Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НЕПОЗНАВАНЕТО НА ЗАКОНА НЕ Е ОПРАВДАНИЕ

Съвсем наскоро Старозагорският окръжен съд (СОС) доказа, че не прави разлика между Съдебна полиция и МВР и че не знае кой е длъжен да издирва изчезналите свидетели и кой трябва да ги води принудително в съдебната зала.
На 6 декември 2005 г. тричленен състав на (СОС) с председател Тоньо Тонев се събра за пореден път, за да разгледа делото срещу 40-годишната Светла Кънчева. През октомври 2003 г., при спецакция на полицията в Старозагорска област, в автомобила на Кънчева - Рено Меган, са открити 20.5 кг хероин. По случая е образувано предварително производство, по което Кънчева е привлечена като обвиняема по два текста от Наказателния кодекс: чл.242 - контрабанда, и чл.354а - за притежание на наркотици.
Делото влиза в съда през 2004 г., но оттогава е отлагано седем пъти заради неявяването на ключовия свидетел на обвинението - Радослав Ковачев от София. В хода на разследването е установено, че той е муле на Светла Кънчева, т. е. изнасял е дрогата извън България. По какви причини Ковачев се преражда от обвиняем в основен свидетел не е трудно да се отгатне, но това е друга тема на разговор. По-важното в случая е, че причината, заради която той блокира работата на съда в продължение на около година и половина, е стандартна: здравословни проблеми, които не позволяват явяването му в съдебната зала.
В един момент на съдия Тоньо Тонев му омръзнало да го разиграват като мечка на синджир, назначил съдебномедицинска експертиза и поставил на вещите лица една- единствена задача: да установят от какво толкова е болен важният свидетел. Съвсем естествено експертите установяват, че Радослав Ковачев е здрав като бик и нищо не му пречи да участва в процеса.
Въпреки еднозначното заключение на съдебномедицинската експертиза т. нар. ключов свидетел на обвинението продължил да се прави на интересен и да разиграва старозагорските магистрати, както му е удобно. Нахалството и пренебрежението към съда, демонстрирано от Радослав Ковачев, този път наистина вбесило съдия Тоньо Тонев и той разпоредил на съдебната охрана да доведе принудително свидетеля в залата за заседанието на 6 декември 2005 година.
Трудно може човек да си представи изненадата на съдебния състав, когато на 6 декември мястото на Радослав Ковачев отново се оказало празно. Вместо обаче да насочи гнева си в правилната посока председателят на състава - Тоньо Тонев, който е и председател на Старозагорския окръжен съд, тутакси глобил с по 200 лв. Радослав Ковачев и подполковник Евгени Тропчев, шеф на съдебната охрана в столицата.
Упоритият свидетел е наказан за неуважение към съда, докато ръководителят на съдебната полиция в София е отнесъл глобата, защото неговите хора не са изпълнили разпореждането на съда и не са търсили софийския жител Ковачев така, че да го намерят и да го отведат принудително в Стара Загора.
Проверка на Параграф 22 установи, че подчинените на подполк. Тропчев няколко пъти са ходили на адреса, посочен от Радослав Ковачев пред органите на досъдебното производство, но не са открили никого. А при последното им посещение съсед обяснил, че... не познава такова лице.
Кратка справка с нормативната уредба на България сочи, че установяването на самоличността и адресните регистрации на всички участници в наказателното производство (обвиняеми, свидетели, вещи лица и т. н.) е задължение на органите на МВР, на следствието и на прокуратурата. Докато издирването на внезапно изчезналите свидетели е задължение единствено на полицията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във