Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НЕВИННО ОСЪДЕН ИЛИ НЕДОКАЗАНО ВИНОВЕН?

Възможно ли е човек да бъде осъден, без да има категорично доказана вина? Оказва се, че може - пример за това е съдбата на ботевградчанина Стефан Цанов, пред когото се е очертала прекрасната перспектива цели 19 години да разсъждава над този въпрос. Какъв е отговорът, само Цанов си знае. Бедата е, че засега той се води осъден на базата на съмнителни доказателства и може би най-вече заради шестото чувство на съда.

Убийството
Както Параграф 22 вече писа в своя бр.34 от 2007 г., историята е простичка - двама души решават да се отърват от своя кръвен враг. Изпълнението обаче е толкова некадърно, че е цяло чудо как изобщо самите убийци са оживели.
Според обвинителния акт на 12 май 2005 г. вечерта 26-годишният ром Георги Маринов-Рабиша и 17-годишната му приятелка Леонора Миткова вечеряли в ресторант Ти Ви в Ботевград. Тръгнали си около 0.30 ч., после влезли в дискотека Йоланда, където пили до към 3.20 часа.
От денонощен павилион навън си купили сандвичи и пет минути по-късно се запътили към хотела, в който смятали да пренощуват. Пътят им минавал през централния площад на Ботевград. Там обаче те попаднали в капан.
Когато пресичали площада, двама маскирани мъже изскочили от храстите и започнали да стрелят по тях. По-късно станало ясно, че стрелците са гардовете на дискотека Ти Ви - Петър Митев и Ивайло Иванов. Рабиша е повален с два куршума, а приятелката му е простреляна три пъти в гърба.
Килърите обаче били странно разположени. Единият обстрелвал мишените си в лице, а другият ги изненадал в гръб. В резултат на фронталната стрелба един от нападателите пострадал от приятелски огън.
Според обвинителния акт тогава на помощ им се притекъл Стефан Цанов (управител на Ти Ви), който иначе следял стрелбата отстрани. Той взел пистолета от единия си авер (не е уточнено от кой и какъв е пистолетът), върнал се и хладнокръвно довършил Маринов с контролен изстрел в главата.
Кой знае защо тримата убийци пропуснали да сторят същото и с приятелката на рома. Въпреки раните си тя видяла с очите си екзекуцията на любимия си. Познала Стефан Цанов само по... изключително характерната походка, която не можела да се сбърка.
Разследването
Близо до телата криминалистите откриват кървави дири, които водели до близките храсти. Там ченгетата намират маска. Направената на по-късен етап ДНК-експертиза установява, че я е носил Петър Митев.
Макар и ранена, 17-годишната Леонора дава показания. След разказа й тайнствените кървави следи намират своето обяснение. Става ясно, че Петър Митев е бил ранен от приятелския огън на Ивайло Иванов. На всичко отгоре Митев успял неволно да се простреля и в здравия крак.
След това килърите се скрили в храстите на близкия булевард, откъдето Цанов ги подбрал с Фолксваген-а си. Междувременно Митев изхвърлил маската си в храстите.
Убийците се качили в колата и поели към близкото с. Литаково. Там се обадили на приятеля им Игнат Игнатов с молба за помощ. Човекът ги завел в местност извън селото, където нападателите захвърлили двата пистолета, ръкавиците, яке и маската на Ивайло Иванов.
След това Иванов се качил в колата на Игнат Игнатов и двамата изчезнали. Стефан Цанов пък закарал простреляния Петър Митев в къща в с.Трудовец. После с колата си отишъл до фурната в селото, която е собственост на неговия шеф в дискотека Ти Ви Тихомир Миков, и оставил колата на работника от пекарната Илиян Иванов да я измие. Хлебарят лъснал колата и дори изпрал седалките от кръвта.
В сюжета на заплетената история влязъл и шофьорът на фурната Цветко, който с микробуса си върнал Цанов при ранения му другар. Откарали го пак до съседното с. Литаково, където Митев бил прегледан от лекаря Пламен Петков. Докторът констатирал остра загуба на кръв и препоръчал на аверите му да го закарат в София.
Цанов се свързал с шефа си Тихомир Миков и му разказал за сакатлъка. Босът вдигнал по тревога жена си Теменужка и двамата пристигнали с нейното Пежо и с неговото Ауди. Раненият бил качен при Теменужка, а Цанов седнал при шефа си. Двете коли потеглили за столицата.
