Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НЕСЕБЪРСКИ ИМОТ ПРАТИ КМЕТ НА ДАНС-ИНГА

Над 3 декара златен терен на брега на морето в новата част на Несебър пустеят вече втора година. Апетитният имот странно е останал незасегнат от инвестиционния бум в черноморския град през последните няколко години. На фона на лудото строителство в съседство пустеещата земя изглежда, меко казано, алогично.
Теренът се намира на около 200 метра от сградите на несебърския съд и на местната прокуратура, вляво от пътя за стария град и буквално на метри от плажа. Дворът е неподдържан от години, тревата е избуяла, ръждясала ограда скрива от чужди погледи порутената сграда, на която все още се мъдри надпис Почивна база, с. Кортен.
Вратите на порутената сграда са заключени, половината от прозорците на приземния етаж обаче зеят изпочупени и разбити. От пръв поглед се вижда, че станцията е необитаема поне от няколко години…
Въпреки жалкия си вид въпросната сграда е обект на люта съдебна битка, страни по която са кметът на Нова Загора Николай Грозев и Земеделската кооперация в с. Кортен.
Съдебната сага започва преди около осем години по времето, когато се извършва ликвидация на селскостопанската кооперация в новозагорското село. Станцията в Несебър е един от най-ценните имоти, с които разполага земеделската кооперация. При ликвидацията член-кооператорите отказват да се разделят с почивния дом. На практика кортенци са собственици на 50% от сградата. Останалите 50 на сто се водят в активите на ППК - село Караново. През 2002 г. половината от сградата е изкупена от сегашния кмет на Нова Загора Николай Грозев - чрез частната му фирма ЕТ Нина - ГО. Собствеността е придобита в рамките на два поредни месеца чрез две поредни сделки.
Нямам идея кога и как кооперацията в село Караново е продала на Грозев дела си в станцията, без преди това, както изисква законът, да го предложи на съсобствениците си от село Кортен. Но при условие че сделките са изповядани пред нотариус в град Несебър, предполагам, че за целта са използвани документи с невярно съдържание, твърди адвокатът на кортенци Милен Козарев.
От името на своите клиенти той започва съдебно дело, за да докаже, че градоначалникът на Нова Загора е придобил дела си в сградата незаконно. И печели първата битка в Несебърския районен съд.
Опонентът обаче обжалва решението пред Бургаския окръжен съд (БОС). Междувременно председателят на земеделската кооперация в село Кортен умира. В БОС се появяват свидетели, които устно декларират, че още през 2002 г. той е имал оферта да изкупи частта на карановци от сградата, но се е отказал от сделката.
Това дело беше обречено, но в крайна сметка открихме в бургаската областна управа Акт за държавна собственост на имота на името на ППК - Кортен. Това реши спора и затова заведохме ново дело срещу Грозев, за да го извадим от имота, управляван от него противозаконно, твърди Козарев. Според него кметът на Нова Загора се е разпореждал еднолично и е стопанисвал станцията напълно самостоятелно, а натрупаните неплатени сметки за ток и вода пристигали със запис на заповед в земеделската кооперация, която според регистрите се водела единствения и реален собственик на терена.
Към момента никъде и в нито един официален регистър Грозев не е отразен като стопанин дори и на част от терена. Едва сега, вече от позицията си на кмет, той е подал искане до Агенцията по кадастър за вписване в регистъра като собственик на част от станцията. Поради висящо дело в Районния съд в Несебър производството по вписването е прекратено, а заповедта за спиране не е обжалвана от Грозев и е влязла в сила, твърди новата председателка на ЗПК - Кортен Мария Начева. Междувременно в кооперацията започват масирани проверки от прокуратура, от данъчните и полицията. Грозев пък е подал сигнал в Районната прокуратура, че са му нарушени правата на собственик на сградата на почивната станция.
Според кмета на Нова Загора кортенската кооперация е извършила измама, като е завишила прилежащия терен към сградата неправомерно от 1.1 до 3.5 декара и е манипулирала кадастъра на Несебър. Пак с фалшифицирани документи според Грозев той е бил заличен от регистъра, за да му отнемат правото на 42% от собствеността върху терена.
Към момента фирмата му - ЕТ Нина - ГО е заличена от регистрите. Тя няма нищо общо със станцията, но Грозев е запазил собствеността в базата, според самия него, не за да печели, а за да ходи там на почивка.
Всъщност битката за порутената база е проформа. И за непосветените е ясно, че който придобие 100% собственост върху сградата, ще може да претендира необезпокоявано за земята под нея след това. А стойността на имота се покачва с всеки изминал ден…
Докато спорът между новозагорския градоначалник и кооперацията в Кортен се изяснява в съда, още един сигнал срещу Николай Грозев е на дневен ред - този път до Държавната агенция Национална сигурност. Документът е подписан от бургаския адвокат Милен Козарев. В него той представя копие от фактура от ЕТ Нина - ГО, подписана от Николай Георгиев Грозев - на стойност 84 607 лева. Счетоводният лист е без дата, независимо че става въпрос за сума - според правото - с особено големи размери. Фактурата се отнася до нощуване и хранене в базата. Тя е опростена и не е данъчно отразена. Издадена е на името на СПК - но в село Кортен в Република Молдова. Заради уникалното съвпадение на имената двете села се побратимили преди години. Молдованците почивали на българския бряг на Черно море и ползвали базата в Несебър. С въпросния документ били отчетени нощувките на чуждестранните граждани през периода 2004-2005 година. Заради възможността върху огромната сума да не са платени данъци адвокат Милен Козарев е поискал спешна проверка и от данъчните.

Facebook logo
Бъдете с нас и във