играч в наркоразпространението, антимафиотът от ОДП-Варна Емил Михайлов отговаря: Ще стигнем и дотам. Всеки един ще бъде притиснат, когато бъдат събрани доказателства. Не може всичко да стане изведнъж.
А иначе спрягания от полицията за лидер на престъпна групировка бизнесмен Жеков има твърде любопитни връзки и отношения с далеч по- публични личности. Сред тях е и президентът на Спартак Варна, общинският съветник Иван Славков.
Любопитни факти около него могат да се научат от справка в Дакси. Името на съветника фигурира в съдружие със спрягания от полицията лидер на престъпна групировка Веско Жеков, е първият факт. Общата фирма на Веселин Златков Жеков и Иван Стоянов Славков е Гея Трейдинг , в която всеки от двамата държи по 50 процента.
Любопитните открития продължават и по-нататък. Например Жеков е съсобственик и на дружеството Ге груп хънтинг със седалище в столицата. Според информационната система Дакси останалите 50 на сто от дружеството принадлежат на фирмата Голд груп. А там собственик е не някой друг, а небезизвестният Златомир Иванов - Баретата, за когото по време на инцидентите във Варна се заговори, че проявява загриженост и оказва логистика на една от воюващите там групировки.
Иначе общинският съветник Славков е бизнесмен с размах, сочи проучването в Дакси. Той фигурира като собственик в над 10 фирми, с основна дейност строителство, търговия с горива, смазочни материали и автомобили, дрехи, храни, цигари, горско стопанство, дърводобив.
Той е собственик на 100% от Барет ауто ЕООД, чрез която съвместно с община Варна регистрира акционерно дружество Спортен комплекс Спартак за стопанисването на стадион Спартак и разработване на прилежащите терени. През 2005 г. Общински съвет- Варна решава да участва в дружеството, в което акционер учредител е Барет Ауто ЕООД със собственик Иван Славков, като общината участва с непарична вноска. Тя представлява спортна зала, гараж, работилница, стадион Спартак, спортна площадка, тренировъчно игрище и земя с обща площ 41 668 кв.метра. В процентно отношение общината държи 34 на сто, а Барет Ауто- 66 на сто от дружеството. Съветникът от ДПС участва и в управлението на ПФК Спартак и сдружение Спортен клуб Йорк, член е на общинските комисии по архитектура и благоустройство, финансова и стопанска дейност, спортна и младежка дейност.
Третият любопитен факт се крие в близкото минало на споменатите по-горе бизнесмени. Общото между тримата набори, освен финансовите интереси на територията на Варна и столицата, е и фактът, че са бивши служители от спецструктури на МВР. Славков е експолицай, Веселин Жеков е бивш боец от Специализираното подразделение за охрана на обществения ред (СПООР) при РДВР-Варна, за Златко баретата нещата отдавна са известни. Също така и че тримата са били свързани със застрахователната компания Аполо и Болкан по -лудите си години, така както и още един представител на Общински съвет-Варна, Валентин Данов.
И докато бизнесмени със съмнителни слава и подозрителни връзки с криминални среди инжектират финансово соколите, за капак ръководството на клуба, взе че назначи за треньор човек, нарочен от полицията за контрабандист на цигари. За по-малко от четири месеца на треньорската скамейка на соколите седеше бившият левскар Георги Иванов-Геша. Името му беше забъркано в грандиозен скандал с контрабанда на папироси Мира мар. На 26 ноември миналата година Геша бе задържан с още 24 души при опит за незаконния им внос, докато разтоварваха 1400 мастербокса в морето край шабленското село Тюленово. По данни на полицията контрабандата е била за 1 млн. евро. Заедно с Геша бяха закопчани и още четирима бивши футболисти - Пламен Панайотов от Черно море, Георги Костов-Зъба, треньор на вратарите в Девня, Тошко Каменов от Светкавица - Търговище, и бившият вратар на Черно море Неделчо Добрев-Бирата. Геша бе освободен под гаранция, предстои процеса да тръгне в съдебна зала.
Колкото до Спартак, в предвижданията на експертите от Еврофутбол, той едва ли ще се задържи по-високо от 13 позиция в първенството. Причината - неясна собственост на клуба, въпреки слуховете че доскорошните главни акционери Николай Ишков и Митко Събев са джиросали акциите си на съветника Иван Славков и строителния предприемач Иван Динов. Като добавим и опасността от инфекции при съмнителните финансови инжекции за клуба, трябва да се съгласим, че експертите са прави...

Facebook logo
Бъдете с нас и във