Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Неореалистично

Непрекъснатото поскъпване на горивата започна да дава първите странични ефекти. Статистиката на МВР показва, че успоредно с възходящата скала на цените на бензина и дизела се движи и скалата на кражбите на велосипеди. Така например в морската столица Варна - спряган като най-добрия град за живеене, само за едно денонощие тази седмица били откраднати дузина велосипеди. При това не става дума за колелета, изоставени незаключени и без надзор на улицата, а за возила, които престъпниците извадили от жилищни блокове и къщи.


Притиснати от поскъпващите горива, хората постепенно започват да заменят моторните превозни средства (МПС) с пътни превозни средства (ППС), задвижвани от жива човешка сила. При положение че велосипедите стават все по-търсено возило, резонно е да се увеличават и кражбите им. Тази ситуация поразително напомня за великия италиански филм от епохата на неореализма Крадци на велосипеди.


Сюжетът на лентата представя беден семеен мъж, който броди из улиците на Рим със сина си, опитвайки се да намери откраднатия си велосипед, без който не може да започне работа. Нищо чудно подобни покъртителни драми в скоро време да се разиграят и по улиците на София, Варна или, да речем, Бургас. Само че действието в онзи филм се развиваше в годините, когато Европа се възстановява от Втората световна война. Сега времената са други и крадците на велосипеди би трябвало отдавна да са на изчезване. При тези цени на горивата обаче очакванията са кражбите на колелета да нарастват. Ако бензинът продължава да поскъпва, не е изключено да доживеем в скоро време автокрадците да се преквалифицират в крадци на велосипеди - като по-доходоносна професия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във