Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Непреходно

Папкай и слушкай, та голям да порастеш! Папкането в случая е във вид на десерт за Висшия съдебен съвет. Осем от членовете му ще заминават в двуседмична командировка. Не къде да е, а в САЩ, и то безплатно.

Парите са от Фондация "Америка за България", която стимулира редовно и безрезултатно демократичните и съдебните реформи у нас. От ВСС припомнят, че фондацията е приемник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Американската агенция за международно развитие. А тя пък е финансирана от американското правителство, с цел да подпомага прехода към демократично общество в България. Подпомага дори няколко медии, свързани със странен олигархичен модел.

Но да се върнем на ВСС-ейците, които дори не знаят какво ще правят в тая сладка командировка, но отиват. Програмата им включвала посещения в редица американски съдебни държавни институции с кадрови правомощия като тези на съвета. Блажени са вярващите, ако си мислят, че след завръщането си съветът ще започне да кадрува по американски.

Представляващата ВСС Соня Найденова защити командировката с аргумента, че не била първата от този род. Етичният шеф на съвета пък твърди, че не е редно висшият орган на съдебната власт да се обвързва с донорски пари от чужбина. А председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов ще пита едва след края на командировката какво е налагало да я има. Очевидно Панов не е усетил ползата от обучението на десетки български магистрати в САЩ, осигурявано в продължение на години от същите тези агенции, фондове и фондации.

Резултатите, както всички виждаме, са налице. Демокрацията у нас процъфтява и съдебната реформа се върти на пълни обороти. А демократичният преход е направо непреходен.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във