Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Необяснимо

В свое изявление в началото на тази седмица евроминистър Гергана Паси използва любимата си метафора с Димитър Бербатов, за да илюстрира значението на един термин, който по думите й се среща често в докладите от Брюксел - необяснимо богатство: Никой няма да се изненада, ако звездата на Манчестер Юнайтед си купи яхта или Бентли, но всеки ще се озадачи, ако някой безработен си купи мерцедес, каза тя.
Евроминистърът направи сравнението си по повод на намерението да се проверяват сделките с имоти на стойност над 500 хил. лева. Какво прави впечатление на брюкселци, които посещават България? Скъпите коли, огромните къщи, покупките на яхти и на самолети, обществените поръчки, печелени от едри бизнесмени и политици.
Партньорите ни от Стария континент се притесняват нетолкова от богатството, в което някои тънат, а от неговата необяснимост. В други държави, когато има съмнения в легалния произход на парите на някого, с него се захващат съответните служби органи и не го оставят, докато не установят законно ли е забогатял, и не мирясват, докато не го натикат зад решетките, щом го е заслужил. У нас огромните къщи и скъпите лимузини са притежание предимно на бандити, но до момента Темида е неспособна да разкрие необяснимия им произход. Нарочените за крупни престъпници един по един се оказват невинни, а докато съдът се натутка да отнеме имуществото на някой необяснимо забогатял, то отдавна е преминало във владение на някой роднина. Такава ще бъде картината, докато няма истинска воля за разправа с корупцията, а само се размахват мерки на книга за замазване на очите на Брюксел. Мрачната, но реална перспектива е, че България още дълго ще си остане като своеобразен остров на необяснимото богатство в Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във