Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НЕКАДЪРНИЦИ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ДОЯТ ТЕМИДА

Висшият съдебен съвет (ВСС) нагледно показа, че гарван гарвану око не вади. Вместо да накажат и уволнят свой колега следовател, те го възнаградиха с няколко хилядарки.
На 4 април директорът на Националната следствена служба (НСлС) Ангел Александров внесе предложение за налагане на най-тежката дисциплинарна мярка уволнение на шефа на следствието във Варна Румен Радев. При извършена ревизия в тамошната служба са били констатирани множество нарушения на организацията на работата и липса на контрол върху дейността на следователите. По-сериозното нарушение е, че самият Радев не е изпълнявал стриктно задълженията си като ръководител. След предложението на шефа на НСлС Ангел Александров ВСС сформира тричленна дисциплинарна комисия, която да прецени дали има основания за уволнението на Радев.
Във вторник (10 април) обаче директорът на варненското следствие спешно пристигнал в София. Той отишъл при директора на НСлС и депозирал молбата си за напускане. В сряда (11 април) Ангел Александров заяви пред колегите си от ВСС, че внася две допълнителни точки за гласуване. Едната е, че оттегля предложението си за налагане на дисциплинарно наказание на Радев. А другата е ВСС да гласува за оставката на провинилия се магистрат.
Част от членовете на Висшия съдебен съвет всъщност подкрепиха с позицията си Александров, като казаха, че не е необходимо да гласуват за оттеглянето на искането за наказание. Достатъчно било да приемат оставката на Румен Радев и така автоматично дисциплинарното производство ще се прекрати.
С 22 гласа за и нито един против или въздържал се магистратите приеха оставката на шефа на варненското следствието. И по този начин те благословиха изплащането полагащото се на всеки магистрат обезщетение.
Според сегашния Закон за съдебната власт при напускане на съдебната система всеки един от съдиите, прокурорите и следователите трябва да получи до 20 брутни работни заплати. В резултат на злополучното (според едни) или щастливото (според други) гласуване Румен Радев ще напусне системата като достатъчно богат и най-вече ненаказан. По-неприятното е, че по време на заседанието нито един от членовете на ВСС и дума не обели, че приемайки оставката, провинилият се магистрат всъщност го амнистира, а Темида ще го възмезди богато и пребогато.
След края на заседанието на ВСС директорът на НСлС Ангел Александров се опита да избегне журналистите, които искаха да го попитат не е ли нередно или по-скоро безобразно приемането на оставката на следовател, предложен за наказание. Единственото, което се изплъзна от устата му, бе, че Радев напуска, защото се... пенсионира.
Оказа се, че на практика Александров е направил неуспешен опит да изпързаля медиите с обяснението за пенсионирането на Радев. Защото всички останали членове на ВСС, до които репортерите се добраха, отрекоха Румен Радев да е навършил необходимите 65 години за пенсиониране и оставката му въобще да е била свързана с това. Според тях Законът за съдебната власт (ЗВС) му давал право да си подаде оставка преди приключване на дисциплинарното производство и той се възползвал от тази възможност. Което наистина е така. Но пък, от друга страна, ЗСВ не забранява на Висшия съдебен съвет да отхвърли депозирането на молбата му за напускане и да продължи да гледа дисциплинарното производство, коментираха юристи за Параграф 22.
Всъщност членовете на ВСС се оправдаха със законодателни пропуски. В новия Закон за съдебната власт е предвидена възможност да не се гласуват оставки и да не се изплащат обезщетения, докато не приключи дисциплинарното производство. В сегашния нормативен акт това не е уредено, заяви пред медиите Анита Михайлова.
Каквито и висши оправдателни пилотажи да правят магистратите в случая, в крайна сметка Румен Радев няма да бъде натирен от следствието, каквото и наказание да заслужава.
Всъщност той е поредният магистрат, който вместо с шут напуска съдебната система с китка на прощаване и торба пари за обезщетение. Досега от тази възможност са се възползвали бившият районен прокурор на София Славчо Кържев, ексшефът на районната прокуратура в Разград Елена Хаджидимитрова, районният прокурор на Кубрат Вячеслав Николов и бившият районен прокурор на Русе -Люлин Матев.
Срещу първите трима има образувани досъдебни производства за престъпления по служба, а за последния бе внесено искане за дисциплинарно наказание уволнение заради нерегламентирани контакти с подозрителни лица. Паранормалното е, че на сбогуване споменатата четворка е събрала - като цяло, полагащите й се пълни обезщетения. (§22)

В сряда Висшият съдебен съвет увеличи заплатите на младшите и старшите магистрати. Със 7.4% скачат възнагражденията на младшите съдии, прокурори и следователи. Увеличението е със задна дата - от 1 януари. Редовите магистрати пък ще получат 5% увеличение на заплатите, но не от началото на годината, а от 1 април.

Преди заседанието на Висшия съдебен съвет в сряда (11 април) главният прокурор Борис Велчев заяви, че ще назначи проверка, която да установи колко наказания са наложили административните ръководители на своите подчинени през последната година. Изказването на Велчев бе провокирано от нарушения, извършени от прокурори през последните дни. Както вече е известно, на 5 април за подкуп бяха арестувани държавните обвинители Боян Тошев и Георги Манасиев. Само три дни преди това обвинителят от районната прокуратура в Севлиево - Милена Михайлова, влезе в съдебното заседание пияна. Проверката с дрегер показала, че тя има над 3 промила алкохол в кръвта. А на 3 април ченгета хванаха прокурора от Софийската районна прокуратура Иван Тасков да шофира в нетрезво състояние. Дрегерът отчел 1.48 промила в кръвта. Държавният обвинител заплашил полицаите с уволнение, като размахвал служебната си карта.
Боя се, че бройката на наказаните прокурори ще бъде смущаващо ниска на фона на всички 1600 държавни обвинители. Мисля си, че има проблем в прокуратурата. Не може държавни обвинители да се явяват на работа под въздействието на алкохол. Не приемам и прокурори да шофират след употребата на алкохол. Ако има нещо по-неприемливо от това - прокурор да кара пиян, това е да кара пиян и след това да си позволява да заплашва служители на МВР, каза в сряда Борис Велчев.
Според него началниците в прокуратурата трябва да бъдат по-взискателни към подчинените си. Велчев заключи, че най-вероятно проблемите в държавното обвинение се дължат на ниската взискателност от страна на административните ръководители, които често се примирявали с някои по-дребни или по-големи нарушения на прокурорите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във