Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Невменяем до доказване на противното

Дрогираният Кристиан Николов може да отърве затвора, ако го изкарат с психично разстройство

S 250 6c8237c0 1a57 4e68 bac4 c84b9edaf30f

Казусът с дрогирания Кристиан Николов, който уби с джипа си Милен Цветков, се превърна в поредното предизвикателство пред нормотворците. Заговори се за промяна в Закона за движение по пътищата (ЗДвП) и Наказателния кодекс (НК) в предвидима посока - завишаване на санкциите, предвиждани за съответните нарушения и престъпления. Реакцията е очаквана и поради очевидната немощ на т.нар. контролни органи да озаптят джигитите по пътищата и да сведат броя на убитите и осакатените до някакви що годе приемливи числа. Защото, колкото и да са калпави "ресорните" закони и правилници, те все пак са си някакво оръжие в тази война.

 

Какви са свежите идеи на народните представители, предназначени да ограничат катастрофите и  броя на жертвите и ранените? Понеже акцентът сега пада върху дрогираните водачи като Кристиан Николов, управляващите например предлагат минималната приcъдa дa e 5 г. ефективно лишаване от свобода, вместо досегашните 3 години.

Депутатите от ГЕРБ искат шoфьорите, хванати с над 1.2 промила алкохол в кръвта да изтърпяват присъди от 1 дo 5 г., a нe кaктo е ceгa - oт една до три години  зaтвoр. Глобата в тези случаи, която в момента е от 200 дo 1000 лв. също трябва дa ce увeличи - от 500 дo 1500 лева.

При шoфирaнe c нaд 0.5 прoмилa, cлeд кaтo вeчe e бил ocъждaн зa шoфирaнe в нетрезво състояние, упрaвлявaщитe прeдлaгaт oт 2 дo 6 г. зaтвoр и глoбa oт 1000 дo 5000 лв., вместо досегашните "решетки" oт 1 дo 5 г. и глoбa мeжду 500 и 1500 лева.

Предложенията на управляващите засягат и водачите, предизвикали cмърт пo нeпрeдпaзливocт. В такива случай наказанието им трябва да стане от 3 дo 8 г. затвор, вместо от 2 до 6 г. лишаване от свобода.

От 4 до 12 г. пък ще се присъждат в особено тежки случаи, предвиждат промените. В мотивите вносителите на проекта от ГЕРБ са записали, че има тенденция за нaрacтвaнe брoя нa зaлoвeнитe шoфьoри, упoтрeбили aлкoхoл или нaркoтици. През 2017 г. МВР e рeгиcтрирaлo 2743 зaявитeлcки мaтeриaлa за подобни случаи, a през 2018 г. те са скочили на 3271 броя. Прeз 2019 г.

осъдените дрогирани шофьори ca c 600 пoвeчe

cпрямo 2017 година. 

На фона на тези предложения прави впечатление, че общото в коментарите за очакваното наказание на дрогирания до козирката Кристиан е изказаната надежда, че срещу него ще се повдигне възможно най-тежкото обвинение.

Както е известно, първоначално прокуратурата повдигна срещу Николов обвинения за особено тежък случай на умишлено нарушаване на правилата за движение и

причиняване на смърт по непредпазливост

след употреба на наркотични вещества или техни аналози. За подобно деяние НК предвижда лишаване от свобода от 5 до 20 години.

Новото обвинение е за умишлено нарушаване на правилата за движение, при което

умишлено е причинена смърт.

Случаят е квалифициран като особено тежък, така че наказанието е лишаване от свобода от 15 до 20 г. или доживотен затвор.

По този повод заместник-министърът на правосъдието Николай Проданов коментира, че след като прокуратурата е повдигнала най-тежкото обвинение, очевидно хората на Иван Гешев са убедени, че то ще издържи в съда.

Шефът на Столичната дирекция на МВР старши комисар Георги Хаджиев е категоричен, че екипът на СДВР, който се занимава с кървавия инцидент, е взел всички мерки за събиране на абсолютно всички веществени доказателства и по този начин е обезпечил наказателното производство.

