Параграф22 Weekly

§22 Анализи

НЕВЪОБРАЗИМО

Тази седмица най-коментираното събитие в Израел е не поредна ракетна атака на Хизбула, а драмата на една жена.
Жителка на Тел Авив решила да се погрижи за своята майка, като смени стария й матрак. За нещастие се оказало, че в него са били скрити някакви си 1 млн. долара. След като разбрала каква глупост е сторила, жената хукнала към бунището Хирия. Там обаче й казали, че е закъсняла - събраният боклук още същия ден е бил извозен към бунищата в пустинята Негев.
Жената посетила и тях, но и там и не открила безценния матрак. Човек се пита нямат ли си банки в Израел или обществени трезори, та си държат парите в дюшеците?! Или кризата така яко ги тресе, че са загубили доверие във финансовите институции?
Нека за миг си представим какво би станало при подобна ситуация у нас. Всеки нормален софиянец, изпаднал в такова положение, веднага би отписал парите. И през ум нямаше да му мине да гони Михаля по бунищата. Защото, първо, такива ценни артикули като матраците у нас изчезват още на ниво контейнер. Второ, ако стигнат до някое бунище, там преминават през такава детайлна проверка, че е напълно изключено ценностите в тях да бъдат оставени на произвола на съдбата. Трето, при сегашния хаос с боклука никой не би могъл да каже къде е откаран същият - дали в Цалапица, дали в Суходол, или другаде. И кой го е направил - хората от кризисния щаб, Вълка или някой друг. Ако матракът все пак се промъкне до балиращата машина, едно е сигурно - парите ще бъдат пакетирани на сигурно място. За години напред. Поради липса на завод за компостиране на отпадъци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във