Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НЕОЦЕНЕНИ МАГИСТРАТИ НА ОПАШКА ПРЕД ВАС

Недооценени магистрати отново предизвикаха скандал в съдебната власт. На неколцина заподозрени в корупция и нечисти сделки слуги на Темида членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) удариха балтията преди месец и половина при раздаването на комплексни оценки, нужни на стотиците претенденти за конкурсите за висши магистратски постове. Тогава вместо най-високата оценка много добра някои магистрати получиха просто добра.
По този начин ВСС оряза мераците на дузина магистрати да заемат кресла на съдии или обвинители във върховните съдилища и прокуратури, заради което ощипаните решиха да обжалват решенията пред Върховния административен съд (ВАС).
След техни жалби бяха образувани шест административни дела, които бяха разгледани от тричленка на ВАС на извънредно заседание във вторник (2 септември). Решенията на съда се очакват в максимално кратки срокове.
Жалбите са свързани с обявения на 5 февруари тази година конкурс чрез атестиране за назначаване на съдии, прокурори и следователи.

Бургаска атака 1
Едно от делата във ВАС е образувано по жалба на съдията в Окръжния съд в Бургас Захарин Захариев. Тя била продиктувана от отказа на ВСС да го повиши в длъжност съдия във ВКС. Искането на магистрата беше Върховният административен съд да отмени решението на ВСС изцяло и да постанови провеждането на нов конкурс.
На тайно заседание на 16 юли тази година с три гласа за, десет против и 12 въздържали се членовете на Висшия съдебен съвет отказаха да пратят Захариев във Върховния касационен съд. Иначе магистратът беше класиран на трето място сред общо 47 кандидати, борещи се за пет щатни бройки във ВКС.
Името на Захариев отдавна присъства на страниците на Параграф 22. В бр.13 от 2006 г. подробно описахме как магистратът в черна тога произнесе три оправдателни присъди по дело за контрабанден внос на 14 000 т захар, образувано още преди единайсет години.
Щастливците, които се разминаха със затвора, са бившите служители в бургаското Районно митническо управление (РМУ) Кирил Бахчеванов и Пеньо Дичев, а колегата им Ростислав Арнаудов е бивш кадър на частната спедиторска компания Интершипинг ООД, собственост на мултака Янчо Патриков.
Според обвинителния акт, внесен в съда от Бургаската окръжна прокуратура (БОП), бившите митничари трябваше да отговарят пред Темида за престъпления по три текста от Наказателния кодекс: чл.219 - безстопанственост, чл.282 - неизпълнение на служебните задължения, и чл.311 - попълване на официални документи с невярно съдържание. Арнаудов беше съден само по чл.313 от НК, задето е съставил документ с невярно съдържание.
Общият размер на щетите, нанесени от сговорната дружина, е изчислен на 700 000 деноминирани лева, а БОП и РМУ са предявили към Пеньо Дичев граждански искове съответно за 394 833 и за 700 324 лева.
Процесуалните неуредици в делото обаче се оказаха толкова големи, че направо е странно защо ченгетата, следователите и прокурорите, разследвали захарната афера в продължение на осем години, все още взимат държавна заплата.
В хода на предварителното разследване е установено, че Кирил Бахчеванов, Пеньо Дичев и Ростислав Арнаудов са помогнали на Мултигруп да внесе незаконно около 60 000 т нерафинирана захар. Въпреки това обаче на 23 март 2006 г. състав на Бургаския окръжен съд с председател Захарин Захариев ги оправда по всички обвинения, повдигнати срещу тях, поради липса на доказателства. И то не какви да е доказателства, а... цял митнически манифест за 14 000 т контрабандна захар, който е изчезнал.
