Параграф22 Daily

§22 Анализи

Неизвестност около разстреляния Дракополов и неговия килър

Килърът, забол два куршума в главата на 46-годишния Николай Дракополов, все още се издирва от МВР. За разплитането на покушението досега са били разпитани около  25 свидетели, прокуратурата е назначила експертизи, които ще хвърлят допълнителна светлина върху обстоятелствата в часа на убийството.

Както е известно, Дракополов, около чието фамилно име първоначално произтече объркване дали е Драгополов или Дракополов, бе застрелян с два куршума в джипа си, докато чакал на червен светофар на "Симеоновско шосе" в близост до Околовръстното шосе. Разследващите предполагат , че оръжието на покушението е пистолет „Макаров“.

Вече се тиражира версията, че извършителите са двама – един е проследил Дракополов от тръгването му от автокъщата „Антонио ауто“ на Околовръстно шосе, в посока ИКЕА. След това е подал сигнал на прекия извършител, който е бил засада в района на светофара под моста, предрешен като клошар, с шапка и шал на лицето.   

Неофициална информация твърди, че Дракополов има криминални регистрации в полицията и е познат на МВР за измами, грабежи и трафик на дрога.  До 2018 г. бил част от схема за внос на скъпи автомобили от Европа.  Лимузините и джипове са внасяни от Европа на занижени цени, прехвърляни са през няколко фирми, някои от които под контрола на Дракополов, след което са продавани през вече фалирало лизингово дружество на добросъвестни купувачи. Схемата е разкрита и тогава отношенията на Дракополов с партньорите му се развалили.

За схемата свидетелствят и поредица отзиви в сайта на автокъща „Антонио ауто“.  

В поста си клиентът Yuliyan Petrov пише през март 2016 г. следното:

„Здравейте колеги,искам да споделя моят опит със една супер прехвалена автокъща,намираща се в София на околоврътното шосе,за да предпазя всички бъдещи купувачи. Закупих си кола от тях,разбира се ауди.При сделката ми дадоха договор за покупко продажба и фактура.Без големият и малкият талон,като ми обясниха че талоните ще пристигнат от Германия след 2 дни.Днес месец по късно все още си чакам документите.Но по важното е че при продажбата са ми дали без да искат документ от къде те са закупили колата.Оказва че колата е закупена от Франция и със сменени в Германия документи,за да се имитира че колата е с немски пройсход.Другото което се оказа че колата са я закупили на 250000 км.а на мен се продава на 122000 км.Сами си направете изводите........За какви измамници става въпрос..“

Неофициалната информация сочи още, че между Дракополов и неговите бизнес-партньори в схемата е възникнал конфликт, в резултат на който той е мислел и за лична охрана. Самата автокъща не се води на негово име, а на името на Кирил Илиев Кирилов. Твърди се че, от 2012 г. Когато Дракополов започнал да се занимава с внос на коли, дейността му е минавала през фирма, учредена от бивш полицай. След това тя е преминала през няколко собственика, но името на Дракополов никога не е било сред собствениците.

Тиражирана бе и членска карта на Дракополов от Международната полицейска организация- IPO, чието седалище е в Милано и има български офис във Варна. Почетният президент и учредител на IPO e Илия Животич, с офис на ул. "Савска" в Белград.

 

В сайта на организацията е посочено, че членове могат да станат всички, които искат да участват в IPO- програми и проекти като професионалисти в бизнеса, спонсори и тези, които споделят едни и същи ценности с програмата и целите на IPO. Всички официални членове от всички категории могат да получат значка, ламиниран пластмасов документ за самоличност и удостоверение, което ще бъде изпратено по пощата на адреса на пребиваване , се посочва в сайта.

Очевидно притежаването на подобна членска карта е плюс в бизнес-пътуванията на търговците на автомобили втора ръка, включително и Дракополов. Засега няма никакви данни той да е бил съпричастен на каквито и да е ценности и цели, залегнали в приоритетите на която и да е служба в Европа, а и в България. 

Но понеже у нас на всеки три дни се случва чудо, нищо чудно убитият да излезе негласен сътрудник на някоя от спецслужбите ни – каквато практика съществува и обяснява присъствието на знакови фигури от българското подземие в списъците за информатори с официални карти, издадени от службите.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във