Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НЕЯСНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА НАКАЗАНИЕ НА МАГИСТРАТ ВЪЗБУНИ ВСС

Градусите на заседанията на Висшия съдебен съвет растат паралелно с покачването на летните температури. Може би това се дължи на факта, че напоследък членовете на съвета се занимават с дисциплинарни въпроси. Тема и на последното заседание отново бяха провинилите се магистрати, за които трябваше да се реши какво наказание е най-подходящо за прегрешенията им.
На редовната си сбирка в сряда (25 юни) обаче ВСС беше натоварен със задача, с която досега май не му се беше случвало да се занимава.
Директорът на Националната следствена служба Бойко Найденов е внесъл предложение в съвета да се наложи наказание на заместник-директора на Окръжната следствена служба в Благоевград Димитър Маринчев. В предложението обаче странно защо не е посочено какво точно трябва да бъде наказанието на магистрата - порицание, понижение в длъжност или уволнение. Отбелязан бил само поводът. А той е, че проверка на инспектората към НСлС показала, че има забавяне на следствено дело за контрабанда, съобщиха от ВСС.
Освен случая с благоевградския магистрат членовете на съвета разгледаха и предложение на градския прокурор Николай Кокинов за уволнението на обвинителя от Софийската градска прокуратура (СГП) Калоян Ангелов. Искането било мотивирано със забавяне на около 30 преписки и следствени дела, по които прокурорът трябвало да се произнесе.
За да се установят нарушенията, Кокинов наредил да се създаде комисия в СГП. Тя извършила проверката през януари 2007 година.
Според Закона за съдебната власт до три месеца след научаване на прегрешенията на магистрата Кокинов е трябвало да поиска налагането на някакво наказание. Това обаче незнайно защо не се случило. По тази причина ВСС отхвърли предложението на Николай Кокинов.
Срещу Калоян Ангелов беше внесен обвинителен акт в Софийския градски съд, според който обвинителят повече от две години е осуетявал наказателно преследване срещу двама митничари от аерогара София. Разследването им се е проточило и в крайна сметка делото е било прекратено. През миналата седмица СГС върна обвинителния акт на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения. За същото провинение на магистрата по-рано членовете на ВСС му бяха наложили порицание, а след това същото наказание му присъди и градският прокурор.
Освен със страстите около магистратските нарушения, Висшият съдебен съвет не изневери на себе си и за сетен път обърна още по-подобаващо внимание на точките от дневния ред, засягащи бюджетните въпроси на съдилищата. Само за няколко минути членовете на съвета гласуваха отпускането на над 250 000 лв. най-вече за различно оборудване на отделните съдилища в страната. Единодушно бяха гласувани следните финансови инжекции:
- 65 000 лв. за служебни автомобили за Националния институт на правосъдието;
- 50 000 лв. за коли тип баничарка за Софийския районен съд;
- 44 200 лв. за 18 климатични системи във Варненския районен съд;
- 21 500 лв. за металдетекторна рамка за Окръжния съд в Благоевград;
- 17 600 лв. за обзавеждане на кабинети и оборудване на помещения по Закона за защита на класифицираната информация в Районния съд в Златоград;
- 17 100 лв. за звукозаписна и озвучителна техника, информационни дисплеи и изграждане на преградна стена за нуждите на Окръжния съд в Сливен;
- 3550 лв. за Окръжния съд в Русе и 2500 лв. за Софийския градски съд за компютърна и копирна техника, която била от 1999 г. и е морално остаряла по думите на председателя на бюджетната комисия Иван Колев;
- 2800 лв. за Добричкия окръжен съд и 3200 лв. за Пернишкия районен съд за купуване на климатици.
След паричните въпроси и след като в края на краищата така и не извадиха тоягата за прегрешилите си колеги, членовете на съвета изчерпиха дневния ред и заседанието беше закрито.

Facebook logo
Бъдете с нас и във