Параграф22 Weekly

§22 Анализи

(Не)Премерено

US-посланикът Джеймс Уорлик постигна непостижимото. Възроди БГ- патриотизма. Отначало с цели интервюта, после с отделни реплики. Като тази, че у нас има две съдебни системи - една за богатите, друга за бедните. В сряда обаче Уорлик провокира нов взрив на националната ни гордост с една-единствена дума. Отбеляза, че отбранителната ни политика малко прилича на фарс.
Та тоя фарс разлюти върховния главнокомандващ Георги Първанов. Но вместо да призове Уорлик на бойното поле или поне на дуел, президентът изля гнева си във Фейсбук. От времето на генерал Каулбарс, извънреден пратеник на руския император, никой чужденец не се е държал така като генерал-губернатор, гръмна по Уорлик Първанов.
После, като във виц, от посолството на САЩ уточниха, че Уорлик не е използвал думата фарс (farce), а изкуствен, фалшив (false). И тя се отнасяла не до отбранителната ни политика, а до дискусията за нея. Недоразумението се дължало на лошо озвучаване.
Дали обаче един преводач е в дъното на опълчението срещу посланика? Като уточни броя на съдебните системи в България, грешка нямаше. Освен онази, която видяха опълченците в Народното събрание, съда и прокуратурата. Изказването се оказа от непремерено до обидно.
После посланикът премери нещата, сочейки целта си - да провокира дискусия. И предложи факти - в САЩ случаите, когато правосъдието не възтържествува, са индивидуални. А в България...
Дали Уорлик е новият Каулбарс у нас, щом думите му цопват като в блато? Зер други генерал-губернатори странят от медиите, пък са далеч по-ефективни!

Facebook logo
Бъдете с нас и във