Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Невежество

Напоследък стана нещо като мода да се гори конституцията по време на уличните протести. Хората, които я палят, не могат да дадат смислено обяснение защо го правят. Един демонстрант от Пловдив пък показно набучи на кол основния закон на държавата и го обяви за противонароден. Забил съм и един пирон, защото не ни върши работа, обясни той. На въпрос как трябва да изглежда конституцията, за да върши работа, човекът от улицата обясни, че тя трябва да бъде народна, а не буржоазна, защото ние не сме буржоа, а рая...


Това невежество не е учудващо, показва едно изследване на НЦИОМ, публикувано в началото на тази седмица. От него става ясно, че 78% от участниците в допитването декларират, че въобще не са чели основния закон на държавата. Тази цифра стои почти непроменена от 1999 г. досега. В това число влизат слабообразованите, живеещите в селата и представителите на етническите малцинства.


Останалите 22 на сто от интервюираните - тези, които твърдят, че са чели конституцията - са на възраст между 30 и 39 години, високообразовани и живеещи в столицата. Вероятно обаче ниският дял на прочелите конституцията е още по-нисък, защото някои хора със сигурност лъжат, за да не ги сметнат за невежи.


Изследването на НЦИОМ показва също, че 93 на сто от хората, които не познават своите основни граждански права и задължения, не са чели частта от конституцията, където те са описани. Така че не е зле да прочетеш дадена книга, преди да я изгориш. Особено ако това е основният закон на държавата. Запознатите и специалистите твърдят, че там има и страници, които не са за изгаряне.

Facebook logo
Бъдете с нас и във