Параграф22 Weekly

На тъмно

Несъстоятелност за милиарди

Случайни разпределения или откровено безочие?

Заместник-председателката на СГС Богдана Желявска знае как да разпределя важните дела.

 

Делото за несъстоятелността на КТБ се очертава като съдебна атракция № 1, но вероятно ще спре преди още да е започнало. Съгласно Закона за кредитните институции решението на БНБ за отнемане на банков лиценз подлежи на съдебен контрол пред Върховния административен съд (ВАС).

Съдебното производство е на две инстанции и започва по жалба, подадена от заинтересованите лица в 14-дневен срок. За разлика от други оспорвани административни актове съдът обаче не може да спре изпълнението на оспорвания акт по своя преценка възоснова на искане на някоя от страните. Въведена е изрична забрана за това, като е посочено че актът подлежи на незабавно изпълнение. Но макар и да се изпълнява, оспореният акт не е влязъл в сила, тъй като същинското дело за отмяната му тепърва ще се води. А преди то да приключи пък не може да се развива делото по несъстоятелност в гражданския съд. Законът за банковата несъстоятелност допуска то да започне само при влязъл в сила акт за отнемане на лиценза. В противен случай делото по несъстоятелността се спира до окончателното произнасяне на ВАС. 

Тази седмица обаче делото по несъстоятелността в Софийския градски съд (СГС) зацикли още преди да е започнало.

Първо в понеделник (10 ноември) стана ясно, че делото е разпределено на съдийката Калинка Илиева (да не се бърка с "калинката" на ГЕРБ Калина Илиева - ексшеф на Фонд "Земеделие"). Ден по-късно тя си направи отвод, СГС съобщи, че причината за него са медийни публикации, които внасят съмнения в нейната безпристрастност. В основата им било обстоятелството, че тя е командирована в съда от Софийския районен съд едва миналото лято, а командированите в по-горни инстанции магистрати са по-лесни за манипулиране заради несигурното им положение. Илиева е докладчик и по делото за несъстоятелност на ТВ7, което й беше поверено след отвода на съдията Ивайло Родопски.

Разпределението на делото било направено от сочената за сив кардинал в СГС Богдана Желявска, която е председател не на търговското отделение, в което ще се разглежда делото, а на гражданското. Протокол за това "случайно" разпределение обаче така и не се появи нито в електронната система на съда, нито в ползващата данните й система на Висшия съдебен съвет. От СГС обясниха това по възможно най-неубедителния начин - възникнал технически проблем с интернет връзката. Номерът на делото бил генериран, но заради срив в системата не бил получен в съвета. След отвода на Илиева Желявска отново разпределила делото на "случаен" принцип и то се паднало на човека, който е далеч по-логично да го разпределя - председателят на търговското отделение Иво Дачев. Протоколът за това разпределение вече беше публикуван, а делото се оказа под друг номер, за който системата на СГС твърдеше, че "няма такова дело". След острите публични реакции Висшият съдебен съвет реши да извърши проверка по случая, за която си даде 10-дневен срок.

Очевидно за случайно разпределение не може и дума да става, което пък не означава че и след преразпределението делото ще бъде разглеждано безпристрастно. При толкова "случайности", разминавания и недомлъвки Съюзът на съдиите излезе с призив Висшият съдебен съвет да извърши проверка по случая. От нея обаче не може нищо да се очаква предвид специалния статут, с който се ползва женското трио в ръководството на СГС - Богдана Желявска, председателката на съда Владимира Янева и шефката на наказателното му отделение Петя Крънчева. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във