Къде и как по време на предварителното производство се е стопила разликата между реалното количество на контрабандната захар - около 60 000 т, и онези 14 000 т от изчезналия манифест, заради които тримата бяха изправени пред Темида, май никой вече не е в състояние да каже. Дори и само поради една причина - предварителното разследване е образувано още в началото на 1997 г., а съдебният процес започна седем години по-късно - през 2004-а. Време, съвсем достатъчно, за да бъдат заличени всички следи за каквато и да било престъпна дейност или пък да бъдат обработени всички свидетели, способни да доведат наказателното преследване до успешен край.
Ще протестирам оправдателните присъди на тримата веднага, след като получа мотивите за решението от Бургаския окръжен съд. Невъзможно е при наличие на толкова крупно престъпление като тяхното - контрабанда в особено големи размери, да признаеш обвиняемите за чисти като детска сълза, заяви за Параграф 22 тогава прокурорката по делото Жанет Красимирова.
Иначе още през август 1998 г. вътрешният министър ген. Богомил Бонев, шефът на тогавашната НСБОП ген. Кирил Радев и директорът на Главно управление Митници Пламен Минев се похвалиха, че са разбили контрабанден канал за захар, ощетил държавата с десетки милиони долари. Тогава те съобщиха, че за периода 1994-1998 г. в страната са внесени незаконно 305 914 т сурова и бяла захар. От тях 139 712 т са влезли през бургаското пристанище и са потънали в захарния завод на Мултигруп в с. Камено.
Бургаска атака 2
Дело беше образувано и по жалба на скандалния бургаски следовател Стефан Димитров. Магистратът подаде жалба срещу решението на ВСС от 16 юли тази година в частта му, с която са класирани кандидатите за прокурори във Върховната касационна прокуратура (ВКП), Върховната административна прокуратура и следователи в Националната следствена служба (НСлС).
Административно дело беше образувано и по друга жалба на Димитров срещу решение на ВСС от 10 юли тази година, с което членовете на съвета гласуваха комплексна оценка добра на жалбоподателя.
Името на Димитров, също както и това на Захарин Захариев, отдавна присъства в броевете на Параграф 22. Поводът всинца да обърнат взор към магистрата дойде на заседание на Висшия съдебен съвет на 15 юли 2008 г., когато шефът на Инспектората към ВСС Анна Караиванова обърна внимание на сигнал срещу него. Според доноса той е допуснал сериозни нарушения при разследване за двойно убийство на пътя, в което е замесен футболният бос Ивайло Дражев.
Както Параграф 22 писа, на 31 юли 1998 г. между Черноморец и Атия Дражев се вряза пиян с личното си Волво в идващ насреща Мерцедес с великотърновска регистрация. При жестокия удар на място загинаха двама души, пътуващи в немското возило - 40-годишният Димитър Кехайов от Велико Търново бе убит на място, а след 10-дневна кома в болницата почина и 20-годишната Румяна Димитрова от Горна Оряховица. Майката на Румяна - Верка, остана инвалид за цял живот.
Според заключенията на следователя Стефан Димитров виновен за смърта на Румяна и Димитър е не собственикът на волвото, а... турският шофьор Ниавзи Афчеоглу, карал колата на Дражев във фаталната нощ. С такива изводи делото влезе в архива до 2003 г., когато папките бяха изтупани от прахта, а случаят възложен на нов разследващ екип. Повдигнато бе обвинение, но този път срещу Ивайло Дражев, а процесът срещу него започва повторно през 2005 година.
Тогава стана ясно, че в действителност турчинът има свой клонинг. Истинският Афчеоглу е с двойно гражданство - българско и турско, родом е от Русе. По време на катастрофата обаче той се е намирал не на пътя между Черноморец и Атия, а... в Истанбул. При повторното разследване мъжът смаяно разпознава копието на личната си карта, която е изгубил при едно от редките си идвания в страната през 1997 г., близо година преди инцидента. Не познавам Дражев, не съм участвал никога в бизнес заедно с него, категоричен е турчинът.
На заседанието на 16 юли съдебен инспектор №1 Анна Караиванова съобщи, че според сигнала до Инспектората следователят не си е направил труда да провери дали наистина след катастрофата турчинът е бил прегледан в близка болница и часове по-късно е потеглил към Турция, както твърдял фалшивият Афчеоглу.
