Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Нежни шамари за забавени дела в СГС

Вместо да се притесни за мястото си, почти свалената от поста си председател на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева започна да наказва строго все още подчинените й градски магистрати.


На заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в сряда (9 ноември) стана ясно, че приятелката на вътрешния министър е санкционирала с обръщане на внимание своя колега, съдията Мариян Марков, защото бави дела. Магистратът, но и неговата шефка попаднаха в списъка на съдиите, забатачили най-много дела в съда, изготвен от Инспектората на ВСС.


Проверката на наказателното отделение на съда бе разпоредена след медийни публикации, че Янева бави твърде дълго дело срещу бившето ръководство на Софийски имоти. При ревизията, резултатите от която бяха оповестени в края на юли тази година се оказа, че освен нея още осем съдии, при това водещи главно знаковите дела, също са просрочвали изписването на съдебните решения или мотивите към тях.


Отличниците се оказаха Мими Петрова (работеща по делото Октопод), Иван Коев (водещ делото Цонев, Сантиров и др....), Владимир Астарджиев (Вальо Топлото, Ямболската адвокатка) Мариян Марков (водещ делото срещу Ал. Томов за Кремиковци) , Петя Крънчева (Убийството на бай Миле), Георги Ушев (отскоро назначен за шеф на спецсъда) , Костадинка Костадинова и Мирослава Тодорова - тя пък е председател на Съюза на съдиите в България.


Инспекторатът намери, че прегрешенията на шефката на съда Янева, както и на Тодорова, Коев и Астарджиев, са по-тежки и предложи на Висшия съдебен съвет да им наложи дисциплинарни наказания. Кадровият орган обаче още не се е произнесъл по тези случаи. За останалите бе предложено самата Янева да ги накаже с порицание или със забележка.


В сряда стана ясно, че тя е наложила на Мариян Марков най-лекото наказание. Той е забавил мотивите на 23 дела при разгледани общо 407, докато Янева е забавила 43 при разпределени й 369 дела.


За съдията Мариян Марков, който даде седем години затвор на Александър Томов за източването на Кремиковци и на футболния клуб ЦСКА, това далеч не е първото наказание. Така например през 2009 г. - отново заради бездействие - той бе санкциониран с намаление на заплатата с 25 на сто за 6 месеца.


Представляващият Висшия съдебен съвет Анелия Мингова коментира в сряда, че ако с окончателното си решение ВАС потвърди, че изборът на Янева е незаконосъобразен (виж. стр.3), ВСС трябва да обяви нов конкурс за шеф на градския съд в София. Според нея членовете на съвета са тълкували добросъвестно Закона за съдебната власт (ЗСВ) и са гласували тайно за Янева. По думите й въпросът за конституционната обоснованост на явния вот е бил поставян и на по-високо ниво, като е бил сезиран и Конституционният съд. Въпросът е доста сложен и ще изчакаме, за да решим, подчерта още тя. Според нея решението на ВСС е валидно, защото е достатъчно да има формирано мнение на мнозинството и то да бъде обективирано чрез подписите на тези, които са формирали воля на мнозинството.


Мингова смята, че решението на тричленния състав на ВАС за избора на Янева е валидно, макар че един от тримата съдии - Иван Раденков, не го е подписал. Етичната комисия към ВСС няма да се занимава със съдията, съобщи председателят й Цони Цонев, тъй като нямало текст в Етичния кодекс на магистрата, който да разглежда подобни случаи.


Според Цонев последици от действието на Раденков може да има за решението, но не и за самия него - така че същественият въпрос е дали документът е легитимен, след като е подписан само от двама съдии. Казусът се заплита от факта, че Раденков си е направил отвод, след като документът вече е бил оформен и гласуван. Единственият контрол сега е инстанционният - т.е. само петчленният състав на ВАС, който ще гледа делото, може да прецени дали предходното решение по него е нищожно. Според Цонев инспекторатът към ВСС може да се занимае единствено с движението на делото, но не и с отвода на съдия Иван Раденков.


Междувременно Висшият съдебен съвет одобри отпускането на 2.5 млн. лв. за изграждане на специализиран арест към сградата на новия специализиран наказателен съд, който трябва да заработи от 1 януари. Парите са от остатъка от бюджета на съдебната система и ще бъдат преведени по сметките на правосъдното министерство, което движи обществените поръчки за изграждането на помещенията. Килиите ще са за нуждите на новосъздадените спецсъд и прокуратура, които трябва да заработят от 1 януари следващата година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във