Четиримата пристигнали рано сутринта на 13 май 2005 година. В София Теменужка тръгнала по лични дела и изоставила основната група. Тихомир, Стефан и раненият Петър Митев тръгнали да търсят медицинска помощ. Те обаче не събрали кураж да отидат в болница и решили просто да изоставят Митев.
Виковете на ранения били дочути от минаваща наблизо жена, която звъннала в Бърза помощ. След дълги перипетии пишман килърът бил откаран във Военномедицинска академия.
Междувременно Стефан Цанов също бил изоставен насред София от боса си, който се измъкнал под предлог, че има работа. Самотният Цанов обаче не издържал и звъннал на баджанака си, който пътувал в този момент към столицата. Двамата се разбрали да се приберат към Ботевград заедно.
Докато чакал баджанака си, Цанов обикалял из столицата. Тръгнали към родния си град късно следобед. По пътя обаче били спипани от ченгетата и трагикомичната им сага приключила.
Делото
Процесът срещу тримата килъри започна през 2006 г. в Софийския окръжен съд (СОС). Срещу тях бяха повдигнати обвинения за умишлено убийство (чл. 116 от Наказателния кодекс) и за опит за убийство (чл.116 във вр. с чл.20 от НК).
На подсъдимата скамейка са изправени и семейство Тихомир и Теменужка Микови с обвинение за укривателство на Митев, Иванов и Цанов (чл.294, ал.1 от НК). Според държавното обвинение съпрузите си го направили с ясното съзнание, че тримата са извършили убийство и въпреки това са съдействали да се заличат кървавите следи в колата на Цанов.
По безспорен начин е установено, че по Георги Маринов е стреляно с пистолет Валтер, а по Леонора - с ИЖ. По първия пистолет са открити кървави следи от Петър Митев. Според съда това обаче не означавало, че именно той е стрелял с него, защото по нито един от пистолетите не са открити пръстови отпечатъци.
Така и не бе изяснено кой от пистолетите е държал всеки един от стрелците по време на приятелския огън, нито с кой пистолет Митев е бил прострелян най-напред. Нито един свидетел пък не е внесъл по-голяма яснота за какво им е притрябвало на подсъдимите да убиват Рабиша.
Въпреки неяснотите кой и как съдът реши, че именно Митев и Иванов са стрелците, защото по намерените маски има техен ДНК-профил. Освен това по захвърлените ръкавици са открити барутни частици, открита е и капчица кръв на Митев. По ръцете и на двамата обаче няма следи от барут.
По време на делото така и не бе изяснен мотивът за убийството, нито кой е неговият инициатор и откъде килърите са се снабдили с оръжията.
По време на разследването пък Стефан Цанов посочва Петър Митев и Ивайло Иванов като реалните убийци. Според думите му едва след като бившите му колеги в дискотека Ти Ви прочели протокола с неговия разпит, решили да го натопят.
На 4 юли 2007 г. Софийският окръжен съд прати Петър Митев и Ивайло Иванов за по 20 години зад решетките, а Стефан Цанов получи 19 години затвор. Магистратите обаче му наложиха мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 2000 лева.
Съдът изцяло оправда другите двама подсъдими - семейство Тихомир и Теменужка Микови. Мотивът бе, че те изобщо не са знаели за среднощната стрелба.
Протестът
Адвокатите и на тримата подсъдими обжалваха присъдите, така процесът се озова в Софийския апелативен съд. Заседанието във въззивната инстанция се проведе в понеделник (17 март) и роди много въпросителни най-вече по въпроса произвел ли е действително контролен изстрел Стефан Цанов.
На следващото заседание на 21 април ще се яви като свидетел чичото на Цанов - Цанко, който ще даде показания къде се е намирал подсъдимият по време на убийството. Освен това вещи лица ще правят допълнителна балистична експертиза, за да се докаже дали откритата целулоза на дясната му ръка е следствие от употребата на оръжие, или е от битов характер.
Така, поне що се отнася до подсъдимия Стефан Цанов, съдебната битка изобщо не е приключила. В крайна сметка може да се окаже, че той не е теглил контролния куршум на Рабиша, а само е превозил килърите.
Каква ще е съдбата му - на помагач, шофьор или хладнокръвен убиец - ще реши въззивната инстанция. Дотогава перспективата Цанов да прекара в затвора в 19-годишен размисъл, за зло или добро, остава.
Страницата подготви Борислав Радославов

