Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НЕРВАК ЗАТРИ ЖИВОТА СИ С ЕДИН УДАР

За някои хора казват, че са родени убийци. Независимо дали живеят в среда, която ги предразполага към най-тежкото престъпление, или пък убиват, без да им мине през ума, че е напълно възможно да се стигне до фатален край.
В този смисъл навярно героят на тази история отговаря едновременно и на двете условия. Защото хем е разведен, живее с възрастната си майка и често посяга към чашката и всички негови познати и съседи го знаят като невъздържан тип, хем убива случайно преминаващ покрай него човек само с един удар. За което разследващите органи сметнаха за най-правилно, че е станало по непредпазливост.

Късния следобед на 28 декември 2006 г. учителят по Информационни технологии и Здравни и безопасни условия на труд в столичната Професионална гимназия по аудио-, видео- и телекомуникации А. С. Попов Божидар Делев пазарувал от близкия до жилището му супермаркет храна и пиене за семейството си. Той живеел на ул. Братя Миладинови в центъра на София (близко до пазара Георги Кирков).
На връщане към дома си Делев носил две чанти с покупки. На метри от него е пресрещнат от Васил Магерски, който живеел в съседна на неговата кооперация. Без да обяснява каквото и да било, Магерски се обърнал с гръб към преподавателя и се навел. В следващия момент той рязко се обърнал и с премерен удар
стоварил юмрука си върху гърлото
на Божидар Делев, сякаш всяка вечер е заспивал с героите от кеч федерацията.
Учителят мигновено се строполил на улицата, а чантите с покупките отхвръкнали на метри от него. При падането мъжът си ударил главата на плочките на тротоара. Въпреки това останал в съзнание.
Неволни свидетели на случката станали Юлиан Богданов и Венцислав Методиев. Двамата младежи проследили случката от близък блок. За по-малко от две минути момчетата изскочили навън и се нахвърлили върху нападателя. Въпреки че Васил Магерски е висок почти два метра и тежи повече от 100 кг двамата успели да го избутат на няколко метри от Божидар Делев.
През това време хора, случайно преминаващи по улицата, звъннали на полицията и Бърза помощ. След като видял накъде отиват нещата,
Магерски се барикадирал в апартамента си
По това време той живеел само с възрастната си майка. Познати на двамата разказаха пред репортер на Параграф 22, че мъжът често вдигал скандали на родителката си, псувал я и я обиждал по най-брутален начин. Често съседите не могли да спят заради семейните скандали. Години преди това се развел с жена си и нерядко пиел алкохол в големи дози.
Минути след подадения сигнал на тел.166 ченгета от столичното трето РПУ пристигнали на място. Човек, живеещ в кооперацията, отключил входната врата и показал на униформените в кой апартамент се е заключил побойникът. Заедно с ченгетата се качили и момчетата, които избутали нападателя.
Почти половин час органите на реда се опитвали да накарат Магерски да излезе от убежището си и доброволно да се предаде. По едно време обаче нападателят предприел... най-абсурдния възможен ход в ситуацията. Изведнъж той отворил вратата на апартамента, но вместо да посрещне полицаите с вдигнати ръце
тръгнал да ги коли с ножица
За радост не успял да изпълни пъкления си замисъл и униформените набързо щракнали белезниците върху ръцете му. Магерски веднага е прибран в полицейското управление за 24 часа, а на следващия ден (29 декември) му е наложена постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.
Докато траел екшънът с буйстващия Магерски, линейка дошла да прибере учителя Божидар Делев. Тъй като свидетелите Юлиан Богданов и Венцислав Методиев отишли с полицаите до апартамента на Магерски, в линейката се качила продавачката в близкия хранителен магазин Виолета Димитрова.
Тя разказа пред Параграф 22, че докато пътували към Пирогов, удареният учител бил в добро състояние и дори разговаряли за случилото се. Божидар Делев се оплаквал от силни болки в гърлото и тила, който пострадал след падането му на тротоара.
Мъжът е настанен в болничното заведение и веднага му е оказана медицинска помощ. Лекарите преценили, че за момента не е наложително да се прави операция и оставили Делев под наблюдение. На другия ден (29 декември) обаче състоянието му изведнъж се влошило и преподавателят изпаднал в кома.
При падането Делев получил мозъчен кръвоизлив, но очевидно той се е проявил ден по-късно, разказва Виолета Димитрова. Лекарите го оперират, но състоянието му вече било критично. На 2 януари тази година преподавателят умира, без да дойде в съзнание.
Срещу Магерски веднага е образувано следствено дело за
причиняване на смърт по непредпазливост
вследствие на умишлено нанесена тежка телесна повреда (чл.124, ал.1 от Наказателния кодекс). Наказанието предвижда лишаване от свобода от три до дванадесет години. Показания дават свидетелите Юлиан Богданов и Венцислав Методиев, както и Виолета Димитрова.
Тези дни се очаква прокуратурата да внесе обвинителен акт срещу Васил Магерски по същото обвинение в Софийския окръжен съд. А като се имат предвид свидетелските показания на младежите, Виолета Димитрова и ченгетата, арестували килъра, става ясно, че Магерски със сигурност ще трябва да полежи поне десет години зад решетките. Естествено, ако при разследването не са допуснати фатални грешки и прокуратурата си свърши работата, както трябва.

Facebook logo
Бъдете с нас и във