Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НЕСРАВНИМО

Каква е връзката между Достоевски и Ахмед Доган ? На пръв, че и на втори поглед - никаква. Единият е писател класик, оставил не един и два шедьовъра. Другият е лидер на ДПС и депутат, за когото не е много ясно с какво ще остане в историята. Освен с хидровъзела Цанков камък, за който взел 2 милиона евро хонорар в качеството си на консултант. Сега се води дело за това, дали като е давал консултации по проекта, депутатът е влязъл в разрез със закона за конфликт на интереси. Съдът задължи депутата да предостави доказателства за извършената от него работа по проекта, а също и за професионалната му квалификация в областта на геодезията и строителството. Нито той, нито адвокатът му Румен Еленски представиха такива и тази седмица.
Задачата на Ахмед Доган била да изготви анализ за икономическия ефект от проекта, за неговите социални измерения, както и за възможностите за развитие на възобновяеми енергийни източници. Техническо образование не му е било нужно. Адвокатът на Доган смело заяви, че и Достоевски е завършил медицина, но това не му пречело да пише романи. Но от уважение към читателите си нека уточним, че Достоевски никога не е учил медицина, а военно инженерство. Така че вероятно би бил по-подготвен за консултант по подобен проект на Доган, който е философ. Второ за писател не се учи никъде, за разлика от инженерството. От създаването на един роман никой не може да пострада, но не и от водно-техническо съоръжение.
Впрочем, тези коментари са съвсем излишни, тъй като Доган попада в конфликт на интереси в качеството си на депутат, а не на специалист. Другото е въпрос на компетентност, а както е известно, в България всеки върши това, дето не му е работа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във