Хаджиев обаче явно има и едно на ум. В смисъл такъв, че... в съда може да се случи всичко. И затова не случайно, докато коментираше тезата на адвокатите, той заяви, че не е коректно защитата да разколебава обвинението.

Ако адвокатите на Кристиан Николов се вслушат в думите на шефа на СДВР, по-добре да си скъсат дипломите, защото работата им е именно тази - да оборват предоставените от МВР и прокуратурата доказателства и да разбиват обвинителната теза.

Ето защо въпросът е

ще издържи ли новото обвинение пред съда?

Красноречив факт е, че едно от мотивираните съмнения това да се случи, принадлежи на съдия, макар и бивш. Румяна Ченалова коментира в социалните мрежи, че прокуратурата много трудно ще докаже наличието на мотив, заради който Кристиян Николов умишлено е затрил не друг, а точно Милен Цветков. Тя допуска също, че след съдебно-психиатричната експертиза на Николов дебатът в съда може да се отклони в друга посока - дали той въобще е бил вменяем по време на извършеното от него престъпление.

Това е важен въпрос, тъй като според законите наказателна отговорност за извършено престъпление

могат да носят само вменяеми лица.

Очевидно при сегашния силен обществен натиск, доказването на невменяемост ще е спасителната за Николов теза, която ще доведе до неговото оневиняване.

За съжаление на адептите за все по-високи присъди и все по-сурови наказания, случаят с дрогирания Кристиан съдържа

не един и два признака за психическо разстройство.

Като започнем от коктейла стимулиращи опиати (марихуана, амфетамини, кокаин), примесени с транквилант като лексотан, преминем през липсата на какъвто и да е спирачен път (както и на други някакви опити на водача да предотврати или да смекчи удара) и свършим с поведението му непосредствено след катастрофата, все едно нищо не се е случило...

Всеки що годе опитен адвокат ще се запее, че всичко това говори за разстройство, при което дрогираният Николов не е могъл да ръководи действията си и въобще - да разбира смисъла на станалото.

Битката в съда ще бъде тежка и продължителна, дори да се приемат предложенията на управляващите за завишаване на санкциите в такива случаи. Фактът, че за съществуването си от 1999 г. досега Законът за движение по пътищата е бил променян близо 70 пъти (или най-малко по три пъти годишно) говори, че

законотворците ни тичат след събитията.

И все не успяват да сложат ефективна законова бариера, за да спрат войната по пътищата. 

 


МВР тества слюнката


Според Наредба №1 от 19 юли 2017 г. за реда за установяване на алкохол и/или наркотици и техни аналози резултатът от изследването с тест (от слюнка) се попълва в протокол, в който се отбелязва също начина на шофиране и поведението на водача по време на проверката. Тестовете по слюнка са с различна чувствителност в зависимост от вида дрога. Те могат да дадат положителен резултат от 3 до 9 часа, след като едно лице, например, е пушило марихуана. По-чувствителните пък могат да отчетат позитивен резултат и до 18 часа.

Шофьорът може да отхвърли резултатите от полевия тест и да поиска лабораторно химическо изследване. Такова се предвижда и когато физическото му състояние не позволява проверка с тест, както и когато пробата с теста е некачествена или невалидна. Според експертите обаче нито кръвта, нито слюнката имат пряка връзка с нивото на разстройство в състоянието на човека след употребата на наркотици. Увреждането на човека от опиати или алкохол се дължи на тяхното присъствие в мозъка, а изследването на кръвта или слюнката, всъщност, е индиректен метод за измерването му.

За разлика от полевите тестове по слюнка, тестовете по проба от урина могат да дадат положителен резултат за много дълъг период. Наркотикът изчезва първо от кръвта (след няколко часа), след това от слюнката - почти в същия времеви диапазон, както от кръвта, но с малко забавяне. Най-дълго следите се задържат в косата, където може да бъдат открити следи дори шест месеца след приема.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във