Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НЕРАЗБИРАЕМО

С всяка от малкото си осъдителни присъди срещу важни подсъдими българските магистрати ни показват необясними критерии, въз основа на които определят наказанията. Поредната илюстрация за коренно различния аршин, с който мери престъпниците българската Темида, е присъдата срещу бившите депутати от ДПС Митхат Табаков и Гюнай Сефер, произнесена тази седмица.


Бившият кмет на Дулово получи на първа инстанция 11 години затвор, а бившият областен управител на Силистра - десет години за злоупотреби на стойност 370 хил. лв. при ремонт на селски път. За сравнение, може да припомним, че енергийният бос Христо Ковачки получи само три години затвор условно за ощетяване на хазната с цели 16 млн. лева. Това наказание даде творчески тласък на олигарха да напише книгата Вселенския ред, която излезе наскоро по книжарниците.


За някакви си (на този фон) 280 000 лв. укрити данъци прословутият Цар Киро получи две години затвор, но ефективно. Може би магистратите искат да наваксат за годините, през които са го оставяли да вилнее на воля. Не по-малко фрапираща е и съпоставката с присъдата от девет години затвор, която получи Александър Томов за присвояването на 36 млн. евро от Кремиковци. Съдът мотивира малкото наказание с това, че той не е взел парите за себе си, а за да се издължи на Васил Божков за покупката на ЦСКА.


Най-щадящи са обаче магистратите към виновниците за автокатастрофи. Връх в леките наказания постигнаха пловдивските магистрати, които тази седмица осъдиха на 400 лв. глоба общинарка, блъснала с колата си две деца...


Като утеха за ощетените подсъдими можем да припомним, че повечето присъди (с малко изключения) ги намаляват или изцяло ги отменят на по-горните съдебни инстанции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във