Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Неизвестен килър прекъсна мисията на Япончик

Във вторник (28 юли) в центъра на Москва беше извършено покушение срещу 69-годишния криминален авторитет( така в Русия наричат престъпните босове) Вячеслав Иванков, известен в престъпните среди като Япончик. Инцидентът е станал около 19.50 часа местно време в северната част на руската столица. Иванков бил прострелян три пъти в корема когато излизал от ресторанта Тайский слон на Хорошевско шосе, където се забавлявал с приятели.
Раненият бил закаран в Боткинската болница, където бил подложен на спешна операция. Лекарите оценяват състоянието му като крайно тежко и се въздържат от прогнози. От самото начало следователите не крият, че става дума за поръчково убийство, свързано с професионалната дейност на бандита. За да се изключи повторно нападение, отделението, в което лежи простреляният, се намира под денонощна охрана.
По случаят е възбудено наказателно дело, а разследването се извършва под контрола на главния следовател на Москва Анатолий Бахмет. След като проучили мястото на престъплението, разследващите органи са стигнали до извода, че нападението е било грижливо планирано. Килърът е стрелял в Япончик със снайперистка винтовка Драгунов, укрит в товарен автомобил, паркиран наблизо. Изстрелът е произведен от разстояние около 70 метра. Смята се, че деянието е извършено от професионален убиец, а Иванков е ранен в корема, защото се е навел неочаквано точно преди стрелбата.
По данни на РИА Новости, която се позовава на аномимен източник в силовите структури на руския Централен федерален окръг, Иванков е пристигнал инкогнито в Москва няколко дни по-рано. За визитата му знаели само органите, които го наблюдават непрекъснато, и членове на две столични криминални групировки, контролиращи игралния бизнес. Според анонимните източници Япончик е пристигнал, за да разреши конфликт между тях. Вероятно споровете между бандитите са се разразили, след като на 1 юли правителството на Москва закри всички столични казина и още на следващия ден те започнаха да работят като букмейкърски кантори. Очевидно една от групировките е решила да отстрани Япончик след неуспешните преговори, смята източникът на информационната агенция.
Според друга версия Иванков се е намесил в продължаващ от няколко години конфликт между клановете на Аслан Усоян и Тариел Ониани. Усоян контролира цялата криминална дейност в южните региони на Руската федерация, а Ониани е един от известните грузински криминални босове, от когото се интересуват не само руските, но и чуждестранните специални служби. По някои данни Япончик подкрепял Усоян. Следствието не изключва именно това да е причина за покушението.

Facebook logo
Бъдете с нас и във