Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Неволите на Волен

Софийската градска прокуратура (СГП) образува в сряда (25 май) досъдебно производство за насаждане на етническа омраза заради кървавите сблъсъци пред столичната джамия Баня Башъ. Те бяха провокирани в петък от митинг на Атака по време на молитвата в ислямския храм.
Повод за разследването е и скандалното поведение на нейния партиен лидер Волен Сидеров, който като капак налетя в неделя на бой срещу независимия депутат Корман Исмаилов в студио на БНР по време на радиопредаване. Сега тепърва ще се изяснява при какви обстоятелства са били скъсани копчетата от саката на опонентите.
За момента се води производство срещу неизвестен извършител, обясни градският прокурор Николай Кокинов. Предстои да бъдат разпитани очевидци на безредиците пред джамията и участници в радио-предаването Неделя 150. Едва след като бъдат събрани всички доказателства, разследващите ще преценят дали да обвинят някого.
Позицията на прокуратурата
както я представи Кокинов миналата седмица бе, че се допуска дори възможността партия Атака да бъде забранена, ако се докаже, че проповядва религиозна и етническа нетърпимост.
Тя обаче се промени след ден-два. Прокурор №1 на столицата подчерта в сряда, че не може да се говори за такава стъпка. Но дори и да се стигне до нея, юридически най-издържано би било по казуса да се произнесе Конституционният съд (КС). В тази посока бе и изказването на заместник главния прокурор Бойко Найденов, който коментира по рано същия ден, че държавното обвинение трябва да действа много внимателно в този случай, тъй като става въпрос за намеса в политическия сектор. Неминуемо аз очаквам, че за предстоящите избори ще завалят сигнали за извършени престъпления от лица от други партии. Това, което колегите, работещи по тези случаи, трябва да направят, е максимално бързо да свършат с тези проверки и, разбира се, когато има престъпление, да образуват дела. Но не да се използва прокуратурата като средство за политическа борба и средство за политическа репресия, каза Найденов.
В разгорещените спорове около кървавия инцидент пред джамията се включи и Българският хелзински комитет. Неговият заместник-шеф адвокат Маргарита Илиева призова разследващите да приложат законодателството, в което има достатъчно забрани, достатъчно средства за защита, както срещу проповядването на омраза, така и срещу самото извършване на дискриминация, включително на насилие. По думите на Илиева досега и съдиите, и прокурорите са отказвали да признаят расисткия характер на подобни конфликтни ситуации и ги квалифицират просто като хулиганство.
Лидерът на Атака се срещна с Кокинов, за да предостави на прокуратурата снимки и видеокадри от мирния протест, както и поредица от жалби срещу определени лица, които според него са ги нападнали. На кадрите се виждал мъж, който размахва нож. Според Сидеров имало опит за увреждане на чуждо имущество и се пречело на законния протест на привържениците на Атака. Депутатът омекоти тона, с който говореше в деня на инцидента, като заяви, че нарекъл от парламентарната трибуна полицаите - еничари, защото не реагирали на молбите му да ограничат мюсюлманите и така проявили двоен стандарт в услуга на поробителите.
В Атака обмисляли да помолят омбудсмана Константин Пенчев да поиска забрана на ДПС. Причината да се търси съдействие от омбудсмана била, че в момента националистите не разчитат на подкрепа от парламента, от МС, от президента и от главния прокурор. Партията можела и сама да направи това, но ако успее да събере 48 подписа на депутати. По думите на Сидеров в момента партията му събира данни за прояви на Ахмед Доган и на съмишлениците му, които да послужат като основание да бъде сезиран Конституционния съд (КС).
Ако въобще се стигне
до образуването на съдебен процес по този случай, той ще бъде просто поредният сред множеството дела в биографията на лидера на Атака. Откакто е на политическата сцена, той непрекъснато има вземане-даване с Темида. Така например през март 2008 г. Софийският градски съд (СГС) го осъди по гражданско дело за дискриминационните му изказвания срещу етническите турци в България и определи, че Сидеров трябва да се въздържа в бъдеще от подобни изказвания. Заключението на магистратите беше, че той е оказвал тормоз върху хора на основата на етническа принадлежност, с което е създал враждебна и застрашителна среда за българските турци. Делото заведе певецът Сунай Чалъков на основа на Закона за защита от дискриминация, с подкрепата на правителствената организация Граждани срещу омразата. Причина за това дело са изказвания на националистическия лидер, в които той критикува новините на турски по БНТ.
