Параграф22 Weekly

§22 Анализи

(Не)случайни случайности

S 250 54b2c357 99d5 4ed2 9d00 47299358dfee

Разследването срещу съдия Румяна Ченалова се оказа свързано с куп любопитни хора, събития и спорове за пари. При това огромни пари, както е обичайно за енергийния бизнес. Въпросът обаче е какво е мястото не само на съдийката, но и на прокуратурата в този пъстър калейдоскоп от странни съвпадения.

Да припомним, че Ченалова бе обвинена в престъпление по служба, тъй като в нарушение на закона е допуснала поправка на съдебни протоколи по дело на "Обединени енергийни търговци" ООД и НЕК, а действията й са целeли да облагодетелстват "Обединени енергийни търговци".

По време на делото за ареста й в края на миналата седмица стана ясно, че при разследването са събрани данни и за възможни договорки за уреждане на съдебен спор, по който тя е била докладчик, в полза именно на "Обединени енергийни търговци". Свидетели са дали показания, че имало сметка, по която на два транша трябвало да се преведат малко над половин милион лева, за да бъде решено делото "правилно".

Не е повдигнато такова обвинение срещу Ченалова обаче, въпреки неистовия напън на прокуратурата да я прибере в ареста на всяка цена.

Междувременно стана ясно кои са основните прокурорски свидетели, които говорят по време на разследването за корупционно поведение на Ченалова: бившият депутат от НДСВ Димитър Ламбовски и Димитър Попов - бизнесмен, чието име нашумя най-много покрай афера за укриване на ДДС. Преди години той беше ортак на бившата шефка на Митниците Елка Владова в русенското предприятие "ЗИТА" ЕАД. И срещу двамата бяха повдигнати обвинения в укриване на данъци, и двамата бяха осъдени. А само преди броени дни Комисията за конфискация на незаконно придобито имущество обяви, че е осъдила Попов и ще му отнеме имущество за 125 000 лв. - именно заради русенската му афера.

Любопитен щрих към обвинението дава фактът, че Димитър Попов и Димитър Ламбовски са членове на борда на директорите в една и съща фирма, която се занимава с търговия с електричество - "Вивид Пауър" ЕАД. Няма как да не се набие на очи, че и "Вивид Пауър", и "Обединени енергийни търговци" (фирмата, в чиято полза според прокуратурата е действала Румяна Ченалова) са регистрирани на един и същи адрес. И двете дружества са регистрирани на софийската улица "Боянска река" 12. Освен адреса обаче тях ги свързва и друго: до 2012 г. собственикът на "Обединени енергийни търговци" Ангел Божилов е бил и член на борда на директорите на "Вивид Пауър". Димитър Попов и Димитър Ламбовски влизат в управата след него. Това, впрочем, обяснява и съвпадението в адресите на двете дружества.

Сега обаче между Ламбовски и Божилов тече лют спор заради сделка с доставка на ток от Гърция на стойност 13 млн. лева. Божилов твърди, че има да прибира милиони от "Вивид Пауър".

Куриозно е и как този факт стана известен на медиите - покрай необяснимото изчезване на Петко Сертов, който бе нает на работа именно в"Обединени енергийни търговци".  Бившият шеф на ДАНС в края на миналата година мистериозно се загуби в Гърция и още по-мистериозно се завърна, без и до ден днешен някой да е разбрал защо се случи това.

Спорът между "Вивид Пауър" и "ОТЕ" е обикновен търговски спор, каквито има хиляди в страната. Съдия Ченалова никога не е била рефер в него - такова дело не й е възлагано в СГС, сочи справка в деловодството. Затова и всичките тези връзки и събития на пръв поглед нямат нищо общо с обвиненията срещу нея. Само че струпването на толкова много съвпадения за кратък период от време - все около "Обединени енергийни търговци", изглежда твърде съмнително. Особено по нашите географски ширини.

Именно затова е интересно да се разбере каква е ролята на Румяна Ченалова в цялата тази верига от (не)случайни случайности. И дали наистина тя не се е оказала просто "удобната" мишена? С появата на която хем да се вдигне достатъчно пушилка, хем да се скрие някакъв друг, далеч по-важен сблъсък на интереси. А и държавата получи "червена точка" заради безкомпромисната си борба с престъпността и корупцията.

Засега се вижда само пушилката...


 

Вече месеци наред държавата се "забавлява" с нови и нови епизоди от сагата "Румяна Ченалова". Първо френският посланик у нас Ксавие дьо Кабан метна главата й на обществения дръвник заради висящо пред нейния състав дело за несъстоятелност срещу две френски дружества. После във Висшия съдебен съвет се изсипаха камара сигнали и искания за образуване на дисциплинарни производства срещу съдийката - някои от случаите са съвсем прашасали. Висшият съдебен съвет пък внезапно се събуди от дългия си зимен сън и с неочаквана бързина и дълбока загриженост за имиджа на родното правосъдие "уреди" Ченалова с няколко дисциплинарки и я отстрани временно от длъжност. Накрая в "екшъна" се включи и прокуратурата, която дни преди Великден обяви, че разследва Ченалова за две престъпления, та чак започна и да я издирва принудително, защото призовкарите не я намерили у тях. После съдийката сама отиде да се предаде в полицията, след което бе организиран зрелищен екшън, обилно отразен от всички телевизии: Ченалова с белезници на ръцете бе изправена пред съда. Но съдията скорострелно излезе от ареста срещу 8000 лв. гаранция. Което си беше съвсем очаквано: за всеки юрист е ясно, че с чистото й съдебно минало, с обвиненията, които са й повдигнати, и с огромната опасност да бъде оправдана - както вече стана обичайно да се случва, трудно би се намерил съд, който да я задържи зад решетките.

Facebook logo
Бъдете с нас и във