Илия Маринов, брат на застреляния Рабиша:
ГЕОРГИ НАПРАВИ ЖЕНА СИ ПРОСТИТУТКА
Познаваш ли подсъдимите?
- Как да не ги познавам, като сме от един град? Биеха ромите наред, страшна дискриминация ти казвам. Кой хванат в дискотеката от нашите, го пребиваха. Нито един циганин не влизаше вътре. Единственият, който се осмеляваше да влиза, беше брат ми, защото не му пукаше.
Имало ли е вражда между тях и брат ти?
- Имали са май някаква стара вражда. Тях ги беше страх от Георги, а пък той беше 15 кила. Виждаш ме мен, че съм голям, пък брат ми един такъв малък... Беше известен в града, всички го познаваха. Ходеше нахакано из града, не го беше страх от нищо и никого. Просто беше отворен.
С какво беше известен?
- Занимаваше се с момичета. Имаше си парички и не го беше страх от нищо.
Бил е сутеньор?
- Да, имаше си едно момиче и то работеше за него в Ботевград. Вярно, лежал е в затвора за кражби, щото правеше щуротии. Излежа си присъдите, след което задържа момичето и то продължи да си работи за него.
По колко печелеше на ден?
- Изкарваше по 60-70 лева на ден. Тя му изкарваше парите, с които гледаше майка ни. Даже и на мен помагаше, за да гледам двамата си сина. Помагаше на всички в семейството - ние сме трима братя и три сестри.
Само едно момиче ли държеше?
- Да. Тя си спеше у Георги. Даже брат ми имаше дете от нея и си живееха заедно.
Значи той е бил сводник на собствената си жена?
- Точно така. Жена му работеше като проститутка.
Как така ще пуска жена си за проститутка?
- Ами какво да прави? По-добре ли е да ходи да прави бели? И да ходи по затвора... Той затова се принуди да пусне жена си да ходи да изкарва пари, та да си седи на спокойствие и да няма притеснение от никого.
Да не би убийството да е станало заради проститутката?
- Не, изобщо няма никаква връзка. Не знам защо го убиха.
Какво ти разказа Леонора?
- Че всичко е станали ненадейно. Изскочили отстрани и започнали да стрелят. Познала е Петър и Ивайло.

Илюстрация - U/Параграф/Фото/Брой/Илия Маринов

Управителят на дискотека Ти Ви Стефан Цанов, осъден на 19 години затвор:
ИЗОБЩО НЕ БЯХ ТАМ ПО ВРЕМЕ НА УБИЙСТВОТО

Според обвинителния акт си произвел контролен изстрел в тялото на Рабиша...
- Въобще не съм бил там, когато е станал инцидентът, и въобще не знам как са измислили, че аз съм произвел контролен изстрел. Още повече че има двама основни свидетели, които са видели две лица, като едното е крепило другото. Този контролен изстрел трябва да е произведен след известно време. Такъв изстрел обаче не е чут от намиращите се наблизо хора. А все пак трябва да има някакво разстояние между комплексните изстрели до въпросния фатален, за който приеха на първа инстанция, че е извършен от мен.
Къде беше по това време?
- Отидох до чичо ми, за да изпуша една цигара. По принцип ходя всяка вечер по няколко пъти. Имам заведение с компютри и билярдни маси, което трябва да затворя през нощта. На метри от него е Датският бизнес колеж и там се събират много студенти. Понеже ми е чичо, съм го оставил там да пази. Отидох към 3 ч при него. Видяхме се, затворих заведението и се прибрах.
На следващото заседание на 21 април той ще трябва да даде показания и може да се окаже безценен жокер...
- Човекът е болен, получи инсулт и мислехме да не го притесняваме. Но се налага да го призовем и да свидетелства на следващото съдебно заседание.
Според обвинението трима човека са стреляли с два пистолета. Възможно ли е?
- Не мога да си обясня как така оръжието ще бъде и при тях, и при мен едновременно и аз после ще дойда да довършвам престъплението. И как така с два пистолета ще стреляме и тримата също не мога да проумея. Просто няма никаква логика.
Семейството на убития ром твърди, че ти и другите подсъдими хич не сте обичали циганите...
- Нямам никакви претенции към тях. Нищо не ме бъркат те и нямам никакво вземане-даване с тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във