Боже, не му зачитай греховете,
той не знае що върши! Това бе лаконичният коментар на пловдивския митрополит Николай по повод проявите на националистическия лидер от края на миналата седмица. За съжаление обаче магистратите няма как да се обърнат към Господ и трябва да раздават справедливост не според десетте Божи заповеди, а според Наказателния кодекс. Още е рано обаче да се говори за процес по повод на кървавия инцидент пред джамията. Но по традиция при почти всички заплетени инциденти, в които е замесен лидерът на Атака, и досъдебните производства, и съдебното дирене се точат с години .
Общо взето всички ситуации, вихрещи се около националиста, откакто е на политическата сцена, винаги са белязани от скандала. Вероятно най-широко известно е делото за лъжесвидетелстване срещу депутата за инцидента на магистрала Тракия преди пет години. Тогава автомобилът на Сидеров бе изтласкан към мантинелата от друг автомобил. В другата кола се оказа студент с дядо си, но политикът съзрял в тях атентатори срещу него. За да предотврати опит за бягство на терористите, шофьорът на Волен Любомир Бакърджиев спукал гумите на тяхната кола и ударил човека зад волана. Първоначално депутатът Павел Чернев даде показания, че е бил в колата заедно с шефа си и че той е шофирал автомобила. По-късно се отрече от тези показания, за което беше низвергнат от Атака, а Бакърджиев, призна, че той е бил зад волана. Обяснението на Чернев за промяната в показанията му бе, че неговият лидер го е молил да прикрие Бакърджиев, който бил осъждан за хулиганство. Бакърджиев бе осъден условно от пазарджишкия съд за участието си в инцидента. Сидеров пък бе подведен под съдебна отговорност заедно със съпругата си Капка за подбуждане към лъжесвидетелстване и за прикриване на хулиганските действия на шофьора, но бе оправдан.
Съдебната система се нуждае от реформа, но това не значи, че не може да има обективни присъди, както в случая, заяви той веднага след като го оправдаха през октомври 2008 година. Вероятно участвалите в тогавашните заседанията магистратите сега се молят да не им се падне да гледат бъдещо дело за сблъсъците пред джамията, като си спомнят на какво нервно напрежение ги подложиха по време на процеса от шумните агитки на Атака.
Но екшъните не се изчерпват с това
През през януари 2009 г. Сидеров напомни за себе си, като направи опит да нахлуе в студио на БНТ по време на предаването „Панорама. По думите на водещия Бойко Василев депутатът поискал с ултимативен тон да го включат в предаването, тъй като не бил съгласен с тезите на госта в студиото - Бойко Борисов. Той нахлул в сградата на телевизията с бодигардовете си с намерение да влезе направо в студиото. Инвазията била съпроводена с обидни квалификации към журналистите на БНТ, оплакаха се тогава от медията. Както винаги, версията на атакиста бе различна. Той отрече да е правил опит за нахлуване. Освен това не той се държал арогантно към екипа на предаването, а те към него.
И в този случай - както обикновено, не се разбра кой е крив и кой - прав. В крайна сметка инцидентът въобще не стигна до съд. Под кривата круша спря и скандалът на Сидеров със стюардесите в самолет на компанията Луфтханза. Както е писано многократно, нашият политик отказал да се подчинява на реда в аероплана, обиждал екипажа му, наричал членовете му нацисти и антисемити, за какъвто по ирония на съдбата спрягат самия него. Представител на Луфтханза оповести и думите, с които политикът се обърнал към стюардесата, която го помолила да си сложи колана: Няма да ми заповядва някаква си русокоса арийка! Нашенецът така бе сащисал немските власти, че те бяха пратили десет униформени да го успокояват.
Само специалният дипломатически статус спаси в този случай лидера на Атака от унижението да прекара нощта в ареста, да му вземат пръстови отпечатъци и прочие неприятни процедури. Германската прокуратура обаче не зачете имунитета на народния представител и започна разследване срещу него. То обаче бе прекратено, след като Сидеров се извини на служителите на авиокомпанията, и те оттеглиха исковете си срещу него.
Сегашният случай край джамията, разбира се, е далеч по-сериозен. Но отсега може да се предвиди, че поне до изборите нищо около сблъсъците няма да се изясни. А идва и съдебната ваканция, която също е добре дошла...

Facebook logo
Бъдете с нас и във