Параграф22 Daily

НАП, ДАНС, прокуратурата и офшорните грешници:

Неведение по закон

Каквито и разкрития за български политици и олигарси, притежаващи офшорни компании, да изскочат в бъдеще от кутията с досиетата "Пандора", българските институции, компетентни да ги разследват, ще продължат да се държат като нещипани девици. Такава поне бе реакцията им досега, след като станаха известни данните за офшорните фирми, притежание на бившия депутат от ДПС и настоящ кандидат-депутат Делян Пеевски, майка му Ирена Кръстева и бившия външен министър от кабинета "Борисов" Николай Младенов.

 

Както е известно, след като компаниите на Пеевски бяха осветени от разследването на Meждyнapoдния ĸoнcopциyм нa paзcлeдвaщитe жypнaлиcти (ІСІЈ), ДАНС побърза да оповести, че го проверява далеч преди досиетата да гръмнат - още от юни месец тази година.

От Haциoнaлнaтa aгeнция зa пpиxoдитe (HAΠ) бяха по-скромни и обявиха, че

тепърва зaпoчвaт пpoвepĸa нa бългapcĸитe физичecĸи и юpидичecĸи лицa,

осветени от досиетата и за целта са пoиcĸaни дoпълнитeлни дaнни oт ІСІЈ.

Засега проверките на ДАНС и НАП са насочени към компаниите и финансовите машинации на Пеевски. Данни, че другите двама герои на "Пандора пейпърс" - Ирена Кръстева и Николай Младенов, също ще бъдат "нищени", няма. А и да има, но те да се пазят далеч от очите и ушите на медиите, общото впечатление за работата на двете агенции по щекотливата тема си остава: за пореден път гоним бързия влак поне едно денонощие, след като е минал и заминал покрай гарата ни. 

За отговорността на прокуратурата пък изобщо да не говорим - според ведомството на Иван Гешев няма нищо незаконно около финансовите дела на Пеевски. И по повод многобройните сигнали за далаверите му като депутат, и във връзка със санкциите по глобалния закон "Магнитски", и по отношение на разкритията на "Пандора пейпърс". Настоящият кандидат за народен представител от листата на ДПС е чист като момина сълза, като в това отношение позицията на прокуратурата подозрително съвпада с категоричното становище на партията (му) кърмилница.

Заместник-ръководителят на специализираната прокуратура Данаил Шостак уточни, че засега ведомството му е в режим на изчакване.

"Не сме получавали сигнал за проверка от страна на ДАНС.

Наличието на офшорни сметки или оперирането в такива зони не е престъпление и затова ще изчакаме анализа на Държавна агенция "Национална сигурност" по случая", заяви Шостак.

За разлика от прокуратурата, НАП просто напира да изясни всичко докрай. От ведомството на недолюбвания от Борисов и хората му Румен Спецов, без да искат признаха, че и те четат "БАНКЕРЪ", но някак си ги е срам да си признаят. Миналата седмица писахме, че те няма как да не знаят за офшорките на тримата, защото България е подписала и ратифицирала "ресорна" конвенция. Едва онзи ден се появи съобщението, че съответните служители на НАП щели да cpaвнят дaннитe пo "Дocиeтaтa Πaндopa" c инфopмaциятa, пocтъпилa пo т. нap. мeждyнapoдeн oбмeн, пpи ĸoйтo cтpaнaтa ни регулярно пoлyчaвa cпpaвĸи зa парите и имотите на бългapcĸи лицa зaд гpaницa.

НАП могат да oбpaзyвaт пpoвepĸи или peвизии в cлyчaитe, когато разполага с конкретни данни зa "спестяване" на данъци или укриване на доходи. Очевидно чак след това ще дойде ред на ДАНС, а по-късно и на прокуратурата. Въпросът обаче "Защо при предишните ръководства на НАП и на ДАНС, Специализираната дирекция "Финансово разузнаване" и Специализираната прокуратурата не са разследвали нито един българин, притежаващ офшорни компании и сметки?", продължава да се рее из ведомственото небитие. И това - оказва се - никак не е случайно.

По някаква черна ирония,

бездействието на НАП, ДАНС и прокуратурата е международно предопределено.

За международния обмен на данни, регулиран както от Конвенцията за сътрудничество по данъчни въпроси и многостранните споразумение към нея, подписани и ратифицирани от 114 държави, така и от един наръч европейски директиви, вече стана дума.

За съжаление, оказва се, че международните договори в обратната посока - каквото знае НАП, за себе си го знае - са не по-малко на брой. И точно заради тях, данъчните нямат абсолютно никакво право доброволно да предоставят на ДАНС и на прокуратурата "офшорна" или нормална данъчна и банкова информация. За да се случи това, срещу собственикът (собствениците) на офшорката (или на офшорките) трябва да бъде образувано конкретно досъдебно производство. Тоест - да бъде открита т. нар. ловна експедиция.

Международните спогодби и стандарти за обмен на данъчна и банкова информация изрично забраняват подобни "ловни експедиции", без значение дали те са единични и еднократни, или пък са масови - като "Панама пейпър" и "Пандора пейпър" - когато властите търсят много и различни данни за голям брой български данъкоплатци, имащи доходи или имущество и сметки в чужбина, включително и в офшорни зони.

Забраните за организиране на "ловни експедиции" засягат и случаите, когато агенцията изисква данни за конкретен данъкоплатец от всички или повечето държави, ратифицирали конвенцията, но без да са посочени конкретни данни и конкретна информация за доходите и имуществото на това лице във всяка една от замолените държави.

ДАНС и прокуратурата са на същия хал като НАП, така че те също нямат право да разполагат с "чувствителната" информация просто, защото обществените интереси налагали. Въобще -

"ловът" на офшорни грешници се оказа трудна работа.

Горе-долу Даже по-трудна и от горе-долу Използването на такава информация за целите на разследване на други престъпления извън данъчните пък може да се извършва само с изричното съгласие на предоставящата я държава. Въобще "ловът" на офшорни грешници се оказва толкова труден, колкото и екстрадирането на криминални "трофеи", обявени за издирване с червената бюлетина на Интерпол.

За да поискаш "нещо", трябва да докажеш съществуването му. Но ти не можеш да докажеш нищо, преди да си получил въпросното "нещо".

Засега това е положението с борбата срещу прането на мръсни прати през офшорни зони, пресичането на престъпната практика за укриване на доходи чрез офшорни зони и легализирането на високата корупция през офшорни зони.

Войната обаче продължава, но за съжаление даже и като на кино не е...

Facebook logo
Бъдете с нас и във