Справка на тогавашната РДВР-Бургас показала, че уж разпитаният турчин изобщо не е напускал пределите на страната. Следователно Стефан Димитров е съставил фалшив протокол за разпит.
Защитната версия на следователя беше, че сигналът срещу него е заради стара вражда с апелативния прокурор на Бургас. Тя била породена от разследване на Димитров, в което настъпил нечии финансови интереси, и това не се харесало на обвинителя.
По думите на следователя апелативният прокурор дори му казал, че няма да му остане длъжен и може да забавял, но не забравял.
Бившият шеф на Софийския районен съд Иван Колев поиска да се прегласува оценката му, която е добра, и тя да стане възможно най-високата - много добра. Твърдо срещу това искане се възпротиви председателят на Върховния административен съд Константин Пенчев.
Гласуване все пак се проведе. С 12 гласа против, 11 за и двама въздържали се членовете на съвета оставиха Стефан Димитров с оценка добра.
СГС настъпва...
Третото дело беше образувано по жалба на съдията в Софийския градски съд Татяна Нецова. Магистратката в черна тога възропта срещу решението на ВСС да не я повишава в длъжност съдия във ВКС или съдия във ВАС. Освен това жалбоподателката атакува повишаването в длъжност на други магистрати.
Името на Нецова изплува на бял свят след доклад на Сметната палата от ноември 2006 г. като една от седемте магистрати, които не са подали в срок декларация за имуществото, придобито през предишната година.
Четвъртото дело е образувано по жалба на колежката на Нецова в СГС Мария Георгиева срещу решението на ВСС да не я избере за съдия в Гражданско отделение на Върховния касационен съд.
Сама срещу всички
Административно дело е образувано и по жалба на следователя в Столичната следствена служба Светлана Стоянова-Вайзе. Магистратката се оплакала заради решението на ВСС, с което й е дадена комплексна оценка добра. Следователката се е ожалила и срещу решения за назначаване на кандидатите за свободните места във Върховния касационен съд (ВКС), Националната следствена служба, както и оценките на някои кандидати за длъжности в окръжните съдилища и окръжните прокуратури.
Освен това в жалбата си Вайзе е записала, че би трябвало да се определят като незаконосъобразни решенията за класиране на кандидатите за постове във... Върховния апелативен съд. Дали е случайна грешка, или обикновено незнание - май знае само самата следователка.
Името на Вайзе нашумя в края на 2006 г., когато тя и още трима нейни колеги пратиха две писма до Висшия съдебен съвет (ВСС) със сигнали за корупция срещу шефа на Четвърто следствено отделение Христо Станчев. В писмото те твърдяха, че от август 2004 г. началникът им започнал да се меси в работата им, като се опитал да определя кое лице да бъде пуснато и кое дело да се изработи така, че да бъде прекратено. Седмици по-късно той беше задържан и обвинен в получаването на подкуп в размер на 4500 евро.
На 26 септември предстои съдът да разгледа още 14 дела, образувани по жалби срещу конкурса, а на 8 октомври - още 18 дела. По този начин се блокира назначаването на висши магистрати до окончателното решаване на делата от ВАС. Това ще отнеме повече от месец, като се имат предвид насрочените за началото на октомври още 18 дела.
Само ден след като се проведоха първите шест заседания (сряда, 3 септември), шефът на Върховния административен съд Константин Пенчев обяви в телевизионния ефир, че съществуват контрабандни канали и в съда, без обаче да уточни какви точно.
По думите на висшия магистрат върху него е бил оказван натиск от депутата от БСП Георги Божинов и народни представители от Атака. През юни тази година депутати от двете партии поискаха оставката на Пенчев, недоволни от решения на административни съдии в страната по някои изборни дела.
Според Пенчев магистрати били купувани не само с пари, но и с обещания за развитие в кариерата. Ставало дума за пет-десет души, сподели шефът на ВАС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във